Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fietsen vanaf de Noordkaap - Forum Wereldfietser

Fietsen vanaf de Noordkaap

In Juli fietsen wij van Alta naar de Noordkaap en vandaar weer richting het zuiden tot aan Bodo. Kan iemand ons informeren over de weersomstandigheden op dit traject. Er zijn ook onervaren fietsers bij, hoe zit het met de hoogteverschillen tussen de Noordkaap en Bodo?

Hoi Edwin,

Afgelopen juli fietsten wij bijna hetzelfde stuk in Noorwegen; van Alta naar het noorden en dan terug naar het zuiden.

In dit gedeelte van Noorwegen zijn de hoogteverschillen vaak niet erg groot, de meeste wegen liggen tussen zeeniveau en 300 meter, maar je moet er rekening mee houden dat je wel telkens van 0 naar 300 meter en weer terug naar 0 moet fietsen, soms met een stijgingspercentage tot wel 9%.

Wij hadden prima weer; niet te veel regen, temperatuur tussen de 5 en 15 graden, niet al te veel storm :wink:. Overigens kun je op http://www.weeronline.nl/ de temperatuur en de neerslag van de afgelopen jaren terugzoeken.

Kijk vooral ook even op de verschillende websites van mensen die in Noorwegen gefietst hebben, bijvoorbeeld die van El & El en onze eigen site (http://people.zeelandnet.nl/kelck/).

Een paar tips: wij hadden Oskfjord (bereikbaar met de Hurtigrute), Senja en de Lofoten niet willen missen! Werkelijk waar prachtig, al is heel Noorwegen een plaatje om doorheen te fietsen.

Gudrun en JW

Hoi Edwin,

Wij hebben de route wat andersom gedaan, we zijn begonnen in Oslo, toen naar de Noordkaap en uiteindelijk geeindigd in Kirkenes.

Zoals Gudrun al zegt, vallen de hoogteverschillen mee, maar je blijft wel continu bezig.

De omgeving is prachtig, zeker die verlaten "hoogvlaktes".

Wij zijn 19 mei vertrokken en begin juli teruggekomen, toen we naar huis gingen, was het prachtig weer in het noorden van Noorwegen.

Mee eens wat Gudrun schrijft, eigenlijk is bijna alles in Noorwegen prachtig, welke weg je ook kiest!

Bekijk onze site eens, voor een algemene indruk!

Veel fietsplezier!
El & El

De laatste 30 km voor de kaap, en de Nordkapp-tunnel waren de zwaarste van mijn hele tocht die in Oslo begon.

Eerst is er de tunnel om op het eiland te geraken waar de noordkaap op ligt, die is 7km lang waarvan 3km tegen 10% afdalen, 1km vlak en weer 3km tegen 9% klimmen. Je gaat tot 212 meter onder zeeniveau, voordeel van deze tunnel is dat hij redelijk nieuw is en een goed wegdek en verlichting heeft, er is genoeg ruimte voor fietsers voorzien. Bij het inrijden van de tunnel doe je best alles aan wat je bij hebt, om dan in T-shirt aan de andere kant zwetend buiten te rijden. Dit is het eerste zware stuk, je kan nu even uitblazen voor de laatste 30km aanvangen.

Op de noordkaap kan je na de toll huisjes links (waar je als fietser niet hoeft te betalen) je tent neerzetten als je het even vraagt. Bevoorraden is niet mogelijk op de kaap zelf, laatste supermarkt vind je in Honningsvag.

Vergeet zeker niet naar Knivskjelodden te gaan, de meest noordelijke plaats van Noorwegen (dus noordelijker dan de toeristishe kaap)

Op northcape.no vind je volgende uitleg onder "Walks/Hiking"
Knivskjelodden
Europe’s northernmost point (71°11’08’’). Marked hiking trail, 18 km round trip from Highway E69. Excellent view towards the North Cape Plateau. By walking the world’s northernmost hiking trail to Knivskjelodden, you can write your name in the hiking association’s minute book at Knivskjelodden, and buy a diploma at the Tourist Office or at Nordkapp Camping as proof that you have visited Knivskjelodden and the year 2000 cairn.
Het pad is aangegeven met opelkaar gestapelde stenen, zorg voor goede stapschoenen, het kan hier en daar drassig zijn.

De Lofoten zijn ook zeker een aanrader, in het zuiden gaat er 3 maal daags een ferry naar Bodo (ochtend, middag en avond)