Inzegenen van fietsers

Check this:
http://nos.nl/video/370126-dominee-geef ... -york.html

Als dit echt helpt overweeg ik mijn fiets in te zegenen voordat deze in het vliegtuig mee gaat.
Lijkt me geen dominee, maar een pastoor; want een katholiek sacrament. De secularisering gaat hard, als zelfs journalisten de religies en God's grondpersoneel al niet meer uit elkaar kunnen houden.

Maar dat pastoors fietsers zegenen is niet nieuw, en ook niet specifiek Amerikaans. Hele pelotons met wielrenners worden soms nog altijd gezegend voor de wedstrijd in zuidelijke landen. En menig katholieke parochie heeft een dag voor de zegening van voertuigen, of landbouwmateriaal.
Tja, toch jammer dat ze zelfs niet opmerken dat dit alles is in het kader van de 5 borrow bike tour die vandaag weer plaatsheeft daar in NY.
Voor de inzegening hoef ik mijn eigen dorp niet uit. (Amby is de wijk waarin ik woon).
Fietsen: http://www.parochiewalburga.nl/Actueel/ ... lok38.aspx
Motoren: http://amby.limburgautos.nl/evenementen ... orzegening
Leon
Het is inderdaad een pastoor. In Katholieke kring is het wat gebruikelijker dan in Protestantse kring. Ik ben expert, ik ben namelijk fietser en dominee. Protestant dus. Ik heb nog nooit een fiets ingezegend, maar als je het graag wil, wil ik het gerust voor je doen (al zal ik dan wel goed moeten gaan nadenken hoe dat dan moet.... :lol: ).

Mijn eerste fietssite ging de lucht in als domineefietst, met foto's van mij in toga op de fiets. Nog altijd te zien via de link op mijn site www.domineeaart.nl.

Maar dat fietsen een uiting is van religiositeit, daar lijkt me dat gebruik van inzegenen wel weer een bewijs van.....
Aart Veldhuizen schreef: (al zal ik dan wel goed moeten gaan nadenken hoe dat dan moet.... :lol: ).
Gewoon met de wijwaterkwast! Buurt even bij de pastoor voor advies, wijwater en een kwast. Na Pasen is er altijd weer voldoende wijwater in voorraad.
Ik heb hier in Sneek prima verhoudingen met de pastoor, dus dat kan ik wel regelen. De kans is echter groter dat hijzelf jullie fietsen in wil zegenen. In dat geval stel ik voor het orgel te bespelen met een passend 'Opzij opzij opzij....' of (bij een internationale fietstocht) het Wilhelmus omdat er dan een 'interland' gefietst wordt.
Is in Italie een vrij normaal gebruik. Ik ben zelfs eens door de paus Himself ingezegend voor de Dolomieten Maratona. :)
Ik was ruim een week geleden op een begrafenis op het St. Barbarakerkhof in Haarlem. Een oom van mijn vrouw is overleden. Diepgelovig Rooms-katholiek was hij. Na wat toespraken en voorlezen zegende de pastoor het graf en hij zwaaide daarbij met een metalen voorwerp in zijn hand. Een cilindervormig ding dat van boven breed uitloopt met daarin enkele openingen. Hoe wordt zoiets genoemd?
Het zou een wierookvat kunnen zijn. Overledenen worden in katholieke kringen op de begraafplaats vaak bewierookt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wierookvat
PietV schreef:Het zou een wierookvat kunnen zijn. Overledenen worden in katholieke kringen op de begraafplaats vaak bewierookt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wierookvat
Nee, er kwam geen rook uit en het was maar een klein voorwerp die amper boven de vuist van de pastoor uitstak. Hij hield het ding iets onder zijn schouderhoogte vast en bewoog ermee met korte felle bewegingen van zich af richting het graf, alsof hij iets aan het afschudden is. Ik heb foto's van de begrafenis gemaakt (ten behoeve van de familie in het buitenland), maar juist dit moment heb ik niet kunnen vastgeleggen, omdat het zo vlug gebeurde.
Hieronder een algemene foto van de plechtigheid in Haarlem.

Afbeelding
[moderator]ontzettend foute opmerking verwijderd. [/moderator]
CarlW schreef:- verwijderd -.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
CarlW schreef:[moderator]ontzettend foute opmerking verwijderd. [/moderator]
Wat slap zeg... dat deze geweldige opmerking verwijderd is. Ik lag echt een half uur in een deuk :D Jammer dat geloof hier wel gepromoot mag worden, maar dat er geen kritiek op geleverd mag worden. :evil:
sonali schreef:
CarlW schreef:[moderator]ontzettend foute opmerking verwijderd. [/moderator]
Wat slap zeg... dat deze geweldige opmerking verwijderd is. Ik lag echt een half uur in een deuk :D Jammer dat geloof hier wel gepromoot mag worden, maar dat er geen kritiek op geleverd mag worden. :evil:
Kijk naar punt 6 van de forumregels. Wat mij betreft viel deze hieronder. En dat heeft niets met kritiek op het geloof te maken. Wel met het kwetsen van mensen die geloven. Hier wil ik het graag bij laten. En als je dan toch in discussie wilt, dan graag via een PB.

Hans (die overtuigd atheïst is)
Martin,
Het voorwerp waar jij op doelt is een aspergil, een vorm van wijwaterkwast (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijwaterkwast).
arnob schreef:Martin,
Het voorwerp waar jij op doelt is een aspergil, een vorm van wijwaterkwast (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijwaterkwast).
Ja, dat is 'em en erg bedankt voor je goede opmerking! Al heeft het voorwerp dat ik heb gezien een andere vorm. Bijna dezelfde vorm als de moderne watertoren onder Zaltbommel, zij het met een wat langere steel en kortere kop.
Martin,

De RK-kerk heeft een rijke vormentaal ... Het gaat er maar om dat de misdienaar niet met een wijwatervat en kwast hoeft te sjouwen.