U bent hier:

Huttentrektocht door Drenthe

Datum:20/11/2022

Wanneer we ‘s morgens de tent uit kruipen, ligt er rijp op het gras. We breken de tent af, ontbijten en maken ons klaar voor vertrek richting het station. Aldaar treffen we de andere deelnemers. Niet veel later vertrekken we en beginnen aan de door de organisatoren uitgestippelde route. In een bonte stoet rijden we Steenwijk uit.

Vakantiefietsen, stadsfietsen, gravelbikes, mountainbikes, fietsen met aanhangers en elektrische fietsen. Frametassen, veel tassen, weinig tassen, ieder heeft zijn eigen boeltje mee. Net als we Steenwijk uit zijn, is de groep al versnipperd. De snelle fietsers zetten er een goed tempo in. Ieder fietst zijn eigen tempo.

We passeren De Weerribben en Kalenberg. Bruggetje op, bruggetje af. Heel pittoresk en er is geen toerist te bekennen, zo buiten het seizoen. Maar ook geen kroegje open voor koffie. Ook in Ossenzijl zijn de restaurants dicht. Pas bij Driewegsluis kunnen we koffie en appeltaart krijgen. Daarna rijden we weer verder over voor ons bekende maar prachtige paadjes. We genieten van de uitzichten over rietkragen, water en weilanden. We stoppen onderweg voor een boterham uit het vuistje met uitzicht. We waren de groepjes een beetje kwijt geraakt, maar er rijden er ons weer diverse voorbij. Na de lunch rijden we met een groep mee en vervolgen we de route.

Onderweg zijn we weer van groep gewisseld en in Noordwolde doen we de laatste boodschappen voor vandaag bij de plaatselijke supermarkt. Het is nog een klein stukje tot de camping in Zorgvlied.

We zetten onze tent op en al snel is het grasveld voorzien van een stuk of 20 tentjes en zijn de hutten bewoond. We zetten thee, drinken en kletsen wat met onze “buren” en wachten tot de grote meute onder de douche is geweest. Als ik onder de douche vandaan kom, blijkt dat de plaatselijke krant is langs geweest voor een groepsfoto en een verslag.

Rond een uur of 19 vertrekt er een groep die gaat eten in het plaatselijke restaurant. Anderen eten bij de hut of bij de tent. Marc en ik nemen plaats bij voor ons twee onbekende fietsers. Zij is al vaker mee geweest, hij is voor het eerst. We kletsen over fietsen en over wat ons in het dagelijkse leven bezig houdt. Wanneer hem ter ore komt dat het restaurant ook een hotel is, loopt hij snel naar de receptie om een kamer te reserveren. Hij komt terug met een glimlach van oor tot oor.

Na het eten ben ik moe van de hele dag buiten zijn en de mooie tocht die we vandaag hebben gefietst. Ik loop terug naar mijn tent en laat mijn tafelgenoten druk kletsend achter. Bij de hutten en de tentjes is het stil, de kou maakt dat mensen die zelf kookten al vroeg in bed liggen. Ik duik er ook in. Het belooft weer een frisse nacht te worden.

De volgende morgen is het minder koud dan de nacht ervoor. We breken de boel weer af en vertrekken weer in groepjes vanaf de camping. In de ochtendzon ligt De Drents-Friese Wold er prachtig bij. Het park showt ons haar wildste herfstkleuren. In Dwingeloo zitten vanwege het mooie weer de terrassen vol en zwaaien we naar andere fietsers. Even voorbij Dwingeloo strijken we neer op een rustig terras voor een koffie of twee.

Ook het Dwingelerveld en het Holterveld zijn weer prachtig. We fietsen vandaag in een wat grotere groep en strijken neer bij een picknickbank om te lunchen. Na de lunch vertrekken we voor het laatste stuk naar Steenwijk, waar we afscheid nemen van de groep die terug rijdt naar het station.

Het was weer een fantastisch weekend met leuke mensen, heerlijk weer en mooie routes.

Sponsoren


Zoeken