U bent hier:

Sagebrush en speelgoedauto's

Datum:01/08/2020

Met peuter en dikke buik door Oregon

Wat doe je als je een zoon hebt van bijna twee, vijf maanden zwanger bent en beiden niets liever doet dan fietskamperen? Wij besloten om te gaan fietsen in de Amerikaanse staat Oregon.

Oregon staat bekend om zijn liberale en groene karakter. De hoofdstad Portland spant daarin de kroon: op veel doorgaande wegen staan bicycle lanes aangegeven en er zijn zelfs enkele autovrije fietspaden. Dat neemt niet weg dat we na twee dagen accli­matiseren blij zijn de stad te kunnen verla­ten. We genieten dan ook van een mooie stille kampeerplek in Champoeg State Park. 

Onze route gaat verder door de Willamette Valley, een agrarisch gebied waar hop, hen­ nep en fruit worden verbouwd. Om warm te fietsen is de Willamette Valley weliswaar prettig vlak, maar de grootschaligheid maakt het landschap ook eentonig. Aan het zuidelijk eind van de vallei kamperen we in Eugene, waar we ons verbazen over de grote hoeveelheid daklozen, die onder flappen plastic langs de weg slapen. Het is blijkbaar een probleem waar veel steden aan de Amerikaanse westkust mee kampen. Door het milde klimaat en de relatief goede soci­ ale voorzieningen trekken daklozen uit het hele land naar de westkust.

Vervreemdend maanlandschap

Na deze wat minder enerverende startda­gen is het tijd voor het echte werk. Oostelijk van Eugene wordt het landschap steeds rui­ger, met enorme ceders bedekt met mos. Hier steken we de Cascades over, een noord­zuid lopende bergrug. Al ver van tevoren was dit de etappe waar we ons het meest druk over maakten. Lukt het mij, vijf maanden zwanger, wel om naar de 1623 meter hoge McKenzie Pass te fietsen?

Lees hier verder..

Sponsoren


Zoeken