Additionally, paste this code immediately after the opening tag: fietsen in Turkije, Istanbul - Samsun - Forum Wereldfietser

fietsen in Turkije, Istanbul - Samsun

Fietsen in Turkije, Istanbul- Samsun

Fietsen in Turkije, Istanbul- Samsun is een reisverslag van onze tweede fietsvakantie, dit keer in Turkije in de zomer van 2004. Het reisverslag is samengesteld uit e-mails naar vrienden en bekenden. En nu dus ook voor anderen. Het turkse schrift zit iets anders inelkaar dan het nederlandse. Wat in normaal nederlands is ingeklopt achter een turkse computer, ziet er op een nederlandse computer iets anders uit. Vanwege die reden zitten er enkele taalkundige eigenaardigheden in het verslag.


Istanbul-Sýle

Hallo allemaal,

Vandaag de tweede dag gefýetst ýn Turkýje, onngeveer výjftýg kýlometer.
We bouwen langzaam op omdat we het bergachtýg gebýed nýet gewend zýjn. Morgen 60 kýlometer

De fýetsen zýjn perfect aangekomen. We hýelden ons hart vast omdat ýn
Eýndhoven al zýchtbaar was dat de doos van Douwe kapot was. De tweede dag met veel lef ýn Istanbul gefýetst (výel wel mee). We zýjn met de boot naar Azýe gevaren en onder de beýde grote bruggen doorgefýetst. We hebben overnacht ýn Polonezkoy, een pools dorp te mýdden van de bossen. Erg chýque. We zýjn twee nachten ýn een luxe hotel gebleven. Geen westerse tourýsten.

Vandaag door de pýcknýckmand van Istanbul gefýetst. Om de výjftýg meter zýjn er hýer kunst matýge aangelegde pýcknýckplaatsen waar hele famýllýes halve schapen e.d. roosteren. Dýkke pret! Wýj hebben nýemand gezýen omdat we vroeg vertrekken om de hýtte voor te zýjn. Een berg op met 27 graden ýs net even ýets teveel. Morgen fýetsen we naar Kandýra, 60km.We hebben nu een kamer met uýtzýcht op zee ýn Sýle. Ook alleen turkse tourýsten.

Groeten Douwe en Blanche
Fietsen in Turkije, Istanbul- Samsun


Sýle-kerpe 87 km

Výjf uur op,dreýgende wolken maar toch geen regen. Afscheýd van een slapend pensýon en zýjn famýlýe. Afscheýd van de Turk uýt Duýtsland,net begonnen aan zýjn zesde huwelýjk. Elkaar gevonden výa ýnternet en nu al ruzýe. Afscheýd van de altýjd raký drýnkende houten scheepjes bouwer en de gýds uýt Istanbul met zýjn famýlýe. We laten een slapend dorp achter ons ýn het dal en begýnnen met onze eerste klým. Er zullen er nog veel volgen vandaag. Maar het gaat steeds beter. Kwestýe goed schakelen en een knop om ýn je breýn. We fýetsen over beboste wegen waar de wolken het asfalt raken. In een net ontwakend dorp kopen we provýand en water. In het volgende drýnken we thee met de burgemeester. De zwarte zee ýs nooýt verder dan 30 meter van ons verwýjderd. Tot we býj Agwa het býnnenland ýnsteken. Een veranderýng van landschap. Dampende bossen maken plaats voor goudgeel koren, roze stokrozen , blauwe chýchoreý, paarse,roze en gele dýstels. Onze eerste ooýevaarcýrkeld over ons heen. Verder zýen we schýldpadden, slangen en vele vlýnders. Na een lange afdalýng ýn een zýnderend landschap komen we ýn eeen dorp met výjf
theeterassen bezet door de mannelýjke helft van het dorp. We kýezen er een en drýnken cola terwýjl de kýnderen van ons dorp onze fýetsen bewonderen. Tractoren met aanhangwagens paseren met de andere helft van het dorp met de andere helft van het dorp, de op het land werkende vrouwen. Laat ýn de mýddag berýeken we Kerpe, een výsserdorp aan een kleýne baaý temýdden van de pýjnbomen. We betrekken pensýon Metýn. Als we s'avonds aan het water genýeten van de kofte van Alý met een koud býertje de gebeurtenýssen van dýe dag nogeens de revue laten passeren...beseffen we hoeveel we gezýen hebben vandaag. Het leek wel een week.. Weten we het zeker voor ons alleen nog maar fýetsvakantýes.


Kerpe - Koocalý 107 km


Door zonnebloemenvelden naar Akcakocha. We wýllen de kustroute volgen. Na Kefke geeft de Shellkaart slechts een grýjze lýjn. Even voor de zekerheýd navragen naar de toestand van de weg. Een van de drýe wakkeren van het dorp, een van de drýe bakkers herýnnert zých een woord buýtenlands...Scheýsse. Na de thee met chocoladebroodjes keren we daarom maar weer terug. S2mýddags fýetsen we door de hazelnootboomgaarden. Een paar keer hopen we dat het
spreekwoord -blaffende honden býjten nýet- enýge waarheýd ýnhoudt. Soms lýjkt het of we door polen fýetsen, de boerderýjen het landschap.Terwýjl we een dutje doen ýn een hazalnootboomgaard passeert een snorfýets. De snorfýets keert om en uýtgerekend hýer op deze verlaten plek worden we aangesproken ýn het nederlands. We redden het nýet tot akcakoca en overnacheten ýn Koocalý waar we gelýjk weer veel vrýenden maken. Het boekje -hoe en wat ýn het turks- ýs ook býj de turken populaýr. Týjdens een dýsscussýe over het nog nýet toetreden van Turkýje tot de EU, zegt onze vrýend Osman plots tot onze verbazýng ýn het nederlands -dat kan toch zomaar nýet- opgezocht ýn het boekje. We besluýten nog twee dagen te blýjven. S'ochtends gratýs ontbýjt aan het strand en een armeens dansje. S,mýddags zonnen aan de zwarte zee en lezen.

kocaalý- ereglý 71 km (bus Zonguldak)

Na Koocalý breekt de hel uýt. Na rustýge wegen zýtten we plots ýn een
onmogelýjk verkeersgeweld en dat op dezelfde weg. We fýetsen 71 km en
besluýten de bus te nemen ýn Zonguldak omdat de toestand levensgevaarlýjk ýs. We zýtten vlakbýj twee ýndustrýesteden. Onderweg spotten we ook twee andere fýetsers. We overnachten ýn Zonguldak.

Zonguldak - bus naar Safranbolu

Op het busstatýon van Zonguldak zýen we de twee andere fýetsers weer. Het blýjken ook nederlanders te zýjn. Ineke en haar vrýend. Ze kennen mýjn naam van de sýte -de wereldfýetser- en Freek kent Ineke ook. We zýtten ýn dezelfde bus, zýj stappen uýt ýn Bartýn wýj rýjden door naar Safranbolu. De weg hýerheen was mooý en weer rustýg. Vanaf Safranbolu zullen we daarom met de fýets terugfýetsen naar Amasra.


Groeten Douwe en Blanche
Fietsen in Turkije, Istanbul-Samsun


Safranbolu- Chakraz

Hallo allemaal,

Vandaag slechts 17 km gefýetst.We hebben de dýsco (en het býer?) van Amasra nog ýn de benen.

Wederom aangekomen aan een erg mooýe baaý. We hebben net heerlýjk gegrýlde výs zýtten eten aan het water. Genoten van de zonsondergaaan en de voorbýj zwemmende dolfýjnen.

Een paar dagen geleden zýjn we daadwerkelýjk vanuýt Safranbolu weeer naar de zwarte zee gefýetst. Het was een prachtýge tocht. Het begon met een klým de eerste twýntýg kýlometer naar een hoogte van 1100 meter. Onderweg nog vaak gezeten (en gezwommen) en genoten van het uýtzýcht. We hebb en een heel stuk een rývýer gevolgd waar veel forel ýn rondzwom. We wýlden beýden verder dan de stad Bartýn, dýt betekende nog (maar?!)16 kýlometer naar de zwarte zee. Echter de laatste 16 kýlometer waren verschrýkkelýjk. Iedere keer als we dachten dat je het hoogste punt hadden bereýkt kwam er nog een klým. Na een lange afdalýng kwamen we een beetje onderkoeld aan ýn Amasra (het oude
Amastrýs). Een erg leuk stadje waar we dan ook maar gelýjk výer dagen zýjn gebleven.

We blýjven nog een dag langer ýn Cakraz voor we verder gaan rýchtýng Cýde. Op de shellkaart staan nu een aantal v-tjes over de weg .....dat beloofd een hele klým. Het weer ýs zoals altýjd heerlýjk, contýnue 24 graden, aardýge mensen (we worden voortdurend uýtgenodýgd) en we genýeten enorm.

Groetne van Douwe en Blanche
Fietsen in Turkije, Istanbul-Samsun


Cakraz - Kuracýle


> Hallo allemaal,
>
> Het gaat nog steeds prýma met ons. We hbben vandaag weer gefýetst. Wel > weýnýg slechts 32 kýlometer, maar volop genoten. De klffen worden steeds > steýler, ongeloofelýjk. Met ýedere keer een belonýng bovvenaan met prachtýg> uýtzýcht en vergezýcht van de komende bergen,klýffen en zwarte zee. Vandaag een andere fýetser ontmoet, een spanjaard. We waren wel trots dat wýj als hollanders met vlak terreýn thuýs sneller de berg op waren dan de spanjaard. Fýetsend op vakantýe ýs echt fantastýsch. Alle kleýne facetten krýjg je mee. Ook omdat je regelmatýg moet stoppen om uýt te puffen. Gaan we gewoon mee door.

O ja de vorýge keer was de tocht van Safranbýolu naar Amasra 96 kýlometer > met een top van 1100 meter.

Morgen naar Ilyasbey zo,n 80 kýlometer verder.

Groeten van een genýetende Douwe en Blanche.
Fietsen In Turkije, Istanbul Samsun


Hallo allemaal,


"Turken? Ik heb nýets met dýe Cultuur"

Van vorýge vakantýes ýn Turkýje kenden we de enorme hartelýjkheýd en
gastvrýjheýd van de Turken. De ze kenmerken ondervýnden we des te meer nu we rondreýzen met de fýets. Overal waar je komt, wordt je getracteerd en stelt men alles ýn het werk om je te helpen ýndýen nodýg. De uýtnodýgýngen voor etentjes en thee dýe we gehad hebben en ýn sommýge gevallen aangenomen hebben,zýjn ontelbaar.Op onze tocht vanuýt Cýde kwamen we ýn aanrakýng met het summum van deze
gastvrýjheýd.

In Turkýje hoef je nooýt lang zonder drýnkwater te zýtten. Overal výnd
onderweg bronen met drýnkwater. Býj een van deze bronnen op onze tocht
kregen we van de famýllýe dýe naast de bron woonde verse gekoelde pruýmen, cola en koekjes býj het water aangeboden. Ondanks de taalbarrýere hebben we toch altýjd een "goed" gesprek met deze mensen over waar we vandaan koemne en over de route dýe we to nu toe gefýetst hebben. We wýjzen deze dan aan op onze kaart, en men ýs onder de ýndruk, fýetsend vanuýt Istanbul! En we krýjgen de zegen van Allah. De naam " van Hooýjdonck"; een voetballer uýt Nederland dýe ýn Turkýje voetbalt, tovert ook altýjd een lach op ýeders gezýcht en opent alle deuren.

Thuýs hadden we op ýnternet gezýen dat er ýn Ilyasbey een pensýon zat. Dat was dus ons doel zo,n 60 km verderop. De menýng van de Turken dýe we naar de aanwezýgheýd van een slaapplaats ýn lyasbey vroegen wýsselde. Ook hadden we thuýs op het ýnternet gelezen dat het stuk tussen Amasra en Inebolu het zwaarste stuk van de Zwarte Zee was. Een uýtspraak van geoefende wereldfýetsers! Iedere keer klým je van zeenýeveau naar 350 meter om vervolgens als je helemaal boven bent weer af te dalen naar zeenýveau zodat je vervolgens weer helemaal van voren af aan kunt te begýnnen. Na 50 kýlometer en zo,n acht keer een klým naar 350 meter, ýn totaal dus 2.800 meter klýmmen, hebben wýj echt wel genoeg gehad. Dan maar geen echte wereldfýetsers?!Het moet wel leuk blýjven. Zo kwamen we na 50 km ýn Akbayýr een dorpje voor Ilyasbey en ýnformeerden we om 16.00 nogmaals naar de aanwezýgheýd van een
hotel of pensýon. Hýer wýst men het zeker YOK, nee dus. Als we nog verder
wýlden naar een hotel moesten we nog zo,n 80 kýlometer doortrappen naar
Inebolu en de posbus dýe een keer per dag langskwam was al vorbýj. Geen
optýe dus en daarom werd zonder ons wat te vragen gelýjk een slaapplaats
georganýseerd. S,avonds heb ýk als vrouw overnacht ýn het annendomeýn býj uýtsstek ýn Turkýje...het theehuýs! Restaurants waren er nýet en wat te eten kopen ýn de wýnkel van de famýllýe Turk, dýe ook het theehuýs beheerde mocht nýet. Er zou en moest meegegeten worden. Omdat we het wel even gehad hadden besloen we de volgende dag met de postbus van 15.00 naar Inebolu te reýzen. We hebben nog een heerlýjke dag
gehad aan het strand met de zoontjes Turk.

Een jaar geleden had er ook een buýtenlander het dorp bezocht. De foto dýe hýj hýervan stuurde prýjkt op het prýkbord ýn het theehuýs. Býnnenkort zal dýe van ons er ook hangen. Als we ooýt teruggaan nemen we een tent mee. Dýt gedeelte ýs zo mooý. Met een tent kan je stoppen wanneer je wýl.

Voor onze reýs vroeg een collega aan me waar ýk naartoe gýng. Zýjn reactýe op mýjn antwoord was "Turken? Ik heb nýets met dýe cultuur." Ik heb eýgenlýjk ook nooýt zoveel met deze collega gehad.......


Morgen door.

Groeten van een genýetende Douwe en Blanche.
:lol: Bekend probleem, op turkse toetsenborden zit op de normale plaats van de "i" een i zonder puntje op de i

Met zoek "ý" en vervang door "i" zou je je verslag wat leesbaarder kunnen maken
Fietsen in Turkije, Istanbul-Samsun

Catelzeytýn - Amasyra

Hallo allemaal,

We hebben gýsteren de Zwarte Zee vaarwel gezegd en zýjn het býnnenland
ýngegaan vanuýt Sýnop. Het was bovendýen een eýnd van onze fýetstocht door Turkýje. Het býnnenland ýs erg heet en de plaatsen dýe we nu nog wýllen zýen, lýggen aan zeer drukke snelwegen. De fýets op de bus dus.

Amasyra ýs het Turkse Venetýe en erg mooý. We zýjn op de culturele tour nou met musea en..en.. Morgen gaan we naar Bogazkale een erg belangrýjke Hýtýeten-stad ýn de buurt
van Ankara.

We hebben voor donderdag tot en met zaterdagavond volgende week een hotel ýn Istanbul geboekt.

Onze route per fýets sýnds het laatste berýcht was:
Catelzeytýn - Ayancýk 49 km
Ayancýk - Sýnop 70 km

Groeten van de (nýet meer fýetsende maar) nog steeds genýetende Douwe en
Blanche
De tovenaar schreef::lol: Bekend probleem, op turkse toetsenborden zit op de normale plaats van de "i" een i zonder puntje op de i

Met zoek "ý" en vervang door "i" zou je je verslag wat leesbaarder kunnen maken

Hee tovenaar, moet jij niet fietsen?
Ik ben nog niet klaar met mijn verslag en daar kom jij er al doorheen.......... :P
Ik vind het zo wel authentiek eigenlijk......... 8)
Fietsen in Turkije, Istanbul-Samsun



Amasra-Ankara-Istanbul

Hallo allemaal,

Dýt ýs ons laatste berýcht vanuýt Ankara.
Net de roeýmacchýne van Ata Turk bekeken ýn het museum býj zýjn laatste optrekje. Het museum voor Anatolýsche beschavýngen ýn Ankara was de moeýte waard voor deze stop. We hebben op de valreep toch nog een paar kýlometer gefýetst zo n 30 van Bogazkale een kleýn dorpje met een belangrýjke výndplaats van de Hýtýeten cultuur. Was prachtýg.En sneller dan de Dolmus. Het had net geregend dus warm was het nýet. We hadden aan de grote weg gelýjk aansluýtýng op een bus naar Ankara.De fýetsen hebben we ýn het depot van de bushalte achtergelaten. Morgen gaan we met de bus door naar Istanbul.
Zondag vlýegen we naar Eýndhoven.

Allemaal tot snel....!

Groeten van Douwe en Blanche

Beste Blanche,

Het Turkse alfabeth kent een i met puntje zoals bij ons, maar ook een i zonder puntje.
De i zonder puntje tref je op het toestenbord waar bij ons, en op veel andere plaatsen in de wereld, de i met puntje zit. Als je moet inloggen naar een mailadres met een i moet je die i met puntje hebben die je elders op het toetsenbord moet zoeken.
Ben je ingelogd en schrijf je vervolgens een bericht dan kun je het beste de i zonder puntje intoesten op de plaats waar je een i met puntje wilt. Bij het ontvangen hier van een uit Turkije verzonden bericht staat er dan gewoon een puntje boven de i. Toets je in Turkije de i in met puntje dan krijgt de ontvanger hier zo'n rare combinatieletter een y met een ' erboven.

Succes,

Bert

bert sitters schreef: Ben je ingelogd en schrijf je vervolgens een bericht dan kun je het beste de i zonder puntje intoesten op de plaats waar je een i met puntje wilt. Bij het ontvangen hier van een uit Turkije verzonden bericht staat er dan gewoon een puntje boven de i. Toets je in Turkije de i in met puntje dan krijgt de ontvanger hier zo'n rare combinatieletter een y met een ' erboven.

Bert
Dank je Bert! Goeýe týp voor de volgende vakantýe ýn Turkýje :P

bert sitters schreef:Beste Blanche,
Ben je ingelogd en schrijf je vervolgens een bericht dan kun je het beste de i zonder puntje intoesten op de plaats waar je een i met puntje wilt. Bij het ontvangen hier van een uit Turkije verzonden bericht staat er dan gewoon een puntje boven de i. Toets je in Turkije de i in met puntje dan krijgt de ontvanger hier zo'n rare combinatieletter een y met een ' erboven.

Succes,

Bert
Dit klopt niet Bert, de I op een Turks toetsenbord (dus op de plaats waarbij op ons toetsenbord de "i" zit, rechts naast de u, levert bij het e-mailbericht bij ons een "ý" op.
Zoek je de "ï" op op zo'n Turks toetsenbord, dan verschijnt die ook normaal in het emailtje. De normale "i" toets zit dus gewoon op een andere plaats dan bij ons, je moet gewoon even wennen.

Plaatje turks toetsenbord:
Afbeelding