Additionally, paste this code immediately after the opening tag: malaria in thailand , laos... pillen slikken of niet???? - Forum Wereldfietser

malaria in thailand , laos... pillen slikken of niet????

--------------------------------------------------------------------------------

hallo wij vertrekken volgend jaar voor een langere reis per fiets.
we gaan door noord thailand fietsen en misschien een stukje laos, nu is mijn vraag wat doe je met malaria??? we gaan er wel enkele maanden rondhangen, nu tegen de grens met birma zou risico gebied zijn maar daar komen we niet. is het genoeg als je je preventief beschermd (deet,net, lange mouwen valavond) we zijn vorig jaar ook int noorden geweest rond chang mai en in pai en daar was geen risico...
we zien er wat tegen op om heel die tijd pillen te slikken...
iemand ervaringen hiermee????
thanks

Voor Thailand worden geen pillen ter voorkoming van malaria aanbevolen. In afgelegen grensgebieden komt wel malaria voor, maar zodra malaria wordt geconstateerd worden de bewoners van het gebied volgestopt met medicijnen. De Thaise gezondheidszorg, een instantie van de overheid, reageert vrij snel. Krijg je toch malaria, dan kun je in Thailand uitstekend geholpen worden. De medische zorg staat op een hoog peil.
Aanbevolen wordt wel voorzorgsmaatregelen te treffen: dikkere witte sokken, kleding met lichte kleuren ( dus absoluut geen zwarte kleding meenemen, valt ook niet aan te bevelen in de tropen), kuiten en armen bedekken, fan of airco laten draaien op de kamer, controleren of je kamer muggenvrij is en let op gaten in de horren, of klamboe gebruiken (controleer ook de klamboe op gaten), muggenspiraaltje laten branden in het tuinrestaurant, geen lekker geurtjes op je huid, insmeren met Deet. Muggen worden actief om 17:30 uur als de zon nog niet geheel onder is. In de regel zijn ze dan enige uren het meest actief.
Voor Laos wordt wel het gebruik van pillen aanbevolen. De gezondheidzorg is uiterst primitief. Bij ziekte kun je het beste zo snel mogelijk naar een buitenlandse kliniek in Vientiane, of naar Thailand.
Ik was in december in de bergen in het noorden van Laos. Het was toen 's avonds te koud voor de muggen.
Informeer bij de plaatselijke GGD, het AMC in Amsterdam, of het Havenziekenhuis in Rotterdam. Ik neem aan dat er in Belgie soortgelijke medische diensten zijn die je een goed advies kunnen geven over gezondheid in de tropen.

Hoi Manu,

als je afziet van een profylaxe, neem dan de maatregelen die hieronder staan. En dan met name bij zonsondergang en zonsopgang. dan worden malariamuggen namelijk actief.
Als je na afloop thuis bent, laat je bloed voor de zekerheid onderzoeken op de aanwezigheid van malariaparasieten.
? Een muggenwerend middel met 50% Deet (diethyl-m-toluamide).
? Een met permetrine ge?mpregneerde klamboe.
? Insectenspray en rookspiraaltjes. Spuit ruim voor het slapengaan de kamer vol met spray en steek vlak voordat je gaat slapen een rookspiraaltje aan.
? En natuurlijk bedekkende kleding om de muggen zoveel mogelijk van het lijf te houden. Met name bij de enkels!
Symptomen: Koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Als je twee dagen deze griepverschijnselen hebt, ga dan na de dokter en vertel dat je in de tropen bent geweest. Ook als dit optreedt binnen 2 maanden na terugkomst in Nederland.
Zie voor de laatste informatie over malaria: http://www.malaria.nl

Oh ja, Malaria kun je oplopen na een beet van bepaalde soorten (vrouwtjes-)muggen. Door de beet kunnen muggen de malariaparasiet in je bloed brengen. Na ongeveer een week verschijnen de eerste symptomen. Malaria is de belangrijkste ernstige tropenziekte. Er zijn diverse soorten, maar Malaria Tropica is de gevaarlijkste en zonder behandeling dodelijk. Jaarlijks sterven er ??n miljoen mensen aan malaria. De meeste soorten zijn minder dramatisch.

bedankt voor de tips!!!
ik denk dat we thailand dan zomaar gaan doen met preventieve middelen, en laos weten we nog niet, misschien dat we ons fietsen in nong khai laten staan (guesthouse??) en dan een weekje vientane daar zou geen malaria risico zijn... we zien er tegen op om pillen te gaan slikken en omdat we in het totaal 1.5jaar weg zijn loopt het prijskaartje dan ook weer op h?
wat raden jullie aan ivm hondsdolheid??? inentingen halen of niet nodig???

Wel bescherming tegen hondsdolheid en niet tegen malaria? Tja, het is maar welk risico je het grootste acht. Als ik het nog goed weet, dan verlengt het vaccin tegen hondsdolheid alleen de incubatietijd en zul je sowieso hulp moeten zoeken na een verdachte beet.
Overigens als je maar korte periodes van de 1,5 jaar in malariagebieden bent, dan hoef je ook maar kort profylaxe te slikken. Welk middel wordt eigenlijk aangeraden voor deze gebieden? Lariam moet je al ver vantevoren slikken en is betrekkelijk prijzig. Met Malarone kun je op de dag van aankomst beginnen en het is flink duur. Andere middelen (zoals Paludrine) zijn betrekkelijk goedkoop.
De tip van Eric is zo slecht nog niet: ga eens langs bij een gerenommeerd tropeninstituut. Een andere tip (thuis je bloed laten contoleren) begrijp ik niet. Geen profylaxe, waarom dan wel testen? Ze zien je aankomen. Overigens is de profylaxe niet alleen voor jezelf, je helpt mee aan preventie voor anderen.

Die profylaxe tegen malaria is smerige chemische troep. Waarom zou je dat slikken als het niet nodig is? Als in Thailand blijft en alleen maar naar Vientiane gaat is geen profylaxe nodig. Paludrine heeft geen enkele zin: de malaria-parasieten in dit deel van Azie zijn resistent voor dat middel.
Als je toch wil slikken, zou ik kiezen voor Malerone. Lariam heeft teveel bijwerkingen, vooral geestelijk: heimwee, depressieve buien en afschuwelijke dromen.
Een bezoek aan een deskundige voor je reis zou ik altijd doen, voor advies en voor de juiste injecties tegen andere tropische ziektes.

Lariam heeft ten onrechte zo'n slechte naam, zo vertelde men mij in het Havenziekenhuis (de experts in Nederland).
Wat ik me er van herinner zit het zo: de bijwerkingen bestaan wel, maar uit enkele onderzoeken blijkt niet in de mate die beweert wordt. Bij sommige mensen hangen de bijwerkingen samen met hun lichaamsbouw. Magere mensen (en met name vrouwen) zouden er meer last van hebben, omdat Lariam (??n pil er week) onvoldoende in de vetmassa wordt opgeslagen, en dus in hoge concentratie direct in het bloed komt. De bedoeling is: eerst opslag in het vet, en vervolgens geleidelijke afgifte.
Het grote voordeel van Lariam is dat het prima werkt tegen malaria.
Lariam is niet zo onschuldig voor bepaalde mensen. Mijn moeder en een vriend van mij hebben zeer slechte ervaringen met Lariam gehad. Na enkele dagen de kuur te zijn begonnen hebben zij rare dromen gekregen en daarna angstaanvallen e,n zware paranoia verschijnselen. Bij mijn moeder was het zo erg dat ze midden in de winkelstraat an mijn dorp begon te huilen van angst. Ze hebben haar naar huis moeten brengen. Die vriend van mij durfde gewoon het huis niet uit...

Ik zit momenteel in Chiang Mai en ga binnenkort ook naar Laos. Mijn dokter, wiens dochter in Afrika werkt, schrijft nooit een preventief middel voor. Hij heeft me wel een kuur Malarone meegegeven. Dit kan je preventief innemen maar dat raad hij af omdat de symptomen soms onderdrukt worden en het niet 100% een garantie is dat je geen Malaria krijgt. Trouwens geen enkel middel is een 100% garantie tegen Malaria.

Dus ik heb Malarone bij een kuur voor wannneer je Malaria hebt opgelopen. Het enige nadeel is dat het niet goedkoop is, veel duurder dan lariam. Exacte prijs ben ik vergeten.

Malarone (met 250 mg atovaquon en 100 mg proguanilhydrochloride) kost tussen de 2,50 en 3 euro per stuk (dus per week kost dat je pakweg 20 euro. Wat een luxe dat wij ons dat veroorloven kunnen, toch?)

En Lariam? Uit eigen ervaring weet ik dat ik onrustig sliep en dat na thuiskomst het een paar maanden duurde voordat ik mijn oude 'scherpte' weer terug had. Zeker met mijn baan, waarbij ik toentertijd met complexe operationele situaties te maken had, werd dat mij al snel duidelijk.

Lariam is dus troep!

Ik vind dat je voorzichtiger moet zijn met een opmerking als 'Lariam is dus troep'. Tuurlijk, er gaan veel negatieve verhalen de ronde over psychologische effecten (zware dromen, nachtmerries, stemmingswisselingen, achterdocht) tijdens een reis waarin men Lariam gebruikt. Hoe slechter de naam van Lariam wordt, hoe meer alle negatieve ervaringen tijdens een reis er aan toegeschreven worden. Echter, tijdens mij 1e verre reis nam ik Paludrine en had last van nachtmerries. Tijdens mijn laatse reis slikte ik Lariam heb ik naast een goede bescherming tegen malaria geen andere effecten gemerkt. Conclusie: Paludrine is troep en Lariam is goed?

Je moet niet uit het oog verliezen dat Lariam enkele malen onderzocht is, waarbij de genoemde effecten wel gevonden worden, maar niet in de mate die de uit de heup schietende reiziger wil laten geloven. Waarom toch zo'n middel te gebruiken, terwijl er kennelijke risico's aan verbonden zijn? Wat ik kan bedenken is het volgende: het beschermt goed tegen malaria, je hoeft het maar ??n maal per week te nemen, voor de meeste mensen zijn er geen bijwerkingen, op langere reizen is het goedkoper dan Malarone.

Maar goed, het is het beste dat je niet naar mij luistert (en al helemaal niet naar Bert :wink: ), maar advies neemt van ervaren professionals.

Addy schreef:Ik vind dat je voorzichtiger moet zijn met een opmerking als 'Lariam is dus troep'. Tuurlijk, er gaan veel negatieve verhalen de ronde over psychologische effecten (zware dromen, nachtmerries, stemmingswisselingen, achterdocht) tijdens een reis waarin men Lariam gebruikt. Hoe slechter de naam van Lariam wordt, hoe meer alle negatieve ervaringen tijdens een reis er aan toegeschreven worden. Echter, tijdens mij 1e verre reis nam ik Paludrine en had last van nachtmerries. Tijdens mijn laatse reis slikte ik Lariam heb ik naast een goede bescherming tegen malaria geen andere effecten gemerkt. Conclusie: Paludrine is troep en Lariam is goed?

Je moet niet uit het oog verliezen dat Lariam enkele malen onderzocht is, waarbij de genoemde effecten wel gevonden worden, maar niet in de mate die de uit de heup schietende reiziger wil laten geloven. Waarom toch zo'n Namiddel te gebruiken, terwijl er kennelijke risico's aan verbonden zijn? Wat ik kan bedenken is het volgende: het beschermt goed tegen malaria, je hoeft het maar ??n maal per week te nemen, voor de meeste mensen zijn er geen bijwerkingen, op langere reizen is het goedkoper dan Malarone.

Maar goed, het is het beste dat je niet naar mij luistert (en al helemaal niet naar Bert :wink: ), maar advies neemt van ervaren professionals.
Addy ik ga nog verder, Lariam is voor Thailand GROTE troep.

IEDERE dokter in Thailand (met 2 werkende hersencellen) vraagt om er onmiddellijk mee te stoppen.

Zoek verder ook een keer naar de resultaten van het onderzoek naar problemen met Nl. VN soldaten die terugkwamen van Cambodia.

Volgens mij gaat het om de poen.

Hoeveel mensen worden er gewaarschuwd voor Dengue fever door de GGD of het tropencentrum??????

Weinig of niemand, waarom? Er bestaat nog geen geneesmiddel tegen = geen geld te verdiennen.

Zelf heb ik 2x Dengue gehad op 14 jaar tijd, in die periode ben ik welgeteld 1 bleekscheet tegengekomen met malaria, die uiteindelijk naar Thailand teruggekeerd is vanuit Belgie om hier behandeld te worden door specialisten.

In Thailand komen ongeveer 95.000 gevallen van malaria voor per jaar, in dit aantal zitten ook de mensen die soms meerdere aanvallen krijgen per jaar. (mijn schoonvader b.v.)

Het aantal Dengue zit in een slecht jaar ongeveer op het op hetzelfde niveau.
Het aantal doden in beide gevallen ook.

Ter info een rabies kuur in Thailand kost je rond de 1000 a 1500 baht (20 a 30 Euro indien je gebeten wordt. In mijn geval kreeg ik het ook nog netjes terug van mijn Thaise ongevallen verzekering.

Als ik voor ieder antwoord op ieder forum onder iedere topic van malaria bij het woord Larium een eurcent zou krijgen...... wel dan zou ik nu al stinkend rijk zijn en wellicht een hoop aandelen gekocht hebben in de fabriek die Larium maakt.

Zelfmoordneigingen (hotelramen moeten afsluiten)
10 kilo afvallen op 12 dagen
Opgenomen worden in een inrichting na terugkeer in Belgie. (feedback van de klant)
Vakantie moeten onderbreken.
Braken, misselijkheid.
Evenwichtstoornissen. (bewegende gebouwen, liften)

Disclaimer; ik ben geen arts, ik heb er wel veel naast gestaan om te vertalen naar het NL, Frans en Duits tijdens mijn werk als reislijder :wink:
De bovenaangehaalde voorbeelden zijn maar een klein deel van de voorvallen waar ik persoonlijk bij was.

amaaaai wat een reakties !!!! allemaal bedankt hé
denk dat we het gaan doen zonder te slikken, goe preventief te werk gaan en mischien iets mee nemen voor als je het toch krijgt...

inderdaad wat een reacties! :lol:

Ikzelf heb nooit problemen gehad met Lariam maar 2 van de 10 mensen die ik ken die ooit Lariam gebruikt hebben wel. Dit kan toeval zijn maar ik vind dat toch een tamelijk hoog percentage... en geen enkel middel beschermt je 100%

Dus beter iets meenemen mocht je het toch krijgen en vooral veel insectenspray gebruiken...

By the way ik heb hier gehoord (Chiang Mai) dat de producten met DEET niet meer zo effectief zijn. Iedereen raadt hier de insectenspray van Autan aan.

en waar vind je die produkten dan van autan hier of ginds ter plekke?

Hallo,

Is er in nederland een instituut die zich bezig houdt met reisadvies inzake gezondheid ? Zoja, wat zeggen zij van malariapreventie in Thailand ?

Ik heb gebeld naar het Belgische inst., en zij raden Lariam of Doxycycline aan... (hoewel op hun site staat dat ze Malarone en Docycicline aanraden...)
Verwarring alom dus...

Of is er in Thailand z?lf een instantie die reisadvies geeft ? Misschien is dit nog de beste info ?

Ik vind het allemaal zeer verwarrend eigenlijk, mijn dokter zegt 'neem niets', een andere dokter zegt 'neem lariam', of zegt 'neem Lariam niet, maar neem het gewoon mee in geval van...' , en als je dan op internet begint te zoeken vindt je nog 10 meningen....

Dus, waar vind ik betrouwbare en correcte info ?

Groeten,

Koen

In Nederland is het Havenziekenhuis in Rotterdam, het AMC in Amsterdam en de GGD in elke stad van betekenis voor advies in de tropen.
Zij adviseren in de regel voor Thailand geen malaria-pillen, maar de beschermende maatregelen. In Thailand weet men in ieder ziekerhuis uitstekend om te gaan met malaria.
Ziet het advies van de Vlaming Etienne op dit forum. Etienne woont al jaren in Chaing Mai en zijn werk is in het toerisme. Trouwens hij heeft leuke fietsreizen rond Chiang Mai.