Voor het eerst mee

U bent hier

Als je voor het eerst mee gaat is het belangrijk het volgende te weten:

- Tochten in de rubriek 'Overige Activiteiten'  zijn initiatieven van willekeurige leden of andere forum bezoekers. 

De vereniging neemt geen enkele verantwoording voor de organisatie, uitvoering en kwaliteit van deze tochten.

- Tochten die worden vermeld in de forumrubriek 'Wereldfietser Activiteiten'  worden georganiseerd door, of onder begeleiding van, leden die bij de vereniging bekend zijn als ervaren tochtorganisator. Je kunt hierbij o.a verwachten dat er voor meerdaagse tochten goede route beschrijvingen zijn gemaakt en dat er plaats is besproken op de geplande campings. Deze tochten worden ook aangekondigd op de homepage en de pagina komende activiteiten.

Onderstaande geldt voor Wereldfietser Activiteiten

- éendaagse tochten:

deze staan meestal aangekondigd als 'rondje'. Dat zijn het ook vrijwel altijd, de tocht eindigt bij het vertrekpunt, tenzij anders vermeld is.

Inschrijven is niet nodig, zorg dat je iets voor het aangegeven tijdstip op het vertrekpunt aanwezig bent, tenzij anders vermeld is. Je hebt dan tijd om je even voor te stellen aan de tochtgenoten.

Er zal in het algemeen geen route beschrijving gemaakt worden.

-Meerdaagse tochten:

Deze zijn alleen bedoeld voor leden, inschrijven is verplicht.

Niet-leden kunnen ter kennismaking meestal ook mee. Neem hierover contact op met de tochtleider. 

Soms is het aantal deelnemers beperkt, bv wegens afspraken met campings. In dat geval hebben leden voorrang; voor hen geldt: wie inschrijft nadat het maximaal aantal inschrijvingen is bereikt, kan alleen mee als er iemand afzegt.

De WF is geen reisorganisatie, we zijn slechts enthousiaste en ervaren fietsers die elkaar helpen om een leuke tocht te maken. We zorgen dus alleen voor routebeschrijvingen en reserveringen van campings (of soms andere overnachtinsmogelijkheden). Je zorgt dus zelf voor je fiets, tent, slaapzak en andere uitrusting en voor je eten en drinken. Er is geen bagage vervoer.

Natuurlijk proberen we altijd samen het eindpunt te bereiken, soms in meerdere groepen. Maar, je zult de eerste niet zijn die de groep kwijt raakt. Zorg dat je altijd de adressen van de bestemmingen bij je hebt, en een route beschrijving, kaart of  gps-file. Je kunt niet verwachten dat de tochtleider je gaat zoeken als je verdwaald bent. Sommige tochten hebben wel 100 deelnemers, het is geen doen om deze allemaal in de gaten te houden.

Snelheid en afstand.

De te fietsen dagafstanden worden altijd te voren gemeld. Vaak worden er meerdere routes gemaakt om het doel te bereiken, waarbij de afstanden verschillen. Bv een route van 60 en een route van 90km. Zijn er veel deelnemers, dan wordt er vaak nog opgesplitst in snellere en langzamere groepen. De groepsindeling wordt niet van te voren gemaakt, vraag ter plaatse aan diverse mensen wat zij denken te gaan doen en sluit je aan bij de voor jou geshikte groep. Zorg dus dat je ruim op tijd aan de start bent. Vaak is er een zogenaamde appeltaartgroep. Die groep gaat gegarandeerd onderweg meerdere keren koffie drinken (met ...). De groep fietst ook vaak een gematigd tempo, maar niet altijd de korste weg.

Over het algemeen gaan er geen racefietsers mee (wel enkele ligfietsers), de snelheid ligtt meestal tussen de 15 en 25 km/uur.

Routes

De routes worden vaak beschreven middels 'fiets knooppunten' en/of

'GPS-tracks'. Heb je een GPS, laadt dan de route er in. Weet je niet hoe dat moet, vraag het via het forum of bij de tocht organisator. Heb je geen GPS, zorg dan dat je de knooppunten makkelijk leesbaar op papier bij je hebt.

Eten

Ieder zorgt zelf voor zijn eten.

Meestal wordt er een supermarkt opgenomen in (het eind) van de route. Vaak spreken kleine groepjes onderweg af om samen te koken en inkopen te doen. Soms is er een eetgelegenheid in de buurt van de overnachtingsplek, maar niet altijd. Zorg dus voor kookgerei.

Tip: Koop van tevoren de boodschappen voor de eerste dag en zorg voor contant geld voor tijdens de tocht.

Overnachten.

Meestal wordt er gekampeerd. We reserveren geen grote kampeerplekken, de tentjes staan meestal dicht op elkaar. Als we ergens binnen slapen, dan worden er in het algemeen geen privékamers gereserveerd.

Off-road tochten.

Er worden ook  off-road tochten georganiseerd.

Deze zijn vaak behoorlijk zwaar, en niet weggelegd voor de gemiddelde fietser. Informeer van te voren goed naar de zwaarte. Ben je dit niet gewend, plan dan eerst eens een keer om slechts éen dag mee te gaan.

Het dragen van een helm is bij deze tochten verplicht.