Sinterklaastocht 2018

Dit jaar wordt de Sinterklaastocht verreden op zaterdag 1 en zondag 2 december.

sint.jpg
Voor de deelnemers die er een beetje in willen komen in dit koude en donkere jaargetijde starten we op vrijdag 30 november met de proloog, om 11 uur vanaf station Ede-Wageningen. Na een overnachting in Hall (nabij Eerbeek) rijden we zaterdagmorgen naar Deventer, waar om 11 uur de 'officiële' start van de Sinterklaastocht is. Deze zaterdag rijden we naar Ommen, waar we na 60 km fietsen 's avonds gezamenlijk eten en het Grote Sinterklaasspel spelen. Overnachten kan binnen of in je eigen tentje. Na nog eens 60 km eindigt de tocht op zondagmiddag in Hengelo.

De routes en meer informatie over zaken zoals de kosten volgen spoedig. Vragen of aanmelden? Mail naar sinterklaastocht@wereldfietser.nl.
Rick,
Leuk dat je deze ontzettend gezellige activiteit ook dit jaar weer organiseerd. Wij hebben genoten van de vorige edities
Dit jaar zullen we er helaas niet bij zijn, want we komen pas 29 november terug uit Oeganda. En dan moeten we eerst acclimatiseren.
Veel plezier,
Jaap
Fietsen zonder zorgen
Want fietsen dat is fijn
Geen zorgen meer voor morgen
En bergop geen centje pijn

En lekker bellen, ring ring
Het klinkt zo lekker schel
En met zo'n fel glimmend ding
Ga je natuurlijk extra snel!

Ik kom ook weer!
Marc v G schreef:
vr 09 nov, 2018 22:30
Fietsen zonder zorgen
Want fietsen dat is fijn
Geen zorgen meer voor morgen
En bergop geen centje pijn

En lekker bellen, ring ring
Het klinkt zo lekker schel
En met zo'n fel glimmend ding
Ga je natuurlijk extra snel!

Ik kom ook weer!
Ook deze keer weer een laag sneeuw in Hall? Ik heb mijn buurmeisjes fiets vorigeweek voorzien van een fleurig fietsbel die gewonnen is in het bellenspel in Hall. Er zijn er nog 4 over :oops:
Hoezee, hoezee, hoezee
momenteel gaan er al elf mensen mee.
Het is dus nog lang niet te dol
want bij 25 is ons huisje nog steeds niet vol.
Dus mensen meld je maar snel aan
voor een weekeinde waarbij de maan
weer volop schijnt door de bomen
en er veel lekkers op tafel zal komen.
Over eten, slapen en het weer
lees je hieronder meer.


003.jpg
003.jpg (42.15 KiB) 2898 keer bekeken
Het Sinterklaasweekeinde is een speciaal weekeinde, want er zit een aantal activiteiten in dat je tijdens de meeste andere weekeinden moet missen. Voor iedereen die voor het eerst mee gaat of wil gaan hierbij wat meer informatie.

Op vrijdag rijden we de zogenaamde 'proloog'. Dit is gewoon een extra dag, voor iedereen die zijn vrije dagen dit jaar nog moet opmaken of een extra dagje nodig heeft om haar of zijn hoofd leeg te maken. We staren in Ede en overnachten 's nachts in onze eigen tentjes op een camping in Hall (meer informatie over het overnachten en tijden volgt over een paar dagen).
Op zaterdag rijden we dan in de morgen een extra stukje naar de 'officiële' startplek, dit jaar Deventer.
Zodra we compleet zijn vertrekken we richting Ommen. Niet rechtstreeks, maar via een wat meer fietsvriendelijke route. Afhankelijk van het aantal deelnemers rijden we in meerdere groepjes, er zijn altijd wel mensen die doorrijden en ook altijd wel fietsers die van veel en vaak appeltaart met slagroom eten onderweg houden.

035.jpg
In Ommen mogen we pas om 17 uur in de accomodatie, omdat de scoutinggroep die er huist daarvoor nog opkomst heeft. Er is een keuken, waar we met en voor elkaar een gezamenlijke maaltijd koken. Dit jaar worden dat pasta-maaltijden, de ingrediënten worden van te voren door de organisatie ingekocht, het bereiden is aan de deelnemers. Iedereen wordt wel geacht haar of zijn eigen bord, beker en bestek mee te nemen.
Na het eten en de afwas wordt het zo'n beetje tijd voor het grote, beruchte, niet te evenaren Wereldfietsersinterklaasspel.
Van iedereen wordt verwacht een aantal (1 of 2 of 3) kleine - ingepakte - cadeautjes mee brengen. Het mooist is het natuurlijk als deze cadeautjes een verwantschap hebben met fietsen of 'de fietser', of gewoon heel handig of leuk zijn. Nog mooier dan 'het mooist' is het als al die cadeautjes ook nog voorzien zijn van een gedichtje.

065.jpg
Tijdens het spel zullen de cadeautjes een eigenaar vinden, daarna weer een andere eigenaar vinden, en nog een andere.... net zo lang totdat we zo'n buikpijn hebben van het lachen dat het tijd wordt om de slaapzak op te zoeken. Die slaapzak kun je op deze zaterdagavond in je eigen tentje leggen, want buiten is daar plaats voor, of binnen in één van de vier kleinere vertrekken.

Zondagmorgen vertrekken we in de ochtend voor een mooie rit naar Hengelo, alwaar we elkaar grienend in de armen zullen vallen omdat we deze prachtige ervaring niet verder gezamenlijk kunnen voortzetten. Gelukkig hebben we dan de foto's nog.

007.jpg
Hierbij wat meer praktische informatie over de Sinterklaastocht 2018.

Aanmelden kan via sinterklaastocht@wereldfietser.nl, met de volgende gegevens:

 • Voor- en achternaam
 • Je lidnummer
 • Waar je start (vrijdag in Ede of zaterdag in Hall of Deventer - zie de informatie hieronder)
 • Of je van zaterdag op zondag in je eigen tentje slaapt of binnen in het gebouw
 • Je telefoonnummer in geval van calamiteiten tijdens de tocht
 • Of je opgenomen wilt worden in de groeps-app (waarbij de andere deelnemers dan je telefoonnummer kunnen zien).
Als je na het lezen van de informatie nog vragen hebt, mail dan ook gerust.

VRIJDAG
De proloog vertrekt vrijdag 30 november om 11 uur vanaf het gebouw van De Fietser (Akulaan 2), vlakbij station Ede-Wageningen. Daar kom je door aan de zuidzijde van het station naar het oosten te fietsen. Je ziet het gebouw van De fietser dan na 200 meter aan je rechterhand.
De routes van zowel de proloog alswel zaterdag en zondag komen binnenkort in een apart bericht in een gpx-track en zo mogelijk ook met een knooppuntenoverzicht (de route gaat niet in zijn geheel over het knooppuntennetwerk).

We rijden naar natuurkampeerterrein Het Hallse Hull, Hallseweg 10 te Hall, een tocht van ongeveer 42 km. Mocht je lid zijn van de Groene Koepel (Natuurkampeerterreinen) of het Nivon, neem dan je lidmaatschapskaart mee, dat scheelt in de kosten. Ik reken ons als groep af, soms lukt het om de hele groep tegen Nivon-tarief te laten overnachten (8,- pp ipv 12,-). Er is op deze camping een heerlijk verwarmd toiletgebouw met goede douches (bij de prijs inbegrepen), en het is mogelijk een kampvuurtje te stoken.
Je kampeert self-supporting, dus eigen tent, zelf voor je eten zorgen en zelf je rug wassen. We rijden vlak voordat we op de camping komen langs Eerbeek, waar een grote Jumbo-supermarkt is.
LET OP: Je kunt er ook voor kiezen binnen in het Nivon-huis te overnachten, je moet dan wel zelf reserveren en afrekenen. [Update 19 nov: het Nivon-huis is helaas volgeboekt, en niet door ons].

Zaterdagmorgen vertrekken we redelijk vroeg (rond 9 uur) richting station Deventer, waar we na zo'n 24 km aankomen voor een bakje warme leut. LET OP: als je meedoet aan de PROLOOG, rijdt je dus op zaterdag 24 km extra bovenop de hieronder genoemde afstand!!!).

ZATERDAG
Deze eerste dag van de maand december verzamelen we op station Deventer, op het plein voor het station (dat ook heel handig 'Stationsplein' heet), waar we om 11 uur met zijn allen hopen te vertrekken. Mocht je onverhoopt vertraging hebben, bel dan even naar het telefoonnummer dat je van mij krijgt per mail. Vanaf Deventer rijden we een route van zo'n 60 km naar Ommen.
LET OP: hier kunnen we pas vanaf 17 uur terecht op de locatie. Dit is een gebouw van scoutingvereniging 'Van Pallandt Groep', en er is tot 17 uur nog opkomst in het gebouw. Zorg er dus voor dat je onderweg voldoende vaak stopt voor appeltaart met slagroom, erwtensoep met roggebrood of één of andere lokale specialiteit, anders sta je te blauwbekken op de stoep. 8)
In de nog te publiceren route zal ik zo veel mogelijk aangeven waar pauzeplaatsen zijn.

Na aankomst kunnen de mensen die buiten slapen hun tentje opzetten, de anderen kunnen binnen in één van de kleinere ruimtes een plekje zoeken (je hebt wel een matje en slaapzak nodig, er zijn geen bedden). De boodschappen worden door een lief verenigingslid gebracht, maar het koken doen we zoveel mogelijk met z'n allen. Dit jaar zullen er voldoende ingrediënten zijn om diverse soorten pasta's en salades te maken. Er zal in beperkte mate alcohol ingekocht worden, eigen inbreng wordt op prijs gesteld.
Na het koken, verorberen van maaltijd en toetje en de afwas spelen we met z'n allen het grote onovertroffen Wereldfietsersinterklaasspel. Meer details over wat je hiervoor moet meenemen staat in het forumbericht van 13 november.

De kosten van de overnachting en het eten zijn deels afhankelijk van het aantal deelnemers. Het minimum aantal aanmeldingen van 10 is reeds gepasseerd, dus de tocht gaat sowieso door. Bij meer dan 15 deelnemers zijn de kosten per persoon € 7,- voor het overnachten en geschat zo rond de € 10,- voor eten en overige kosten. Je kunt op zaterdagavond bij bij afrekenen.
LET OP: er is in het scoutinggebouw maar één douche! Gebruik deze douche dus effectief.
Buiten het eten op zaterdagavond zorgt een ieder voor zijn eigen ontbijt en eten onderweg. Drinken zal er in het gebouw voldoende zijn (thee, koffie, fris). Versnaperingen onderweg zijn op eigen kosten.

ZONDAG
Alweer de laatste dag van dit weekeinde, maar natuurlijk is die niet zomaar voorbij. Er staat een mooie tocht gepland naar Hengelo, van ongeveer 60 km. We vertrekken rond 10 uur uit Ommen en hopen 's middags met iedereen die de route volbrengt gezellig nog even wat te drinken in Hengelo.

OVERIGE ZAKEN
Het staat iedereen vrij haar of zijn eigen route te rijden. De nog te verstrekken routes zijn met zorg geselecteerd maar wel indicatief, dus niet verplicht. Dat geldt uiteraard zeker als je gevaarlijke situaties tegenkomt: de vereniging of tochtorganisator is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de deelnemers hun gedragingen in het verkeer.
Ook mag iedereen zelf kiezen of hij de routes in gezelschap rijdt of alleen, of een combinatie daarvan. Mocht je met een groepje rijden, zorg dan wel voor elkaar, en let vooral op deelnemers die weinig of geen ervaring hebben met een Wereldfietsertocht. Het wordt geadviseerd om altijd een eigen route bij je te hebben, maar als je dit niet wilt of kunt regelen, maak dan afspraken met iemand die de route wel bij zich heeft.
Bij deelname aan deze tocht moet je op de hoogte zijn van de regels die gelden voor binnen de vereniging georganiseerde tochten. Deze regels lees je hier.

BELANGRIJK
Omdat we dicht tegen de kortste dag aanzitten, is de kans groot dat het overdag somber weer is, maar zeker ook dat er in de schemer of in het donker moet worden gefietst. Het is dan ook van groot belang dat iedereen GOEDE VERLICHTING op zijn fiets heeft. Zonder goed werkende verlichting mag je niet mee met deze tocht.
Ook adviseer ik opvallende kleding en voldoende reflectie, en gebruik van verlichting overdag.

Hopend op veel vrolijke deelnemers en een gezellige tocht,
Rik.

PS
Als je je al aangemeld hebt, ontvang je dit bericht als het goed is in je mailbox. Zo niet: neem contact met mij op via het e-mailadres dat bovenaan dit bericht staat. Iedereen die zich al aangemeld heeft moet de gevraagde gegevens ook nog doorgeven!
Hierbij wat meer informatie over de routes van de Sinterklaastocht 2018.
HIER kun je de GPX-files van de routes downloaden.

VRIJDAG 30 NOVEMBER - PROLOOG: route 1, 45 km.
Vertrek Ede Akulaan 2 (gebouw De Fietser), 200m oost van station Ede Wageningen, 11:00 uur.
Aankomst Natuurkampeerterrein Het Hallse Hull, Hallseweg 10 te Hall.

KM0: gebouw ENKA - uitspraak van de letters NK, afkorting van Nederlandse Kunstzijdefabriek. Er staan nog enkele karakteristieke delen van het oorspronkelijke gebouw uit 1922. Nu is hier een promotiecentrum van de Accel-groep gevestigd onder de naam De Fietser.
KM6: Ginkelse Heide. Op 18 september 1944 vonden hier luchtlandingen plaats van de geallieerden. Het terrein is nog immer oefenterrein voor militaire doeleinden.
KM10: Airbornmonument en kruising met de Liberation Route.
KM11: Natuurcentrum Veluwe.
KM14: Vanaf hier loopt de route een kilometer of zes langs en over het natuurgebied 'Het Planken Wambuis', waaronder 'Het Oude Hout, een oud en grillig eikenbos met wortelstelsels die wellicht nog uit de Middeleeuwen stammen.
KM19: Schuilhut Oud Reemst. Bij deze hut hoort een spannend verhaal over Operatie Pegasus 1 in WOII.
KM24: Diogenesbunker, tijdens WOII het commandocentrum van de Derde Jachtdivisie van de Luftwaffe en het zenuwcentrum van de Duitse luchtverdediging in Nederland, Noord-België en het Ruhrgebied.
KM25: Pannenkoekhuis Den Strooper. Tijd voor een een bakkie?
KM27: Museum Vliegbasis Deelen. Helaas op vrijdag gesloten.
KM30: Het internationaal monument voor het onbekende kind. Een heel bijzondere plaats, hier moet je beslist even afstappen en rondlopen! Hier is ook de ingang van het verstrooiveld van de natuurbegraafplaats, waar we overheen fietsen.
KM38: Buurtschap Imbosch, met oorlogsmonument.
KM42: Als je naar de supermarkt wilt moet je hier bij de rotonde rechtdoor! (de route naar de camping gaat rechtsaf). Neem de tweede weg links (Enkweg), blijf deze helemaal volgen (de naam wordt P. Zeemanstraat), sla aan het einde rechtsaf op de Nobelstraat, Links heb je nu de DekaMarkt. Als je vervolgens aan het einde linksaf gaat op de Kloosterstraat zie je aan je linkerhand een grote Jumbo. Als je na de boodschappen vanaf de Jumbo naar het oosten rijdt over de Stuijvenburchstraat en aansluitend de Lageweg (N787) kom je vanzelf op de Hallseweg, de ingang van de camping is direct over het kanaal rechts.
We kamperen helemaal achter op het terrein, nabij de kapschuur.

Zaterdagmorgen rijden we route 2, 24 km, via Tonden, Noord-Empe, Appen en verder langs de IJssel naar Deventer, waar we bij de Bolwerksmolen de rivier oversteken om twee kilometer verder het station te zien liggen.

ZATERDAG 1 DECEMBER: route 3, 57 km.
Vertrek Stationsplein, Deventer, 11:00 uur.
Aankomst Ommen, Het Laar 4a - toegang pas na 17 uur.

KM4: Vanaf hier rijden we een kilometer of drie langs het Overijssels Kanaal, sinds 1988 niet meer toegankelijk voor beroepsvaart.
KM5: Rustpunt Boerderijwinkel Tante Aaltje.
KM18: Rustpunt Toorneman.
KM19: Opa's Erf, een boerderij waar je kunt zien hoe het er vóór de landbouwmechanisatie aan toe ging. Helaas gesloten in de winter.
KM22: Rustpunt Ten Dam.
KM30: Werkkamp Twilhaar, vanaf 1941 werden hier werkloze mannen (o.a. vissers uit Katwijk en Scheveningen) te werk gesteld.
KM34: Gerrit Valks Bakkerij en IJsmuseum. Gesloten in de winter.
KM38: Pannenkoekenhuisje Onder de Eik.
KM42: Na buurtschap Rhaan rijden we een stuk langs de Beneden Regge naar het noorden.
KM51: Kasteel Eerde. Dit kasteel werd in de 18e eeuw bewoond door de Overijsselse landjonker Adolph Warner van Pallandt van Eerde. In Ommen zijn we te gast bij scoutinggroep Van Pallandt... Volgens de informatie op de website van Natuurmonumenten zijn hier een theehuis, café en restaurant te vinden. Bedenk als je hier voorbij fietst dus nog even hoe laat je verwachte aankomsttijd in Ommen is, want vóór 17 uur mag je niet naar binnen!
KM55: Stopplaats Sterkamp, een voormalige halte aan de spoorlijn Zwolle-Stadskanaal (tot 1930). Hier vlakbij hield de Indiase spirituele leider Krishnamur zogenaamde Sterkampen, en werd in 1941 door de Duitsers strafkamp Erica gevestigd.

ZONDAG 2 DECEMBER: route 4, 60 km.
Vertrek Ommen, 10:00 uur.
Aankomst Hengelo stationsplein (of een gezellig kroegje daar vlakbij).

KM4: We rijden hier door Boswachterij Ommen en betreden 'De Sahara', een 20 hectare grote zandverstuiving die is ontstaat door overbegrazing.
KM11: Stichting Expositiehuis. Een kruiden en kleine Bijbeltuin, alleen geopend in de zomer.
KM27: Er zijn bijna geen uitspanningen open in de buurt van de route vandaag. Hier maken we even een sprongetje van de route af van nog geen kilometer: kijk naar het westen, spot de grote gele M en koers de juiste kant op.
KM34: Wijngaard Baan. Geopend van mei t/m oktober.
Km35: Biologische boerderij 'Het Exoo', biologische winkel en op afspraak rondleidingen, zondag's gesloten.
KM51: Moestijn van kasteel Twickel. Helaas alleen op woensdag en vrijdag te bezichtigen. Een stukje verder ligt het kasteel (niet te bezichtigen) met prachtige tuinen (soms wel te bezichtigen).
Uiteraard zijn er in Hengelo zelf ook de nodige zaken te bezichtigen, loop gerust binnen bij de VVV 8). Houd tegen de tijd dat je hier bent de groepsapp in de gaten, dan kunnen we met z'n allen nog wat drinken als afsluiting van dit (uiteraard geslaagde) weekeinde.

PS: voor mensen die vanuit Ommen naar Emmen of Zwolle willen fietsen heb ik ook nog twee rustige routes toegevoegd.
In tegenstelling tot mijn eerdere ideeën, posts en/of mails, sluit ik toch vrijdag al aan in Ede. Ik ga op donderdagavond al met de auto naar Hall en fiets vanaf daar op vrijdagmorgen naar Ede.

Tot over anderhalve week, ik heb er zin an.
Kopie-154.jpg
Kopie-154.jpg (64.34 KiB) 2349 keer bekeken
Blauw = zaterdag PROLOOG Ede- Hall, 45 km
Rood = zaterdag aanlooproute Hall-Deventer, 24 km
Geel = ZATERDAG, 57 km
Groen = ZONDAG, 60 km
Als het goed is hebben alle deelnemers intussen de alternatieve knooppuntenroute en de kaartjes van de route in hun mailbox ontvangen. Zo niet, neem even contact op via sinterklaastocht@wereldfietser.nl.
Even om onduidelijkheden te voorkomen nog een attentie-berichtje.

Wat moet je in elk geval zelf meenemen?

 • Je goede been om mee uit bed te stappen;
 • Een bord, bestek en beker (ook als je zaterdag mee-eet in Ommen);
 • Je eigen slaapspullen (mat, slaapzak) - in Ommen zijn geen bedden, je slaapt binnen op de grond of buiten in je eigen tent;
 • Eén of meer kleine, ingepakte, sinterklaascadeautjes met of zonder gedicht;
 • Je eigen alcoholische versnaperingen; in Ommen is er koffie, thee en fris.
Tot vrijdag of zaterdag!!!
De Sint.
Weer thuis na leuk en gezellige Sinterklaastocht.
Goed georganiseerd door Hoofdpiet Rik samen Met Hulppiet Bernice en Winkelpiet Betty.
Ik had nog wat foto's op mobiel gemaakt je vind ze als je op link klic.
Allemaal bedankt.
Groetjes Henk

https://plus.google.com/u/0/photos/1169 ... YHH3ay_7QE