Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Oorlogsmonumenten - Forum Wereldfietser

Oorlogsmonumenten

Voor mijn reis door de Balkan en Oost-Europa (incl Baltische staten) zoek ik indrukwekkende oorlogsmonumenten, kerkhoven, (concentratie)kampen die op of in de buurt van mijn route liggen.
Waarom? Naast alle natuurschoon, mooie steden, gebouwen en mensen wil ik ook de geschiedenis en realiteit onder ogen zien. Voor een zo'n compleet mogelijke reis door deze landen kun je er niet om heen (vind ik). Ik wil zoveel mogelijk zien (vooral natuur) en daar mogen best enkele minder leuke plekken bij zitten, die wel een grote rol in de geschiedenis hebben gespeeld bijvoorbeeld.

Is er een site met veel van dit soort plaatsen met de ligging erbij? Of wie kan me (minder bekendere?) van dit soort plaatsen geven die absoluut de moeite zijn om te bezoeken?

Ik zet alle interessante plaatsen in google earth. Nu staat het vol met bezienswaardigheden zoals natuurparken, grotten, steden etc (wat ik gemakkelijk vind ik mijn boeken thuis en internet) maar dat wil ik nog een beetje uitbreiden met ander soort bijzondere plekken die je minder snel tegenkomt. Binnenkort zal ik een route uitstippelen waarbij ik de meest interessante plaatsen aandoe die mogelijk zijn.
Als je zoals ik geïnteresseerd bent in geografie, planologie, stedenbouw en geschiedenis dan zijn er ontelbare monumenten, herinneringsobjecten, erfgoeden en monumentale zaken in Europa. Afhankelijk van jouw route is een bezoek aan KZ-lager Mauthausen, nabij Linz(aan de Donau) in Oostenrijk indrukwekkend. Let op het is wel een stevige klim van een paar kilometer. Ravensbruck en Theresiënstadt zijn er ook zulke, maar ook gedenkstenen voor verzetshelden. Ik weet niet een dergelijke site, maar wel veel plaatsen waar herinneringsmonumenten etc. aanwezig zijn. Vrijwel elk plaatsje heeft zoiets, maar de bekendste zijn vaak het indrukwekkendste. Door de te volgen route aan te geven kan ik je misschien van meer info voorzien.

Zelf heb ik in Nederland tijdens fietstochten veel graven bezocht van verzetsslachtoffers(het woord verzetshelden gebruik ik niet graag).
Afgelopen winter was ik op het (Oost-)Duitse eiland Rügen, waar te Prora een gigantisch hotel door Hitler is neergezet en nooit is voltooid vanwege het uitbreken van de WO II. Het 5 km lange gebouw staat vrijwel geheel leeg en was te duur om af te breken, erg macaber...

Rügen is sowieso wel de moeite waard met z'n fraaie krijtrotskust, misschien kom je er langs op weg naar de Baltische staten.

Afbeelding
http://nl.wikipedia.org/wiki/Prora
Er is een groot Eerste Wereldoorlogforum waar veel aandacht is voor plaatsen waar je nog sporen (in welke vorm dan ook) terug kan vinden van de Grote Oorlog.
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl

Vast een mooie fietsreis op te plannen!
Misschien heb je wat aan deze link:
http://www.gearthhacks.com/dlcat73/World-War-II.htm
De tovenaar schreef:Afgelopen winter was ik op het (Oost-)Duitse eiland Rügen, waar te Prora een gigantisch hotel door Hitler is neergezet en nooit is voltooid vanwege het uitbreken van de WO II. Het 5 km lange gebouw staat vrijwel geheel leeg en was te duur om af te breken, erg macaber...
Maar het Nederlandse architectenbureau Kempe Thill heeft een eerste opdracht tot verbetering van een deel. Zie ook:


http://www.atelierkempethill.com/0030.html

Peter
aan de links heb ik zeker wat! Op Rugen zal ik niet komen maar ik had nog nooit gehoord van dat complex, 4,5km !! Dit zijn wel de dingen die ik wil weten! Bedankt!

Over mn route kan ik het volgende zeggen:

ik wil met de trein naar Wenen of Budapest, van daaruit fietsen naar het zuiden(of vanuit Wenen eerst naar Bratislava en dan Budapest en Balatonmeer en dan): de balkan door en wel door ieder Balkanland. Plitvice en een familie in Kosovo zijn de enige dingen die ik 100% zeker ga bezoeken, voor de rest moet ik nog een selectie maken en kijken wat er op een mooie en tactische route ligt (Mostar, Ohrid, Bled, Kotor, dalmatische kust, veel bergen, wat meren, etc. etc.). Meteora (griekenland) zal het meest zuidelijke punt zijn.
Dan omhoog door Bulgarije en Roemenie (daar ligt het grootste dilemma omdat ik daar een lijn door het westen kan maken omhoog (Melnik, Rila, Sofia, Belogradchik, Bran, Scarisoara) of juist het oosten (Zwarte Zee, Pobitite Kamani, Donau-delta, Moldavie) of natuurlijk een combinatie daarvan om hoe dan ook in Hongarije te belanden en de grens met Slowakije over te gaan bij de Aggletekse (Baradla) grotten. Moldavie is nog een vraagteken en Oekraine zal ik zo goed als zeker overslaan, daar ben ik geweest en ga ik in de herfst waarschijnlijk ook terug) In Slowakije zijn verder nog 2 interessante grotten en de Burcht/kasteel van Spis. Dan naar Krakau (mogelijke bezoeken zoutmijnen, fabriek O.Schindler, Auswitch) en dan omhoog de baltische staten door, alle hoofdsteden bezoeken en de kruizenberg in Litouwen. (ik heb ooit iets gehoord over een voormalige raketbasis die je daar kunt bezoeken, wie weet hier iets van?)
Hoe en wat ik in Wit-Rusland ga bezoeken weet ik nog niet.
Mogelijk nog met de boot van Tallinn naar Helsinki (iemand ervaring hiermee?) en dan het zuiden van Fin-Zwe-Noo door. (Hoe oversteek Botnische golf thv Aland eilanden??)

Ik zou nog meer bezienswaardigheden kunnen geven maar dit is ongeveer de route zoals ik m voor ogen heb.

Ik vertrek begin mei en heb tot eind augustus de tijd. Ik wil het vrij precies plannen omdat ik zoveel mogelijk wil couchsurfen en dus moet weten wanneer ik in een bepaalde stad aankom. Over een paar weken kan ik je een preciese planning geven (wijzigingen voorbehouden uiteraard:P)
Een paar suggesties.
Voor Bosnië is het kerkhof in Srebrenica zeer indrukwekkend.
Overal in de voormalige strijdgebieden zie je allerhande kleinere oorlogsmonumenten.

In Litouwen zijn er vele kleine monumentjes. In Vilnius zelf zou ik dan de Antakalnis begraafplaats niet willen missen. Direct naast de erebegraafplaatsen voor oude communisten ligt de begraafplaats met de doden van februari '91. Wat kleinere monumentjes stonden in het verleden bij het parlement en bij de televisietoren.
Lijkt me een fraaie tocht! Misschien kan je wat info vinden op mijn site, ben in 2003-2005 in de Balkan geweest.
Dan omhoog door Bulgarije en Roemenie (daar ligt het grootste dilemma omdat ik daar een lijn door het westen kan maken omhoog (Melnik, Rila, Sofia, Belogradchik, Bran, Scarisoara) of juist het oosten (Zwarte Zee, Pobitite Kamani, Donau-delta, Moldavie) of natuurlijk een combinatie daarvan om hoe dan ook in Hongarije te belanden en de grens met Slowakije over te gaan bij de Aggletekse (Baradla) grotten.
Ik zou de voorkeur geven voor het westen van Bulgarije, qua landschap interessanter (tenzij je niet van bergen houdt) en dan in Roemenie de bergrug van de Karpaten volgen tegen de klok in, dan kom je langs de fraaie Moldavische kloosters in NO Roemenië, westwaarts door de fraaie streek van Maramures (vergeet niet een bezoek de brengen aan de Happy Cemetery van Sapinta, een juweeltje). Dit is vanaf Bulgarije zo'n beetje mijn tocht in tegengestelde richting die ik in 2003 heb gefietst vanaf Krakow tot Thessaloniki.
Heado schreef: en dan omhoog de baltische staten door, alle hoofdsteden bezoeken en de kruizenberg in Litouwen. (ik heb ooit iets gehoord over een voormalige raketbasis die je daar kunt bezoeken, wie weet hier iets van?)
In Michael Palins laatste tv serie New Europe kwam die kruizenberg voor en ik meen ook iets van een militaire basis gezien te hebben, zie verder http://palinstravels.co.uk/static-206 De gehele tv serie zu je nog kunnen downloaden via een torrent.
De aflevering van Michael Palin's New Europe over Litouwen staat ook op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=biYUI4D9Gag
bedankt !

wat ik nog vergat te melden waar ik wel op de hoogte van ben en misschien interessant voor anderen zijn:

de standbeeldenparken die je in meerdere steden vind waar alle beelden van oa Lenin en Marx zijn samengebracht (en dus uit het stadsbeeld verwijderd!) na de val van het communistische regime zoals het Szobor Park net buiten Budapest.

en de plaatsen die claimen het europees middelpunt te zijn
http://en.wikipedia.org/wiki/Geographic ... _of_Europe
zoals bij Bernotai (nabij Vilnius)
Misschien dat hier wat tussen zit. Wel enigszins sluikreclame omdat ik hier zelf bij betrokken ben ;)

http://www.oorlogsmusea.nl

NB: Foto's en informatie over WW2-sites zijn altijd welkom!! :)
Combineer beide sites op m'n fietstochten, maakt het soms best wel lastig ;)

Altijd al interesse in WW1 en WW2 gehad. Zelf "specialist" in oorlogsgraven en -begraafplaaten, en qua gebied het Hürtgenwald (onder Aachen in Dld).

... en nu dus druk bezig www.oorlogsmusea.nl te vullen met gegevens, dus Oost-Europa (Polen o.a.) maar ook andere landen zijn van harte welkom :)
Fedor schreef:Combineer beide sites op m'n fietstochten, maakt het soms best wel lastig ;)

Altijd al interesse in WW1 en WW2 gehad. Zelf "specialist" in oorlogsgraven en -begraafplaaten, en qua gebied het Hürtgenwald (onder Aachen in Dld).

... en nu dus druk bezig http://www.oorlogsmusea.nl te vullen met gegevens, dus Oost-Europa (Polen o.a.) maar ook andere landen zijn van harte welkom :)
Fedor, Hürtgenwald is dat hetzelfde als Vogelsang? In mijn disnttijd in 1969 ben ik een paar weken gelegerd geweest in het voormalige SS-kamp Vogelsang. Dat kamp werd toen gedeeld door Nederlandse en Belgische troepen. Het lag nabij Schleiden-Monschau.
In Polen zijn je natuurlijk alle voormalige Duitse concentratiekampen bekend.
Op weg naar de Baltische staten zijn er in het noorden nog een paar interssante plaatsen:
Bij Łeba, aan de oostzeekust, liggen de overblijfselen van een Duitse rakettestinstallatie, waar de 2-traps "Rheintochter" en de 4-traps "Rheinbote" werden getest.

http://lawrenz.homepage.t-online.de/hp-s10.htm + links

Als je naar Łeba gaat vergeet dan niet de enorme wandelende duinen te bezoeken!

In Gdańsk is er natuurlijk Westerplatte, waar WO II begon, met het monument en museum.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Westerplatte

Op weg naar de Baltische staten kun je dan letterlijk en figuurlijk nauwelijks nog heen om de "Wolfsschanze", het hoofdkwartier van Hitler, 8 km. ten oosten van Kętrzyn, bij Gierłoż. De overblijfselen van deze bunkerstad zijn indrukwekkend.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfsschanze

Overigens fiets je hier door één van de mooiste delen van Polen (mijn mening, voor wat het waard is).
DriesBa schreef:Fedor, Hürtgenwald is dat hetzelfde als Vogelsang? In mijn disnttijd in 1969 ben ik een paar weken gelegerd geweest in het voormalige SS-kamp Vogelsang. Dat kamp werd toen gedeeld door Nederlandse en Belgische troepen. Het lag nabij Schleiden-Monschau.
Vogelsang ligt aan de zuidkant er van. Is sinds enkele jaren opengesteld en toegankelijk voor het publiek. Veel nazi-architectuur wat elders vrijwel overal verdwenen is.

Strijd in het Hürtgenwald heeft zich voornamelijk rondom Vossenack afgespeeld, maar in het hele gebied is zwaar gevochten.
Hieronder een drietal foto's van oorlogsmonumenten en dergelijke in Oost-Europa, allemaal tijdens mijn fietsreizen gefotografeerd.

Afbeelding
Sovjet-gedenkplaats Cmentarz Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich (opp. 19 ha), aan de weg Żwirki i Wigury, tussen vliegveld Okeçie en het centrum van Warszawa, Polen).

Afbeelding
Sovjet-Tsjechoslowaaks oorlogsmonument Hrabyně (bij Opava), de „Verdun” van Tsjechië.

Afbeelding
Concentratiekamp Sachsenhausen, ten noorden van Berlijn, Oost-Duitsland.
Vergeet ik er nog twee:

Afbeelding
Auschwitz-Birkenau (in het Pools: Oswieçim-Brzezinka). Je hebt wel ruim een halve dag voor nodig om de beide kampen te bezoeken, het totale oppervlakte is 40 km2!
Ligging tussen Bielsko-Biała en Kraków in Polen.


Afbeelding
Terezín (Theresienstadt), ca. 70 km ten NNW van Praha in Tsjechië. Excuses, deze foto (1997) maakte ik vanuit mijn auto. :oops:
De tovenaar schreef:Afgelopen winter was ik op het (Oost-)Duitse eiland Rügen, waar te Prora een gigantisch hotel door Hitler is neergezet en nooit is voltooid vanwege het uitbreken van de WO II. Het 5 km lange gebouw staat vrijwel geheel leeg en was te duur om af te breken, erg macaber...
Een deel van dit bombastische gebouw (bedoeld voor overspannen Duitse officieren) is in gebruik als jeugdherberg. Momenteel echter in verbouwing, heropening wordt verwacht in 2011. Als je daar slaapt, dan maak je nog wat mee!
Martin E. van Doornik schreef:Een deel van dit bombastische gebouw (bedoeld voor overspannen Duitse officieren) is in gebruik als jeugdherberg. Momenteel echter in verbouwing, heropening wordt verwacht in 2011. Als je daar slaapt, dan maak je nog wat mee!
Niet helemaal correct Martin.

"De opdracht voor de bouw was in 1935 gegeven door Adolf Hitler. In het badhotel moesten twintigduizend vakantiegangers uit de arbeidersklasse zich kunnen ontspannen, en het complex moest tijdens een eventuele oorlog ook als hospitaal kunnen worden gebruikt."

Er is nog nooit een jeugdherberg in geweest; wel zijn er plannen om er een jeugdherberg met 500 bedden in te gaan maken; begin van de verbouwing staat gepland voor eind 2009; opening verwacht in 2011.

Afbeelding
Michael W schreef: Er is nog nooit een jeugdherberg in geweest; wel zijn er plannen om er een jeugdherberg met 500 bedden in te gaan maken; begin van de verbouwing staat gepland voor eind 2009; opening verwacht in 2011.
Merkwaardig, ik heb hier het adressenboek nog in bezit van de DDR-Jugendherbergen, deel uitmakend van FDJ (Freies Deutsche Jugend) en Jugendreisebüro, waarvan het adres aan de beroemde Unter den Linden in Oost-Berlijn was. En daar komt het adres van dit immense gebouw in voor. Na de "Wende" zijn een groot gedeelte van de DDR-jeugdherbergen opgegaan in DJH, de Duitse jeugdherbergen. Dit boekje ligt ergens op zolder en het is een karwei om hem op te zoeken en zeker niet op mijn 58e verjaardag morgen....
Martin E. van Doornik schreef:Merkwaardig, ik heb hier het adressenboek nog in bezit van de DDR-Jugendherbergen, deel uitmakend van FDJ (Freies Deutsche Jugend) en Jugendreisebüro, waarvan het adres aan de beroemde Unter den Linden in Oost-Berlijn was. En daar komt het adres van dit immense gebouw in voor. Na de "Wende" zijn een groot gedeelte van de DDR-jeugdherbergen opgegaan in DJH, de Duitse jeugdherbergen. Dit boekje ligt ergens op zolder en het is een karwei om hem op te zoeken en zeker niet op mijn 58e verjaardag morgen....
Zeker merkwaardig want "In 1948 werden er Russische soldaten gehuisvest, en daarna de Nationale Volksarmee (NVA), die er een sanatorium en een opleidingsinstituut voor onderofficeren vestigde. Ook werden er soldaten van bevrijdingslegers uit de Derde Wereld opgeleid. Na afloop van de Koude Oorlog werd Prora overgedragen aan de Bundeswehr. Eind 1992 verliet het leger het complex."
Niets te bekennen over een Jugendherberge dus en toen ik daar was in 1995 was het volkomen verlaten en vervallen en ook nog geen toeristische bezienswaardigheid. :wink:

Alvast gefeliciteerd :wink: