e-bike verdringt fiets

634 berichten
Wim schreef:
zo 19 aug, 2018 15:42
Het wordt steeds onzinniger. Je argument is slechts correct als de stelling zou zijn dat alle ebikers zonder beperking zijn en best op een gewone fiets zouden kunnen rijden. Dat is evident niet zo en wordt ook niet gesteld. Als de stelling is dat veel, of de helft of wat dan ook van de ebikers zonder beperking op een ebike zit heeft een enkel tegenvoorbeeld geen enkele betekenis.
En ja, de methodologie van kwantitatief onderzoek is iets waar ik verstand van heb. Als jij dat een autoriteitsargument wilt noemen, ga je gang. Het was wel gespecificeerd. Maar kennis van zaken is wel degelijk relevant. Of behoor jij tot de moderne meute die vindt dat alles maar een mening is?
Over de waarde van een tegenvoorbeeld zullen we het niet eens worden. Ik gebruikte het vooral als waarschuwing dat de werkelijkheid weleens anders in elkaar kan zitten dan je op basis van een beperkt onderzoek zou kunnen concluderen. Dat tegenvoorbeeld gelijk afwijzen doet mij meer aan geloven denken dan wetenschap, het bekende weggooien van een resultaat dat afwijkt van de verwachting. Een jou vast bekende wetenschappelijke fout.

We zijn het denk ik van harte eens in onze afkeer van het moderne "omdat ik dat zo vind" gedoe. Juist daarom wil ik zo graag onderbouwing zien van de beweringen die men doet. Ik zou verwachten dat je daarom ook een afkeer zou hebben aan de suggestie die Roos doet*.

Laten we ons beperken tot deze stelling**.

De stelling waar we het denk ik over hebben is, zie eerste post : "Jammer genoeg zie ik echter meestal mensen die een e-bike gebruiken terwijl ze ook heel goed zouden hebben kunnen fietsen."

Dat valt voor mij uiteen in drie stukken.
1. Roos ziet iets.
2. Roos doet de de stelling dat de meeste mensen een e-bike gebruiken terwijl ze ook heel goed zouden hebben kunnen fietsen.
2. Roos vind het jammer

Klein puntje A. De stelling (2) suggereert allereerst dat een e-bike gebruiken geen fietsen is, ik denk dat Roos eens op een e-bike moet plaatsnemen.

Blijft over de stelling dat meestal(, dus de meeste e-bikers, dus meer dan de helft van de) e-bike gebruikers in staat zou zijn om te fietsen (zonder hulpmotor).
Hier kan ik kort over zijn, geef ze gerust een niet ondersteunde fiets die verder gelijk is aan hun e-bike en ze rijden er zo mee mee weg. Dat geldt vast voor alle e-bikers. Hoeven we het niet over te hebben. Over onzinnig gesproken.

Deel 3 van de stelling is dus helemaal waar maar tegelijkertijd ook helemaal onzinnig. Hoeven we het dus ook niet meer over de hebben. Eens?

Blijft over dat Roos het nodig vind om mensen lui* te noemen.
Aangezien ze niet weet hoeveel kilometers de e-bikende toerist heeft afgelegd en nog gaat afleggen, vind ik het ongenuanceerd om mensen als lui te bestempelen. In mijn woorden zelfs onbeschoft.
Wellicht vanwege punt A dat ze niet doorheeft dat je op een e-bike toch zelf ook wel een inspanning moet leveren, ook al kan je de hoogte daarvan enigszins aanpassen.

Hebben we misschien toch iets bereikt? Dat het mij gaat om het lui noemen van mensen terwijl je niet weet hoeveel kilometers ze gaan fietsen! Wan lui kan je ook op je wereldfiets zijn, hoe mooi en verantwoord die ook is.


*: Ik krijg toch vrij sterk de neiging te denken dat veel mensen erg lui zijn. Soms zie ik heel sportief uitziende mensen met de juiste sportkleertjes op een heel sportieve............e-bike zitten.

Ik vind het fenomeen e-bike op zich heel leuk. Alleen zoals ik het nu ervaar wordt niet de auto, maar juist de fiets hierdoor verdrongen."

**Andere stellingen waar mijn argumentatie ook geldt kunnen we een andere keer bekijken. Het is wat verwarrend en incorrect om mijn ongelijk bij deze stelling te willen bewijzen met het argument dat ie bij een andere stelling wel geldt. Sommige argumenten gelden bij meerdere stellingen....
Wim schreef:
zo 19 aug, 2018 15:51
Klopt. De vraag is wat we ervan vinden als er flinke aantallen mensen op een ebike gaan zitten die daar geen praktische reden voor hebben. Mijn stelling was en is dat dat beter is dan dat ze op de scooter gaan of met de auto, maar dat een gewone fiets echt beter zou zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ebikes alleen op recept verkrijgbaar zouden moeten zijn. Het tegenargument is blijkbaar dat we niet kunnen weten of die mensen toch geen goede argumenten kunnen hebben.
Het enige wat ik kan doen is jou mijn argumenten geven, dan mag jij beoordelen of je ze goed vindt. 8) 8)

Ik zou blij zijn als ik 100 km op een gewone fiets zou kunnen doen, binnen redelijke tijd en de volgende dag weer terug.
Tot die tijd doe ik het met ondersteuning, steeds een beetje minder, steeds een onsje lichter.
Hee Hans,

Als jij alle energie die je in je toetsenbord stopt nou eens zou gebruiken om te fietsen (je weet wel, op zo'n ding zonder motor), dan heb je helemaal geen e-bike nodig. :D
rooss schreef:
zo 19 aug, 2018 16:44
Hee Hans,

Als jij alle energie die je in je toetsenbord stopt nou eens zou gebruiken om te fietsen (je weet wel, op zo'n ding zonder motor), dan heb je helemaal geen e-bike nodig. :D
Dank voor het ongevraagd advies, ik ben echter vanmorgen 2.5 uur onderweg geweest. Motor uit, wel mee, is volgens mij ook gewoon fietsen. Was wel fijn, ook toen het licht uitging en de motor me naar huis heeft gebracht.
Mijn benen zijn moe, mijn handen en geest nog niet, die verbruiken dan ook heel wat minder watts en wH's
Zeg Hans, jij hebt vast als rechtgeaarde intellectueel (dat leid ik af uit je taalgebruik, je weet wel: de narcistische paradox) wel eens van het begrip Thread-Hijacking gehoord?
Ok Hans, toegegeven: jij kunt hééél ver plassen! Chapeau!

Geschreven vanuit een andere ondersteuning om mij en mijn fiets weer thuis te brengen na een mooi weekendje fietsen (zonder ondersteuning), namelijk de trein.

Jammer dat je de insteek en bedoelingen niet ziet zoals (hopelijk) bedoeld is.
Beste rooss,

Je hebt ongetwijfeld zitten gniffelen toen een aantal forum leden die het niet met jou eens waren, terecht werden gewezen door anderen. Nu acht je de tijd rijp om nog wat extra zout te strooien. Waarom heb ik nou dat ongemakkelijke gevoel dat jij helemaal niet wilt weten wat anderen van dit topic denken, maar dat je alleen maar reuring wil. En, dat moet ik toegeven, je weet precies hoe het spelletje gaat. Sinds je entree op dit forum in december vorig jaar zie je een duidelijke trend in alles wat je op dit forum doet. Alles is op dezelfde manier gericht op het creeeren van reuring en ongemak. Niets meer en. Iets minder.

Misschien mag ik dit als gast op dit forum niet zo verwoorden, en wordt mijn bericht door de moderator verwijderd, het zij zo. Maar ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat ik de enige bent die dit zo ziet.
Ehm... 10, 9, 8 .... nee, toch niet.

Ik heb me afgelopen week ingehouden bij de topics over E-bikes en speedpedelecs (en statussymbool). Ik had een bericht klaar staan bij het topic over speedpedelecs op het fietspad (de speed-pedelec is een brommer en hoort niet op het fietspad), maar er lagen zoveel tenen en vingers klaar waarop ik zou kunnen staan of tikken.
Het is nog zomer, hè. Dan broeit het weer...
...weet ik nog van mijn korte carrière als moderator in dit moeizame gezelschap

Ik zie hier in Utrecht vooral dat de E-bike (en vooral speedpedelec) andere gemotoriseerde tweewielers verdringt. Ik snap de commerciële overweging wel, dat de fietsenmaker in deze wijk van de Griftstraat verhuist is naar een pand tegenover Nieuw Bleyenburg en het assortiment voor de helft heeft ingewisseld met E-bikes. Behalve de mensen die er baat bij hebben, zie ik vooral pizzakoeriers, scholieren, leeftijdsgenoten (lees: midlifecrisis) en makelaars/accountants/ advocaten in Italiaans maatpak op ebikes en pedelecs. En dat reed vroeger rond op brommers en scooters, maar heeft nu de privileges van een fietser.
Nee, in Utrecht verdrijft de E-bike de fiets nog lang niet. Daarvoor is het aandeel fietsers veel te groot. Maar of je er nou blij mee moet zijn dat dat soort apparaten van dezelfde roze tegelstroken gebruik maakt als die tienduizenden fietsers? (reageren? Lekker daarzo)

Wat ik ook zie:
Dit forum heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen die graag een dure fiets willen en daar uitgebreid over uitweiden. Ik zie ze ‘s ochtends ook wel eens in de fietsenstalling op mijn werk. Dan staan de blinkende idworxen en Gaastra’s met alle toeters en bellen naast mijn stoffige, modderige Santos. En dan willen de eigenaren graag met mij een boompje opzetten over hun fiets. Nee, sorry, ik heb die fiets niet om te ouwehoeren, maar om op te fietsen.

Met de elektrisch aangedreven tweewielers is er op dit forum met een nieuwe categorie ‘toys for boys’ ruimte geboden voor heren (ja, Marjan) van een zekere leeftijd om over spullen te lullen. Die hier een mening hebben (want dat moet hè op een forum), vliegen afvangen, elkaar proberen te overtreffen in kennis en statistieken.
jeroen_ schreef:
vr 17 aug, 2018 18:36
Het forum is er qua inhoud ook niet beter door geworden: discussies over motorvermogen...
...of over de ‘kunst’ van kilometers maken met een E-Bike, of welke E-bike er achterop de camper kan. Dit forum bestond al voor ongeveer driekwart uit techniek, en met batterijen en accu’s erbij is het gewoon tweakers voor tweewielers aan het worden.

Dat verdringt de (wereld)fietsers wel zo langzaamaan van dit forum.
Senior2 schreef:
zo 19 aug, 2018 18:23
Beste rooss,

Je hebt ongetwijfeld zitten gniffelen toen een aantal forum leden die het niet met jou eens waren, terecht werden gewezen door anderen. Nu acht je de tijd rijp om nog wat extra zout te strooien. Waarom heb ik nou dat ongemakkelijke gevoel dat jij helemaal niet wilt weten wat anderen van dit topic denken, maar dat je alleen maar reuring wil. En, dat moet ik toegeven, je weet precies hoe het spelletje gaat. Sinds je entree op dit forum in december vorig jaar zie je een duidelijke trend in alles wat je op dit forum doet. Alles is op dezelfde manier gericht op het creeeren van reuring en ongemak. Niets meer en. Iets minder.

Misschien mag ik dit als gast op dit forum niet zo verwoorden, en wordt mijn bericht door de moderator verwijderd, het zij zo. Maar ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat ik de enige bent die dit zo ziet.
Ik ga hier niet op in, wat vind jij nou van de eventuele verdringing van de fiets door de iebaik?
rooss schreef:
zo 19 aug, 2018 16:44
Hee ..... e-bike...
Hallo rooss,
Ik ben zo benieuwd welke e-bike of speed pedelec jij hebt? :?:

Groet,
Tom.
Tom vds schreef:
zo 19 aug, 2018 18:32
rooss schreef:
zo 19 aug, 2018 16:44
Hee ..... e-bike...
Hallo rooss,
Ik ben zo benieuwd welke e-bike of speed pedelec jij hebt? :?:

Groet,
Tom.
Geloof me of niet maar ik heb vorig jaar heel eventjes overwogen om zo'n Santos met achterwielmotor te kopen. Ik ben ook de jongste niet meer. Maar na wat research daar toch van afgezien. Daarna steeds meer "back to basics" geworden.

Maar nu weer on-topic.
Ben ik blij dat ik me niks aantrek van wat anderen vinden....
Kunnen we nou niet gewoon accepteren dat we allemaal fietsers zijn? Ik op de speedpedelec tijdens woon-werk verkeer, waar ik nooit mee op dit forum terecht gekomen zou zijn. Maar ook als vakantiefietser met de Gaastra, en eerder tijdens de toertjes door NL op de Batavus-stadsfiets...

Waarom nu toch al die felheid tegen de ebiker, waarom zo’n hetze (ja Rooss), als ik een citaat zie over het belachelijk maken van mensen in fietskleding op een ebike... Geef elkaar nou toch gewoon de ruimte, zonder allerlei veronderstellingen over redenen, gezondheid, afstanden, verplassen enz...
Wat ik vind van de verdringing van de e bike. Ik vind het een geweldige vinding die een bijdrage heeft en gaat krijgen aan het verder ontwikkelen van de fiets in het algemeen de fiets infrastructuur in het bijzonder. Ik heb hem nog niet, maar gezien leeftijd en fysieke gesteldheid zou ik er absoluut voor in aanmerking komen. Ik hoop het nog een paar jaar uit te stellen. Het komt nog wel. Maar dat geeft mij niet het recht om te oordelen over wat anderen doen. En zeker niet op een denigrerende manier. Het is niet aan mij om anderen een label op te plakken. Dat heeft niets met desinteresse met de ander te maken, maar het zijn mijn zaken niet. Ik zou ook niet graag hebben dat een ander, op basis van zijn normen, mij gaat vertellen wat ik wel of niet moet doen.
rooss schreef:
zo 19 aug, 2018 18:38

Geloof me of niet .....
Natuurlijk geloof ik je.
Maar je liet me nogal in verwarring achter :D
Vorig jaar was je namelijk nogal stellig met je voornemen om uiterlijk maart dit jaar zo’n powered bike aan te schaffen, terwijl je er nu je afkeur over lijkt te betuigen.
Vandaar mijn vraag.
Niets mis met “back to basics” overigens. Daar is niemand ooit te oud voor :)

Groet,
Tom.
Senior2 schreef:
zo 19 aug, 2018 18:44
Wat ik vind van de verdringing van de e bike. Ik vind het een geweldige vinding die een bijdrage heeft en gaat krijgen aan het verder ontwikkelen van de fiets in het algemeen de fiets infrastructuur in het bijzonder. Ik heb hem nog niet, maar gezien leeftijd en fysieke gesteldheid zou ik er absoluut voor in aanmerking komen. Ik hoop het nog een paar jaar uit te stellen. Het komt nog wel. Maar dat geeft mij niet het recht om te oordelen over wat anderen doen. En zeker niet op een denigrerende manier. Het is niet aan mij om anderen een label op te plakken. Dat heeft niets met desinteresse met de ander te maken, maar het zijn mijn zaken niet. Ik zou ook niet graag hebben dat een ander, op basis van zijn normen, mij gaat vertellen wat ik wel of niet moet doen.
Nou, dan zitten we er dus eigenlijk helemaal hetzelfde in. Dat ik aandacht besteed aan de verdringing van de fiets door de iebaik is net zoiets als dat het een interessant gegeven is dat een hoop kampeerterreintjes worden verdrongen door chaletparken (luxe stacaravans), en dat ik dat wel jammer vind, maar niet uitsluit ooit nog zelf op zo'n park te logeren.

p.s. kunnen we zo'n e-bike niet gewoon fluisterfiets noemen? lekker nederlands (luierfiets durf ik niet voor te stellen :D ).
Senior2 schreef:
zo 19 aug, 2018 18:23
Beste rooss,

Je hebt ongetwijfeld zitten gniffelen toen een aantal forum leden die het niet met jou eens waren, terecht werden gewezen door anderen. Nu acht je de tijd rijp om nog wat extra zout te strooien. Waarom heb ik nou dat ongemakkelijke gevoel dat jij helemaal niet wilt weten wat anderen van dit topic denken, maar dat je alleen maar reuring wil. En, dat moet ik toegeven, je weet precies hoe het spelletje gaat. Sinds je entree op dit forum in december vorig jaar zie je een duidelijke trend in alles wat je op dit forum doet. Alles is op dezelfde manier gericht op het creeeren van reuring en ongemak. Niets meer en. Iets minder.

Misschien mag ik dit als gast op dit forum niet zo verwoorden, en wordt mijn bericht door de moderator verwijderd, het zij zo. Maar ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat ik de enige bent die dit zo ziet.
Misschien is het de de sfeer die hier al op het forum IS als je je hier aanmeldt en dat het besmettelijk is voor nieuwe leden die zich dood-ergeren-irriteren.. :( maar TOCH hun stem laten horen hierin en waarom? Om hun irritatie kwijt te kunnen.. en het op die manier voort zetten. Op ieder forum heerst een bepaalde sfeer
Edwin* schreef:
zo 19 aug, 2018 18:06
Ok Hans, toegegeven: jij kunt hééél ver plassen! Chapeau!

Geschreven vanuit een andere ondersteuning om mij en mijn fiets weer thuis te brengen na een mooi weekendje fietsen (zonder ondersteuning), namelijk de trein.

Jammer dat je de insteek en bedoelingen niet ziet zoals (hopelijk) bedoeld is.
Beste Edwin, is dit een reactie op mijn reactie op de vraag van Wim of ik het met de andere zaken in jouw reactie eens was?

Ik snap dat je wellicht verzoenend bezig was, ik heb daar geen problemen mee en ik heb ook geen problemen met hoe jij je woorden koos. Je noemt mensen niet lui zonder onderzoek en dat is voor mij voldoende.

PS. Terug met de electrische trein na een rondje fietsen, mag dat wel? Is dat niet lui? Ook een soort fietsen met ondersteuning toch ;-)
rooss schreef:
zo 19 aug, 2018 19:12
[.....
Fluisterfiets vind ik een mooi woord, beetje analoog aan de fluisterboot ook al moet je daarin niet zelf roeien.

Liefst alleen gebruiken voor de modellen tot 25 km-h. De speedpedelec is denk ik voldoende bekend als begrip en om ze fluisterbrommer te noemen vind ik niet correct.

Nog een vraag, hebben we harde gegevens hoeveel het aantal niet ondersteunde fietsen in Nederland (aanwezig dus niet de verkoop) is gedaald? Uit dit artikel* haal ik dat namelijk niet, wel dat "We fietsen dus niet meer, maar wel verder. De belangrijkste reden hiervoor is de toename van het aantal e-bikes. Onder de 22,8 miljoen fietsen in Nederland zijn er 1,4 miljoen e-bikes en dat aandeel neemt snel toe: bijna drie op de tien verkochte fietsen is een e-bike". Weet iemand wat het totaal aantal fietsen de afgelopen jaren was?

En nog een vraag. Kan je nog genoeg kampeerterreintjes vinden voor je tentje of wordt dat steeds moeilijker?


*https://www.fietsen123.nl/fietsnieuws/f ... -van-zaken
Mijn reactie is vooral bedoeld om te relativeren.

Voor wat betreft het treinen en het weekendje weg: mijn vader is in een dusdanige toestand dat het gewenst was om dit weekend dichtbij te bivakkeren voor het geval dat...
(De toestand lijkt zich gelukkig weer te verbeteren, waardoor het weekend met zorgelijke verwachtingen uiteindelijk ruimte liet om daar in de omgeving toch van wat fietstochtjes te genieten).

We hebben overwogen om de 190 km met de (hybride auto) te gaan overbruggen, maar hebben toch de trein gekozen.

Zo zie je maar, ook hier zit een reden achter.
Edwin* schreef:
zo 19 aug, 2018 19:38
Mijn reactie is vooral bedoeld om te relativeren.

Voor wat betreft het treinen en het weekendje weg: mijn vader is in een dusdanige toestand dat het gewenst was om dit weekend dichtbij te bivakkeren voor het geval dat...
(De toestand lijkt zich gelukkig weer te verbeteren).

We hebben overwogen om de 190 km met de (hybride auto) te gaan overbruggen, maar hebben toch de trein gekozen.

Zo zie je maar, ook hier zit een reden achter.
Heel goed dat je aandacht aan je vader geeft. Absoluut belangrijker dat wat gekissebis op een forum.
Achter alles zit een reden en het is beter niet teveel te veronderstellen en zeker niet om te oordelen.

Ik denk me te herkennen in wat je schrijft. Ik heb vorig jaar 8 jaar lang mantelzorg afgesloten met de begrafenis van mijn vader. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten en elke week een of twee dagen mantelzorgen naast een voltijds baan, helpt je conditie ook niet echt. Ik heb het er helemaal voor over en vind in het ronddwalen met een fiets weer momenten die laten zien wat waarde heeft.

Wellicht ben ik daarom zo fel als mensen even snel oordelen over anderen, wat ze zijn, wat ze moeten en wat ze fout doen.