Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Kloppen de framemaat formules voor jullie? - Forum Wereldfietser

Kloppen de framemaat formules voor jullie?

Hallo,

Natuurlijk moet je proefzitten en vooral proefrijden bij het kiezen van je nieuwe fiets. Maar het laatste is niet altijd mogelijk als je maar wat rondshopt voor een woonwerk/toerfiets. Met even zitten weet ik nog niet echt welke maat nu de juiste is.

Proefondervindelijk weet ik dat een maat 61 wat kort uitvalt (bovenbuis) en bij een 65 komt het stuur vrij hoog tov het zadel. Maar ik kan beide fietsen zo instellen dat ik mijn benen bijna strek. Met mijn 1m89cm en een binnenbeenlengte van 93cm zou ik volgens het formuletje (binnenbeen X 0,67) maat 62 nodig hebben. Die is er meestal niet. De meeste fietsenmakers raden me zonder meer een 65 aan. Maar dat vind ik wat groot en is instabieler bij bepakking...? :?:

Klopt dat formuletje eigenlijk voor jullie? Welke factor nemen jullie voor een toerfiets als rule of thumb?
Zelf zit ik eerder comfortabel dan sportief, maar zeker niet volledig rechtop (stuur ongeveer even hoog als het zadel).

Komt een multigripstuur over het algemeen verder naar achteren dan een stadsstuur?

Hartelijk dank voor jullie bevindingen.

Luca

Laat je opmeten. Een goede fietswinkel neemt 'al' je maten op en komt met een advies. Over de lengte van de staande buis, de bovenbuis, het zadel, het stuur en wat al niet.
Zelf heb ik jarenlang gereden op een fiets die net iets (een fractie) te groot was. Ik had altijd wel het idee dat het net niet goed. Maar ja, ik had in die dagen nog minder verstand van fietsen dan nu, en de fietsenmaker wist met grote stelligheid te verkondigen dat de fiets prima paste. Maar toen ik een verende zadelpen wilde, bleek dat niet te kunnen. Het zadel stond al op de laagste stand en er was geen ruimte voor.
Ik heb onlangs een fiets laten aanmeten en als ik die maten vergelijk met wat ik had, heb ik jaren op een iets te groot frame gereden.
Daarom: Wees verstandig en laat de zaak opmeten. Kost niet veel (en is vrijwel altijd gratis als je vervolgens een fiets koopt) en het kan je een hoop ellende besparen.

Framehoogte zegt helemaal niets over de bovenbuislengte van een frame. Iemand van pakweg 1,80 meter past makkelijk op een Santos TM2.6 alu van 49 cm! Dat komt omdat de bovenbuis sterk aflopend is. Dus zou je een racefietsmaat nemen voor iemand van 1,80 meter (60 cm), dan heb je bij een Santos TM2.6 alu een bovenbuislengte die past bij iemand van drie meter lang. :lol:

Kortom framehoogte zegt helemaal niets over de zitpositie. Dus luister naar de woorden van mijn naamgenoot Eric L. te Z. en laat je goed opmeten en je zitpositie bepalen. En het stuur is daarbij dus ook erg belangrijk, dat spreekt voor zich.
Vroeger, ver terug in in de vorige eeuw, hadden alle (race) frames ongeveer dezelfde vorm. En als je dan een frame had van een bepaalde hoogte van trapas tot bovenbuis, dan lag de lengte min of meer ook al vast.
Tegenwoordig, en ook al de afgelopen 15 jaar trouwens, hebben frames steeds meer verschillende vormen gekregen zodat het verband tussen hoogte en lengte niet meer op voorhand vast ligt. Omdat je daarbij de afstand tussen zadel en trapas gemakkelijk kunt regelen met een al dan niet indrukwekkend lange zadelpen is de framehoogte als allesbepalende maat voor een fiets niet erg waardevol meer. Het zou zelfs waardevoller zijn om de lengte van de fiets als maat te nemen, waarbij je kunt opmerken dat de lengte van de bovenbuis sec niet het meest waardevol is, omdayt de horizontale afstand tussen zadel en stuur toeneeemt zodra je het zadel hoger zet.
Laten meten door iemand die weet wat hij doet blijft dus belangrijk.
Groeten,
Leon
Mijn lichaamslengte is 1.97 en mijn binnenbeenhoogte is 97cm.

Als ik m'n mountainbikemaat bereken kom ik uit op iets minder dan 22". Nou heb ik nog niet op veel fietsen proefgereden maar ik heb het idee dat 23" à 24" beter past en m'n huidige 21" frame lijkt dan ook veel te klein te zijn.

Hoewel ik graag vrij diep zit is trekkinggeometrie (26" wielen) toch wat anders dan mountainbikegeometrie vrees ik.
Fietsen en schoenen zijn volgens mij zaken die lastig op internet te kopen zijn. Of je moet dezelfde schoen kopen die je al hebt. Het enige wat je kunt doen is de maten van een te kopen fiets vergelijken met een fiets die je al hebt. Maar als het type frame sterkt afwijkt van wat je hebt wordt het al weer lastig.... Kortom, of je neemt een gok, of je gaat passen....
Tja, en als je gaat passen is het wel zo netjes om je fiets dan niet op het internet te kopen omdat die daar twee tientjes goedkoper is. Dat is dan wel de consequentie.
Wim
Uiteraard. Ik heb mijn racefiets bewust in de buurt bij een specialist gekocht vanwege deze service. Hij heeft me helemaal opgemeten en ik heb hem verteld hoe ik op de fiets wil zitten. Ondanks dat mijn keuze viel op tweedehands was dat voor hem geen probleem. Een week later stond de fiets klaar, afgesteld op mijn 'lijf' en aan de fiets hoefde naderhand geen milimeter meer versteld te worden.
Op marktplaats had ik een vergelijkbare fiets misschien € 100 goedkoper kunnen vinden, maar dan had ik deze service niet gehad en had ik eerst een tijd zitten te klooien om de afstelling goed te krijgen....
Testen is natuurlijk het beste, maar aangezien ik niet in Nederland woon en pas in november kan testen, doe ik alvast wat voorstudie. Eerst es Santos 23" proberen en als dat niet 100% lekker zit reis ik naar Duitsland af om een Velotraum 22" of 24" te proberen (geometrie Velo/Santos is verder vrijwel gelijk).