Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fietsen in Nigeria - Forum Wereldfietser

Fietsen in Nigeria

Oei, wat kregen we veel negatieve reacties toen we vertelden dat we een stuk door Nigeria wilden fietsen... Ook hier op het forum. Maar niemand die echt concrete enge verhalen had die buiten de grote stad Lagos of de zuidelijke snelweg plaatsvonden, dus we besloten het toch te proberen.

Een visum voor Nigeria is in Nederland alleen te krijgen als je binnen drie maanden het land in gaat, met een beetje zeuren binnen zes maanden. Wij zijn er heen gefietst, en dat duurde langer dan een half jaar. Gelukkig hebben we in Bamako zonder problemen een visum kunnen krijgen, en van andere reizigers hoorden we dat dat ook in Banjul (Gambia) en in Benin goed te doen zou moeten zijn. Dit in tegenstelling tot de verhalen dat ambassades alleen visa's geven aan bewoners van het land waar de ambassade gevestigd is.

Wij zijn van Niger naar Kameroen gefietst, en hebben drie fantastische weken in Nigeria doorgebracht. Via de grote stad Kano zijn we bijna recht naar het zuiden gefietst, via Yankari National Park. Soms over grote wegen (gevaarlijk verkeer, als overal in West-Afrika), soms over paadjes door het bos. We hebben regelmatig wild gekampeerd, en ons nooit bedreigd gevoeld. Alle bedachte reactie-op-overvalscenario's voor niks ingestudeerd... :) Het grote verschil is dat er bijzonder weinig blanken komen in het stukje Nigeria dat wij gezien hebben, de belangstelling was groter dan in omliggende landen, soms wegopstoppingveroorzakend groot.
Weinig blanken, dus ook weinig niet-nadenkende-kadootjes-uitdelende-blanken, en dus ook weinig bedelende bevolking. In de drie weken zijn we twee keer om kadootjes gevraagd, terwijl dat voor en na Nigeria toch gemiddeld wel twee keer per uur of vaker gebeurde en gebeurt.

Iets anders waar we voor vertrek veel vreselijke verhalen over hoorden zijn de politiecheckpoints. Het is waar, vlak na de grens (waar we bij 5 verschillende kantoortjes langsmoesten) zijn we binnen 5 km 8 keer aangehouden, paspoort laten zien. Maar altijd konden we snel weer door, en de rest van de dagen konden we bij alle checkpoints gewoon doorfietsen.

Aanraden om er te fietsen durven we niet, straks gebeurt er wel wat :D Maar wij hebben het er heel goed gehad!

Zie voor meer verhalen/foto's http://www.cyclingsouth.nl (staat ook bij de links)

Veel groeten,
Robert en Wiesje

Leuk om zo'n bericht van waaghalsen te lezen. Het landeninfoteam is erg benieuwd of er nog meer mensen zijn die in Nigeria hebben gefietst.

Harry