Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Zeem? - Forum Wereldfietser

Zeem?

Wat ik niet snap, is dat we vaak een hard zadel adviseren, omdat je hier minder in wegzakt, minder zweet en schuurt. Maar dan doen we vervolgens wel een broek met een dikke zeem aan.
Welke logica moet ik hierin zien?
Een zeem heeft vooral als bedoeling om een hoge wrijving te hebben langs de huidkant en een lage langs de zadelkant zodat de effectieve glijbewegingen zich afspelen tussen zadel en zeem en niet tussen huid en zeem. Dat zemen dikker zijn geworden met de jaren heeft voor een deel te maken met slechte zadels en vooral met het feit dat een zeem dan wel de wrijvingsproblemen wegneemt maar ook ventilatieproblemen creëert. Een goede ventilerende zeem met een open structuur zou de boel droger moeten houden. (soms wordt er dan ook nog iets antibacterieel in verwerkt).

(Persoonlijk overigens lang niet overtuigd dat dikker altijd beter is.)
Daarnaast neemt een zeem (net als een zeem voor het ramenlappen) vocht op, je huid wordt dus minder nat en ook dat is prettig fietsen. Wat voor jou lekker fietst is voor een ander juist weer teveel of te weinig, het is wel zo dat naarmate de prijs van de fietsbroek stijgt de kwaliteit van de zeem ook, veelal ook een stuk soepeler waardoor je minder kans op afknellen van bloedvaten of zenuwen door naden of vouwen hebt.
Er is natuurlijk ook nog een verschil in comfort door een racefietszadel en een brooks of lepper, bij die laatste zou je met een dunnere zeem toe kunnen.
Een zacht zadel drukt bloedvaten dicht en een zeem niet. De druk van een hard zadel is veel gerichter.