Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Poll: Wikkelfolie tijdschrift + scroll voor conclusie - Forum Wereldfietser

Poll: Wikkelfolie tijdschrift + scroll voor conclusie

Wat hebben jullie met de folie van het tijdschrift gedaan?

Peiling eindigde op do 31 jan, 2019 13:25

In de bak met te recyclen kunststof en dergelijke
52%
22
In de groene/GFT-bak
7%
3
Bij het restafval
31%
13
Gewoon, in de prullenbak
7%
3
Bij het oud papier
Geen stemmen
0
In de open haard of kachel
Geen stemmen
0
Op de eigen composthoop
Geen stemmen
0
Ik weet het niet meer of iemand anders heeft dit gedaan
Geen stemmen
0
Overig
2%
1

Ontzettende kletspraat, maar ik ben gewoon benieuwd
Het een paar dagen geleden aangekomen verenigingstijdschrift zat in een doorzichtige 'herriemakende' folie.
Wat hebben jullie met deze folie gedaan?
Het is inderdaad zeer frusterend dat de producenten steeds wat anders verzinnen en je hebt geen idee wat het is.

Bij ons wordt gevraagd, het lijkt mij de beste oplossing, om het plastic, blik en melkpakken in een plastic zak te doen en deze wordt een keer per week opgehaald. Zodoende krijg je een hoeveelheid aangeboden die goed te splitsen is en daardoor een meerwaarde zou moeten hebben.
Wel jammer dat je hier niet van op de hoogte wordt gehouden.

Oja bij ons staan 3 containers in de tuin, grijs per leging betalen. Geel oud papier en groen en dan nog die PMD zak in een kast.
Op de folie stond dat het composteerbaar is, dus heb het in de groene container gemikt.
Goeie vraag, Leon. En nu al een hoop "foute" antwoorden/stemmen. Ik blijk het onbewust goed te doen:

https://www.milieucentraal.nl/minder-af ... ioplastic/
Ik zit dus ook fout, maar je kunt je ook afvragen wie nu een compostbeerbaar plastic verzint wat je niet in de gft-bak mag gooien omdat het te langzaam composteert? Compost is toch niet iets van even snel snel of wordt de natuur hier tegenwoordig ook een handje geholpen?
Eigenlijk is het nep-plastic als je het goed bekijkt dus nog slechter dan plastic want dat is dus wel herbruikbaar (vraag me alleen niet hoeveel grondstoffen daarvoor nodig zijn).
Als je trots op je verpakkingsmateriaal zet dat het composteerbaar, dan vind ik dat je erbij moet zetten dat het niet in de GFT-bak mag als zulks het geval is. Ik voel me op het verkeerde been gezet.
Wt een idiotie... composteerbaar, maar naar de verbrandingsoven... Ik blijf het toch bij het PMD gooien.
Ik heb niet erop gelet of de wikkelfolie composteerbaar was. Heb ook geen compostafvalbak.
Die is door mijn gemeente afgeschaft omdat er teveel ander grof vuil in terecht kwam.
Heb de verpakking bij plastic afval gestopt. Had ik geweten dat het composteerbaar was, dan kwam het bij het gewone afval terecht. Ik scheid wel mijn afval voor zover mijn gemeente eraan meewerkt.
Tot voor kort zou ik die wikkelfolie bij het plastic afval hebben gedaan. Toen ik vorige week weer eens een vuilniszak vol afvalplastic in de container voor het plastic afval wilde gooien, bleek deze te zijn vergrendeld. Hier las ik waarom. (De gemeente Leiden vond het blijkbaar niet nodig om alle bewoners hiervan tijdig met een brief op de hoogte te brengen.)

Toevallig heb ik vanmiddag het boek 'De verborgen impact' van Babette Porcelijn gekocht. In dit filmpje legt zij uit (vanaf 1:20) dat de ecologische impact van een plastic verpakking ten opzichte van de inhoud van een verpakking minimaal is. Als voorbeeld noemt ze een verpakt stuk vlees, waarbij 99% van de milieu-impact in het vlees zit en slechts 1% in het plastic daaromheen. Dit zou ook wel eens voor ons tijdschrift kunnen gelden, met al die fietsreisporno ;-)

De enige tijdschriften die bij ons nog zonder plastic wikkel op de deurmat vallen, zijn De Reiziger (van OV-reizigersvereniging Rover) en Down to Earth (van Milieudefensie).
Voorlopige conclusie na 39 stemmen

Kort: erger dan ik vreesde.
Liever stoppen met dit type wikkel.

De wikkel van het tijdschrift is gemaakt van composteerbaar bioplastic dat niet in de GFT-bak mag omdat het niet composteert en niet bij het te recycleren kunststofafval (en PMD) mag omdat het niet bij het kunststof te recyclen is.
Het idee van het spul is dat het niet gemaakt is van fossiele grondstoffen maar van geteelde grondstoffen, wat op zich nog niet betekent dat het geweldig is overigens. Dat het composteerbaar is betekent dat het onder bepaalde condities composteert, maar helaas niet onder normale condities.
De enig juiste manier om dit spul af te voeren via het restafval waarna het meestal verbrand wordt.
Onjuist is om het af te voeren via de GFT-compostering of kunststofrecycling. Dan vervuilt het de te recyclen stroom ernstig en brengt veel meer schade toe dan het voordelen heeft.

Daarom is het onprettig om te moeten zien dat ruim 60% van de respondenten aangeeft het folie onjuist af te voeren. Minder dan 30% geeft aan het folie juist af te voeren.
Nu zijn 39 deelnemers niet echt veel voor een poll en is het publiek op dit forum waarschijnlijk niet representatief voor het hele ledenbestand maar de uitkomst vindt ik toch wel zodanig dat ik denk dat het beter zou zijn om direct met deze wikkel te stoppen, of er met koeienletters op te laten drukken dat het bij het restafval moet, maar dat laatste zal weinig positieve reacties opwekken.
Ik schat in dat een standaard PE-wikkel beter is voor het milieu. Ik denk daarbij namelijk ook dat het aantal leden van de Wereldfietser/Vakantiefietser dat de wikkel buiten of op zee weggooit erg klein zal zijn.

In algememe zin is mij duidelijk dat de afvalstromen thuis op deze manier te ingewikkeld zijn.
Dat het beter kan weten we en we wisten dat ruim 30 jaar geleden ook al. Er waren toen al voorbeelden van bedrijven die ervoor kozen hun produkten in maar één soort materiaal te verpakken, wat het afvoeren van restmaterialen erg gemakkelijk maakte. Helaas zijn deze ideeën niet overgenomen door de overheden en hebben kostenascpecten en concurrentie prioriteit gekregen.
Als eenvoudige burger is het soms, zoals in dit geval, vrijwel niet te doen om elk dingetje te scheiden. Ik voel me zelf regelmatig gekke henkie als we weer eens een yoghurtbeker hebben die van plastic is, met een kartonnen omslag en een deksel van aluminiumfolie.
Dit soort dingen wordt alleen opgelost als er bindende afspraken zijn om bepaalde materialen of combinaties voor een aantal toepassingen te verbieden*. Dat het bedrijfsleven dit op redelijke termijn zelf niet kan oplossen is wel duidelijk want dat zeiden ze 30 jaar geleden ook al. Ik ben oud genoeg om met dat persoonlijk te herinneren.

* Een bekend ander voorbeeld zijn bekertjes, frietbakjes en schuimschaaltjes van polystyreen.
** Ook vind ik dat o.a. verpakkingen van fastfoodrestaurants onzichtbaar bedrukt zouden moeten worden met het kassabonnummer.

Edit: wat me een tjidje terug echt vet tegenviel is dat vrijwel alle theezakjes niet meer bij het GFT mogen. Twee artikelen in De Volkskrant:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b8202448/
https://www.volkskrant.nl/economie/welk ... ~bf179cf3/
Daar houd voor mij de goede wil tegenover de industrie echt helemaal op.
Men kan ook kiezen voor yoghurt in statiegeld-flessen.... :idea:
Eens dat de wikkel anders kan.

Groet,
Tom.
Wat lost statiegeld flessen op?

Er is niks mis met plastic. De ramp die dit materiaal nu veroorzaakt doen we allemaal zelf.
Een mens is gewoon te beroerd om maar een spat moeite te doen, dat is het probleem. Kijk, nou ja ik wil het eigenlijk niet weer schrijven. De afritten bij de benzine stations. De route die scholieren fietsen. Te beroerd om zijn om het juiste vuil in de juiste bak te doen. Heb je nog even.
Nou nou, is het vandaag weer klaagdag op het forum? Zie ook het andere draadje over vieze lucht enzo. Zal allemaal wel komen door het beroerde weer. Ik ga met heel veel plezier de inhoud van het tijdschrift lezen :roll:
De consumentenbond stuurt haar tijdschrift zonder plastic omhulsel of wikkel maar zet een soort van adres stempel op de achterkant en laat het op die manier bezorgen. Het kan wel anders, maar het idee moet misschien eerst aangedragen worden? Bij deze.
WimB schreef:
zo 27 jan, 2019 12:45
Wat lost statiegeld flessen op?
Als eenvoudige burger ... vrijwel niet te doen om elk dingetje te scheiden.
...een yoghurtbeker ... die van plastic is, met een kartonnen omslag en een deksel van aluminiumfolie. ...
Dat dus.
Een statiegeldfles lost dit niet op. Veel gewicht vervoeren, veel werk, veel heet water of veel hitte voor het omsmelten.

Het gaat hard in het scheiden van afval. Althans ik neem aan dat de regels daardoor verandert kunnen worden. We zijn weer op de weg terug, eerst alles scheiden nu mag het weer bij elkaar. :)

En die plasticbeker met een wikkel van stevig karton vind ik ook een vreemde ontwikkeling. Maar het zou zomaar kunnen dat de moderne scheidingsmachines geen probleem heeft met deze manier van verpakken. Op PE folies worden ook papieren etiketten geplakt schijnt geen probleem te geven.
Ben een hoop wijzer geworden. Wist inderdaad niet waar de wikkel thuis hoorde.
Gaan we ons aan houden.
@Leon, je geeft een hele goede analyse weer. Dank. Wat zouden we dan wel moeten doen om beter met ons afval om te gaan? (buiten minder afval produceren want dat zet uiteraard de meeste zoden aan de dijk). Wellicht heb je dat wel geschreven maar heb ik er overheen gelezen.
Even voor nu het blad er weer is, of komt. De wikkel moet bij het restafval, NIET bij het GFT en niet bij het te recyclen kunststof/PMD.
de naam alleen al: composteerbaar bio plastic ...

ik vind het overigens niet verwijtbaar, ook al is het 'onjuist', als iemand dit materiaal bij het te composteren gft doet of het voor plastic aanziet en in de PMD-zak doet.

duidelijk verhaal (het is een beetje mijn vakgebied). de materiaalkeuze van verpakkingen en verwerking van reststromen wordt, vind ik (ook), te veel vrijgelaten en het is vooral niet eenduidig.

andere opmerking in deze sfeer: ik heb laatst eens het verschil tussen 'biologisch' en 'ecologisch' nagelezen... ik vermoed nu dat het voelt alsof ik het 'ecologisch' 'goed' doe als we voor 'biologische' producten kiezen/consumeren. weer wat geleerd :D
Gewoon in de afvalbak in de keuken, in mijn dorp zijn er geen voorzieningen voor gescheiden afval, behalve oud papier en GFT.