Additionally, paste this code immediately after the opening tag: fietscultuur in Europa - Forum Wereldfietser

fietscultuur in Europa

Ik ben een studente aan de HAN in Nijmegen. Wij zijn op het moment bezig met een export project. Daarvoor moeten wij de fietscultuur in Europa onderzoeken. Ik wil graag weten wat de fietscultuur is van de volgende landen: Spanje, Israel, Griekenland, Italie, Engeland en Portugal.
Alle tips en sites zijn welkom!

Groetjes Hilke :lol:

Kom op 5-6-7 maart naar de Op Pad Beurs in Utrecht en op 28 maart naar de Europese Fietsreizenmarkt in Rotterdam. Daar zijn fietsers die je veel kunnen vertellen over de fietsen in diverse landen en mogelijk ook over de fietscultuur. Zelf doe ik op deze beurzen een aantal lezingen over Spanje. Ik kan je ook in contact brengen met Spaanse fietsersorganisaties. Zie ook mijn gids FIETSEN IN SPANJE.
Mijn standnummer op Op Pad is 510.
Graag tot ziens.

Bert Sitters
www.fietswegen.nl

Het gemiddeld aantal kilometers op de fiets zegt volgens mij veel over de heersende fietscultuur van een land. Zie alhier:

http://www.swov.nl/nl/kennisbank/40_ver ... europa.htm

De gemiddelde Spanjaard fiets 20 km per jaar!!

Misschien dat je voor de overige landen iets dergelijks kunt vinden.
Hilke schreef:... fietscultuur in Europa onderzoeken. Ik wil graag weten wat de fietscultuur is van de volgende landen: Spanje, Israel, Griekenland, Italie, Engeland en Portugal.
Hoi,
Kijk eens op http://www.rws-avv.nl, http://www.ecf.com, http://www.adfc.de en http://www.fietsersbond.nl (links)
Die 20 km die de Spanjaard fietst zal overigens waarschijnlijk ook nog voor 90% bestaand uit wielrenkilometers. Ik denk dus dat je voornaamste conclusie hier zal gaan over het ontbreken van een fietscultuur :cry:
Ik herinner me overigens een Amerikaanse film die in de jaren 50 speelde waar kleurlingen niet meer in de (back of the) bus mochten. Toen moesten ze en masse elke dag drie uur lopen om naar hun werk te komen. De film schetste de verschrikkingen daarvan. Hadden ze fietsen gehad dan hadden ze de whites uitgelachen, maar de fietscultuur was zo ver weg dat het woord fiets niet eens in de film opkwam. Ik vraag me zelfs af hoeveel filmkijkers zich hebben afgevraagd of de werkers niet beter met de fiets hadden kunnen gaan.
Succes ermee, Leon

Succes, Leon

Hoi Hilke,
wat ons altijd is opgevallen tijdens onze fietsreizen door Europa is dat we vooral mensen zagen fietsen als het vlak was. Kennelijk hebben mensen in Europa er een hekel aan om tegen een berg op te fietsen (vooral ook wielrenners). Gelukkig maar dat ons landje zo plat is als een pannekoek anders zou je hier ook niemand zien fietsen. :wink:

8O
In Europa alleen 'vlakfietsers'?
Is mij nooit opgevallen. Je ziet (vooral in Italie en Frankrijk) hele legioenen wielrenners de bergen op fietsen. Ook veel 'wereldfietsers' rijden graag in de bergen. Groot voordeel: je hoeft maar de helf van de afstand te trappen! :D
Zelfs in Nederland zoeken hele volksstammen de Limburgse heuvels op.
Dus de stelling dat veel fietsers vlakfietsers zijn, onderschrijf ik niet.

Freek

Ik heb het hier over de lokale fietsers. Tuurlijk zie je in de bergen veel fietsers, maar over het algemeen zijn dit toeristen uit b.v. Nederland. Zelf rijd ik ook maar al te graag een berg op: what goes up must come down!

Wat dat vlakke fietsen betreft: het verschilt nogal per regio. In de Ardennen, Vogezen, Alpen zul je altijd flink wat (vooral sportieve) fietsers tegenkomen. Maar toen ik in 2001 Duitsland doorkruiste, kwam mijn beeld redelijk overeen met wat irisbom beschrijft. Tijdens de eerste week (Sauerland, Vogelsberg en Spessart) was het aantal fietsers dat ik tegenkwam letterlijk op de vingers van één hand te tellen, terwijl het na die eerste week langs de Main filerijden was.