Rik de Ruijter

U bent hier

In een klein huisje in Krimpen aan de Lek lag mijn moeder in barensnood. De verloskundige staarde met grote ogen onder de lakens. Wat zag ze daar? Waarom verliep deze bevalling zo moeilijk?

Eerst kwam het ventiel, toen de trappers, een frame, een zadel…. en tot slot nog het hoofdje met een kind eraan. Rik de Ruijter was geboren, en is nooit meer afgestapt.

Na het verkennen van de buurt op mijn oranje kleuterfietsje en het als beginnend tiener maken van ééndagstochtjes van Zuid-Holland naar Zuid-Limburg, verkende ik in de loop der jaren een aardig deel van Europa.

Het grotere werk begon op een omgebouwde racefiets met een heus ‘bergverzet’ (wauw, 28 tandjes!), maar het ijzeren ros werd in de loop der jaren een aantal keren vervangen en technisch op een hoger plan gebracht.

De laatste aanwinst is een aanhang-ligfiets waarin zoon Pim als een ware prins zijn vader de berg op kan duwen.

Regelmatig droom ik al lezen in het tijdschrift ‘De Wereldfietser’ weg, denkend aan hoge steppen en grazige bergen, pittige mensen en ontmoetingen met noeste gerechten. Het zijn dan ook dromen. Maar een aantal jaren geleden ontdekte ik dat ‘’de’ wereldfietser net als ‘de’ Nederlander helemaal niet bestaat. Deze vereniging heeft leden die door Nepal trekken, maar ook leden die alleen in Nederland fietsen, leden die spartaans in een hangmat kamperen, maar ook wiens voorkeursslaapplek niet in een tent ligt. Dat maakt dat ik erg veel plezier beleef aan de fietstochten in de weekeinden. De diversiteit van leden is groot, evenals hun materiaal, hun interesses en hun omgangsnormen.

Na een half jaar de notulen van de bestuurs- en ledenvergaderingen te hebben verzorgd, ben ik in het voorjaar van 2016 toegetreden tot het bestuur. Onze vereniging is continue in beweging, net als de maatschappij. Zaken veranderen of kunnen verbeterd worden, nieuwe ideeën doen hun intrede en soms moeten verschillende meningen tot iets positiefs worden omgebogen. Daar vanaf de zijlijn naar kijken is vermakelijk, maar op dit moment heb ik ervoor gekozen me hier actief mee te bemoeien en voor in te zetten met als motto: ‘tegendraads en constructief’. En een klein beetje mopperen en humor natuurlijk.

Met een warme omhelzing jullie veel fietsgenot wensend,

Rik.