Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Nieuwe fietsroute in de maak van Enschede naar Hamelen - Forum Wereldfietser

Nieuwe fietsroute in de maak van Enschede naar Hamelen

Sinds anderhalf jaar werk ik aan een nieuwe autoluwe fietsroute door Duitsland. Van de eerste 280 km, tussen Enschede en Hamelen, heb ik de kaartjes getekend en de routebeschrijving voltooid. Dit stuk van de route gaat dwars door het Teutoburgerwoud en het Wesergebergte, met veel bossen, heuvels, vakwerkhuizen en kuuroorden. De campingdichtheid is hier groter dan langs Duitse fietsroutes (zoals de R1) gebruikelijk is. 
De route is goed te gebruiken als aanloopje voor een langere tocht naar het oosten, een rondje van een week of alleen een weekendtocht. Het voorlopige eindpunt bij Hamelen sluit aan op de Weser Radweg. Ook kun je hier via de Hanzefietsroute (tegen de beschreven richting in) naar Berlijn fietsen. Bij Detmold is er ook een aansluiting op de R1 (die naar de Harz en verder naar Berlijn en Polen loopt) en de Hanzefietsroute (die hiervandaan naar het Sauerland en verder naar Keulen en het zuiden van Nederland gaat); of je bedenkt zelf een vervolgroute.

Veel plaatsen langs de route zijn goed bereikbaar met de trein. Tussen Bielefeld en Hengelo rijdt elk uur een rechtstreekse regionale trein met plaats voor een flink aantal fietsen (zonder reservering). In deze treinen is een ticketautomaat aanwezig met Duitse vervoersbewijzen, die ook tussen Bad Bentheim en Hengelo geldig zijn. Wel is nog onduidelijk of het verbod om fietsen in Nederlandse treinen mee te nemen, ook in deze Keolis-trein van toepassing is tussen Bad Bentheim en Hengelo. Vergeet vooral niet om mondkapjes mee te nemen. In Duitsland geldt de Maskenpflicht niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook in winkels.

Deze fietsroute is nog lang niet af en zal in de toekomst voorbij Hamelen verder naar het oosten gaan. Een fietsgids van deze route zal er voorlopig niet komen; daarvoor moet ik nog het nodige veldwerk verrichten, met name ten oosten van Braunschweig. Dit voorjaar is dat er door de coronacrisis niet van gekomen. Misschien ga ik in de nazomer nog die kant op, als de schoolvakanties voorbij zijn en het virus zich nog even gedeisd houdt. (In Noordrijn-Westfalen is de zomervakantie van 27-6 tot 11-8 en in Nedersaksen van 16-7 tot 29-8.)

Binnenkort zijn vakantiefietsers weer welkom in Duitsland. Daarom heb ik alvast een bètaversie van de route tot Hamelen gemaakt: meer dan 20 pagina’s met printbare kaartjes en een routebeschrijving, hier te downloaden. Een gps-track komt er zodra ik de onnauwkeurigheden uit mijn gereden track gehaald heb. Ervaringen van fietsers met deze route verneem ik t.z.t. natuurlijk graag.

Afbeelding
Fantastisch. A. Ik ben onlangs van NL via het Teutoburgerwoud naar Bielefeld gefietst
B. Het Weserbergland is prachtig.
C. Rondom Bielefeld ken ik het goed omdat mijn schoonmoeder daar woont, sommige door jou aangegeven routes vind ik zelfs met de MTB steil, zoals het keienpad bij Oerlinghausen, wel heel mooi over de kam van het Teutoburgerwoud.
Ten zuiden van Bielefeld volgt je alternatieve route de Hermansweg, hier kom je echter 2x een trap tegen.
Bert van Sprang schreef:
ma 08 jun, 2020 23:59
C. Rondom Bielefeld ken ik het goed omdat mijn schoonmoeder daar woont, sommige door jou aangegeven routes vind ik zelfs met de MTB steil, zoals het keienpad bij Oerlinghausen, wel heel mooi over de kam van het Teutoburgerwoud.
Jij hebt daar waarschijnlijk direct de Kammweg genomen. Mijn route loopt 100 m zuidelijker (langs een Tretbecken), is niet steiler dan 5 tot 10% en vond ik met 50 mm brede banden best nog goed berijdbaar. Er is ook een asfaltalternatief voor fietsers die dat te ruig vinden, maar dan mis je wel een fraai en autovrij stukje Teutoburgerwoud.
Bert van Sprang schreef:
di 09 jun, 2020 00:08
Ten zuiden van Bielefeld volgt je alternatieve route de Hermansweg, hier kom je echter 2x een trap tegen.
Die kwam ik inderdaad tegen, maar daarna vond ik een goede manier om die trappen te omzeilen.

Zo dus:

Afbeelding

Dit is gelijk een mooi voorbeeld van een gps-track dat ik nog moet bijschaven ;-).

Het was nog wel een uitdaging om hier een ouderwetse routebeschrijving ('navigatietekst') voor te schrijven:

Afbeelding

Gelukkig stond er op de plek waar je de Hermannsweg moet verlaten om de trappen te omzeilen, een herkenbaar bordje: 'Ihr Standort im Notfall: Q8-1'. Dat heb ik dus in de routebeschrijving vermeld voor de gps-loze vakantiefietsers. Daar zijn er namelijk nog best veel van.

Afbeelding
Mooi, hoef ik volgende keer die trap niet meer op of af.
Die trein Bielefeld en Hengelo zag ik gisteren in Hengelo en er kwam een fietser uit., dus het kan fietsen mee in de trein.

Martin
Mooie omgeving daar. Zal een fraaie route wezen :D
Wauw, die wil ik echt wel graag doen. Ik wacht nog even tot de gps-track af is, en mijn conditie wat beter.
Eerst maar eens Fietsen langs het kanaal, als Corona en mijn herstel het toelaat. Geweldige routes maak je, mijn complimenten!
Mag ik nog een kleine tip geven ivm je gps routes? Je noemt ze op de site: voor Garmin en niet-Garmin toestellen. Misschien is niet-routerende en routerende toestellen een betere naam, want de Edge en de Forerunner zijn wel van Garmin, maar vallen in de tweede categorie.
Keep up the good work!
Goed plan Kees!

Ik fietste vorig jaar een stukje van jouw route, voordat ik afboog naar het zuiden en via het Ruhrgebiet terug naar Venlo ging.
viewtopic.php?t=33655

Ik was van plan, voordat corona roet in het eten gooide, om afgelopen meivakantie een grotere boog van een dag of zes te maken, ook via Hamelen en dan weer terug. Ten oosten van Hamelen is het trouwens ook prachtig, als je van rivierdalen en dorpjes met vakwerkhuizen en schattige kerken houdt. Kortom, jouw route is een mooie manier om Duitsland in te geraken en dan verder te gaan (bijv Berlijn, Praag) of weer terug naar NL te gaan.
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?

;)

Leuk!
Mooi. Ik had al een "corona-plan" gemaakt (mijn origineel plan dit jaar kan geen doorgang vinden) om i.i.g. naar het Teutoburgerwoud te gaan. Ik kan dit dan zeker gebruiken. Bedankt!
Ha die Kees,
Wat een geweldig idee. Iedereen kent Hamelen van: https://www.youtube.com/watch?v=_eSNpDRiFrE Hamelen is nog altijd dé Rattenstad met gidsen in rattenpak en musicals op de pleintjes. Schitterend centrum met vakwerkhuisjes . Een dijk van een doel van en fietstocht. Ook voor een kortere vakantie in Duitsland.

Is camping Zum Fährhaus er nog altijd in Hamelen?
Zijn er onderweg ook campings met een eigenaar met een buitengewone gebruiksaanwijzing?

Voor na een korte fietsreis terug naar huis? Volg de Wezer langs de oude Markt van Rinteln en de Porta Wesfalica met het Kaiser Wilhelm Denkmal naar Minden.
Op het station van Minden stopt de Intercity van Berlijn naar Amsterdam. (hopelijk wordt het fietsverbod op het Nederlandse traject snel opgeheven)
In Rintelen, bij de grote Wezerbocht nog voor de Porta Westfalica en in Minden zijn campings.

Succes Kees!!!!!!!!!!!!!!
Kees, succes met het verder ontwikkelen van de route. Ziet er mooi uit.

Jan
Ziet er goed uit!
Misschien kun je op het kaartje nog de route naar Praag intekenen die voordat deze langs de Weser afbuigt naar het zuiden de Diemel volgt.
Dan kun je voor een korte vakantie een rondje fietsen, heen tot in Hamelen, stukje stroomopwaarts langs de Weser en dan via de Praagroute terug naar Nederland.
martinderoo schreef:
di 09 jun, 2020 06:01
Die trein Bielefeld en Hengelo zag ik gisteren in Hengelo en er kwam een fietser uit., dus het kan fietsen mee in de trein.

Martin
Dat klinkt hoopvol. Wel zou het fijn zijn als het ook ergens vermeld werd. Tussen Hengelo en Oldenzaal rijdt namelijk naast deze Duitse Keolis-trein ook Nederlands Keolis-materieel (vanuit Zutphen), waarin wel een meeneemverbod voor fietsen geldt. Ik ben daarom benieuwd of je ook zonder problemen de andere kant op kunt reizen; of het NS-personeel je dan ongestoord met je bepakte fiets de lange weg door het station van Hengelo laat afleggen, op weg naar het afgelegen perron waar de Keolis-trein naar Bielefeld vertrekt.
Meneer Zwijn schreef:
di 09 jun, 2020 08:28
Mag ik nog een kleine tip geven ivm je gps routes? Je noemt ze op de site: voor Garmin en niet-Garmin toestellen. Misschien is niet-routerende en routerende toestellen een betere naam, want de Edge en de Forerunner zijn wel van Garmin, maar vallen in de tweede categorie.
Het maakt voor mijn gps-tracks in principe niet uit of een apparaat wel of niet routerend is. Ik maak namelijk geen routes, maar tracks. Bij een route ligt meestal slechts een beginpunt A en een eindpunt B vast, en kun je een apparaat laten bepalen hoe je van A naar B gaat. Voor mijn fietsgidsen maak ik tracks, ook wel sporen genoemd. Het is niet de bedoeling dat deze vastgelegde sporen zich laten wijzigen door een gps-toestel, want dan volg je niet meer de route die ik zo zorgvuldig heb uitgestippeld.*

Het maakt wel uit of zo’n toestel in staat is om samengestelde tracks te lezen. Bij een samengestelde track zitten alle trajecten van een fietsroute in één bestand. Voor zover ik begrepen heb (zelf heb ik alleen ervaring met de Etrex-serie van Garmin, waar ik een haat-liefde verhouding mee heb), zijn de gps-toestellen van Garmin in staat om zo’n samengestelde track te lezen.
Apparaten van andere merken kunnen dat echter niet. Wanneer je een samengestelde track gebruikt in een niet-Garmin apparaat, zie je op dit apparaat alleen het eerste traject van de route verschijnen. Je hebt dan voor elk traject een apart gpx-bestand nodig.

* Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er helaas ook gps-apparaten die gps-tracks automatisch veranderen in een zogenaamde ‘technische route’. Dan is het goed mogelijk dat je op een drukke of een andere weg terecht komt, die bewust niet in de route was opgenomen. Apparaten die een track automatisch veranderen in een ‘technische route’ zijn onder andere de modellen van Teasy en Mio. De modellen van Garmin doen dit niet of doen dit alleen als de instellingen van het apparaat daartoe zijn aangepast. Een uitzondering is de Garmin Edge, die ook gps-tracks omzet in technische routes. Om dat te voorkomen, moet je de instellingen van het apparaat aanpassen.

Dit is zo’n beetje wat ik ervan weet ;-). Daarom vermeld ik sinds kort op de downloadpagina's voor gps-tracks van mijn gidsen: Wij zijn auteurs van fietsgidsen en geen gps-specialisten. Het heeft daarom geen zin om ons vragen te stellen over de werking van gps-apparaten en navigatie-apps. Informatie hierover is te vinden bij de leveranciers van deze apparaten en via de volgende links:
♦ https://www.europafietsers.nl/fietsen-met-gps
♦ https://www.gps-wijzer.nl/gps-informatie-garmin
♦ https://forum.gps.nl
bert sitters schreef:
di 09 jun, 2020 10:27
Is camping Zum Fährhaus er nog altijd in Hamelen?
Die heet tegenwoordig Campingplatz Hameln an der Weser. Toen ik daar vorig jaar op 1 mei arriveerde, was de receptie al dicht. Ook zag ik een eindeloze rij campers staan. Vervolgens ben ik naar een terreintje van de kanoclub gefietst, en dat was liefde op het eerste gezicht: een prachtig veldje aan de Weser, op loopafstand van de binnenstad en meer kano’s dan campers. Ook daar was geen receptie, maar na het draaien van een telefoonnummer kreeg ik automatisch de code waarmee ik het sanitair kon openen.

bert sitters schreef:
di 09 jun, 2020 10:27
Zijn er onderweg ook campings met een eigenaar met een buitengewone gebruiksaanwijzing?
So far so good Bert. Ik ben nog nergens met loeiende sirenes afgevoerd, integendeel. Op sommige campings ben ik al een paar keer geweest. Minst mooi was een camping bij Brochterbeck, waar ik mijn tent aan de rand van een leeg parkeerterrein naast het inmiddels gesloten Landgasthaus Bocketal neer mocht zetten, omdat er geen grasveld was. De rest van de camping bestond uit omheinde huisjes. Het sanitair (in de kelder van het Gasthaus) was overigens prima.
Een juweeltje is Eurocamp Lienen bij Bad Iburg, waar de eigenaren graag laten horen hoe goed ze het Nederlands al onder de knie hebben. Ik kon daar voor slechts een paar euro extra een ijzige nacht in een Hühnerstall (kippenhok) doorbrengen. Voor wie graag rechtop wil kunnen staan, is er ook een pipowagen beschikbaar.

Afbeelding

Ook op de camping van het fraaie hanzestadje Lemgo werd ik hartelijk ontvangen en rondgeleid door de uitbaatster, nadat ze per auto de 150 meter tussen haar onderkomen en de receptie had afgelegd. Ze garandeerde mij dat het lawaai van de kermis, die op een parkeerterrein naast de camping stond, om tien uur zou stoppen. Dat gebeurde ook. Om klokslag tien werd het stil. Daarna kon ik nog wel een paar uur genieten van het afbreken van de kermis, wat met minstens zoveel decibellen gepaard ging...
DaVinci schreef:
di 09 jun, 2020 12:36
Ziet er goed uit!
Misschien kun je op het kaartje nog de route naar Praag intekenen die voordat deze langs de Weser afbuigt naar het zuiden de Diemel volgt.
Dan kun je voor een korte vakantie een rondje fietsen, heen tot in Hamelen, stukje stroomopwaarts langs de Weser en dan via de Praagroute terug naar Nederland.
Goed idee. Ik heb de Praagroute er nog bijgezet. Nu is het kaartje wel echt vol ;-).
keesswart schreef:
di 09 jun, 2020 14:20
Een juweeltje is Eurocamp Lienen bij Bad Iburg, waar de eigenaren graag laten horen hoe goed ze het Nederlands al onder de knie hebben. Ik kon daar voor slechts een paar euro extra een ijzige nacht in een Hühnerstall (kippenhok) doorbrengen. Voor wie graag rechtop wil kunnen staan, is er ook een pipowagen beschikbaar.
Dat ziet er idd heel leuk uit :D