Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Welke kampeeruitrusting voor een gezin met drie kinderen - Forum Wereldfietser

Welke kampeeruitrusting voor een gezin met drie kinderen

hallo, wij zijn nieuw hier.

We hebben drie kinderen van 9, 8 en 4. We hebben geen auto en zijn allemaal fervente (stads)fietsers. We kamperen al jaren en zijn eigenlijk net terug van 2 weken Italië waar we alweer onze eigen fietsen enorm hebben gemist. Ook de kinderen kloegen over de vele weliswaar korte autoverplaatsingen. Tijd voor een eerste fietsvakantie dus! Iets waar vader al jaren van droomt maar waar moeder toch voorzichtig in was door babytijd en later rugproblemen. Nu de jongste 4 is en de rug aan de beterhand willen we gaan testen eind augustus met een korte vierdaagse naar zeeland. Gent-Vlissingen dan 2 nachten kamperen en dan terugfietsen in 2 dagen. Voor de test lenen we 2 koepeltentjes en een tarp. Setup: Bullitt voor bagage (ons kampeergerief dat we al hebben dus niet licht en compact), 2 oudsten op 24" retrofietsjes en de jongste op 18" met 3-speed aan de follow me bij mama aan de koga.

Als dit avontuur bevalt willen we volgend jaar 3w gaan fietsen in mij of meer dezelfde setup. Wellicht de noordzeeroute. Wel moeten we op zoek naar de geschikte tentformatie. 2 aparte tentjes? Of een een familietent voor 5? Wie heeft er tips en ervaringen?
Welkom :-).

Wij fietsen ook met drie kinderen, van 9, 7 en 5. De afgelopen jaren fietsten we met een Hase Pino tandem (http://hasebikes.com/84-1-Tandem-Pino.html), een gewone fiets, een fietskar (https://www.burley.com/product/dlite/), en een bagagekar (https://www.burley.com/product/nomad/). Vorig jaar fietste de oudste voor het eerst op haar eigen stadsfiets, en dit jaar op een tourfiets (https://www.frogbikes.com/lightweight-k ... rog73.aspx). De komende drie dagen gaan we voor het eerst zonder fietskar: de twee jongsten wisselen dan de tandem en een eigen (stads-) fiets (ze zijn bijna even groot) af. Volgend jaar vervangen we die stadsfiets door nog een kindertourfiets.

We zijn begonnen met een (met ruim 11kg veel te zware) Robens Double Dreamer tent, en zijn nu overgestapt op een klein tentje voor de twee oudste kinderen (Vaude Power Lizard SUL 2-3P) en een Nigor Oriole 3 voor beide ouders en onze jongste. Dat scheelt nogal in gewicht. Beide tentjes zetten we dicht bij elkaar, en erover heen zetten we een tarp, zodat we droog van de ene naar de andere tent kunnen, en buiten de tent droog kunnen zitten en koken.

Ook gezien de leeftijd van jullie twee oudsten zou ik kiezen voor twee tentjes een een tarp.

De Noordzeeroute in NL is overigens erg leuk om te doen. Leuk is om te starten op de waddeneilanden en dan te eilandhoppen. NL is door de enorme campingdichtheid erg praktisch om met kinderen op fietsvakantie te zijn, is mijn ervaring.

Voor meer info over fietsvakanties met kinderen kun je ook kijken op http://fietsenmetkinderen.info/.

Laat maar weten als je nog meer vragen hebt.
Misschien is dit ene idee als tent: http://www.tarptent.com/hogback.html Kun je met de hele familie in. Maar misschien ook geen gek idee om er een los tentje nast te ztten voor de oudste 2 kinderen bijvoorbeeld: http://www.tarptent.com/scarp2.html

Beidde heerlijk lekker in gewicht, goede kwaliteit - kost alleen een beetje.
Neem de tijd voor de hele tocht. Soms kom je op campings waar de kinderen ineens allemaal vriendjes hebben en waar ze veel te doen hebben. Het is dan lekker om een dag extra te kunnen blijven en niet haastig door te moeten omdat de planning een extra rustdag niet toelaat.
Een grote tent kan leuk zijn, maar is het minst flexibel. Stel dat je er eens met z'n tweeën op uit wil, dan heb je een veel te grote en te zware tent om mee te slepen. Ik heb het hier niet direct bij de hand, maar in Frankrijk zag ik al heel wat mensen met een leuk Decathlon-concept: een centrale koepel waar kleine(re) tentjes aan gekoppeld kunnen worden. Geen idee van het gewicht of de kwaliteit, maar met de prijs zal het wel goed zitten.
Als ze wat ouder worden, vinden ze het vaak ook avontuurlijker om in hun eigen tentje te kunnen slapen. Ook dan is die familietent niet meer zo interessant.
Dankjewel voor de reacties.

Het zullen twee tentjes worden. Onze twee dochters zullen dat ongetwijfeld leuk vinden, onze zoon (nu 4) willen zij er wellicht niet bij. Idee was voorlopig van te gaan voor een compacte vis-a-vis-tent (bv met een kidsroom) voor de zoon en zijn ouders en dan een klein tentje voor de oudsten. Met een tarp erbij.

Ik dacht al aan de bighorn van Eureka, maar dan wordt dat allemaal wel een aardig gewicht. En is dat niet raar zo'n tentenkamp op een trekkersveldje? Betaal je dan ook niet meer als je met zo'n grote tent gaat?

Ik vind de Nordisk Faxe ook wel heel mooi en interessant, misschien een twee- en een vierpersoons? Maar dat wordt dan best duur...

Ander kampeervraagje, hoe zit het met kookgerei? Welke potten en pannen gebruiken andere gezinnen van vijf? En hoeveel branders?

We hebben allemaal zeer degelijke slaapmatten maar die zijn gekocht met het oog op autokamperen, we zullen dus naar volgende zomer toe dus moeten gaan investeren in nieuwe slaapmatten. Vijf nieuwe slaapmatten (en wellicht ook warmere en compactere slaapzakken en wellicht ook andere fietsen voor de kinderen)...pffff aardige kost! Budgetvriendelijke tips? Iemand ervaring met decathlon-kwaliteit van de slaapmatjes?

Bedankt alvast!
kijk en vraag ook op de faceboekgroep fietsvakantie met kinderen,

heel veel ervaring aanwezig
Wij hebben het een paar jaar met 4 kinderen gedaan, tot mijn echtgenote er geen zin meer in had. Het grootste bezwaar, zeker met jongere kinderen (<10) is dat de hoeveelheid inpakwerk de spuigaten uit gaat lopen. Slim en selectief organiseren van bagage is dan erg belangrijk.

Wij hebben 1 grote lichtgewicht tent (terra nova laserspace 5) met daarin twee binnententen en dat was te doen kwa opzetten (wel veel haringen). De jongste sliep bij ons in 1 cabine en de andere 3 in de andere. O.a. door de hoogte is er relatief veel ruimte, zeker in verhouding tot het gewicht (5kg).
Nu zijn er veel interessante tipi's op de markt die erg interessant kunnen zijn, maar die hebben doorgaans geen aparte cabines. Een tarp hebben we nooit gehad, maar lijkt me voor regenweer ideaal. Overigens, zo'n tent is alleen groot vanuit fiets/wandelperspectief, dus dat heeft geen consequenties voor de rekening van de camping (twee tenten hebben dat soms wel).

We hebben het met 1 brander gedaan en wat terugschroeven van de eisen die je aan het de maaltijd stelt. Iets warms op brood/bolletjes e.d. is erg praktisch. Stel je meer eisen dan heb je echt wel 2 branders nodig. Ik zou dan geen pannenset kopen (met te veel te kleine pannetjes), maar 3 wat grotere.

P.S. Aangezien onze tent al een paar jaar ongebruikt hier ligt, is hij eventueel beschikbaar voor overname.
Om te beginnen zijn de Omega's van Vango geen verkeerde tent keuze. Ze zijn niet superzwaar (+/-1.5 kg Per persoon voor een fietsvakantie) en van prima kwaliteit. En ze zijn heel erg goedkoop tov de concurentie.

Ik heb zelf de mega uitvoering (650XL) en die is met een kleine 8kg nog net te doen. Je hebt dan echt een zee van ruimte. In de grote ruimte kan je echt wel met 5 man terecht en in de vis-a-vis heb je nog ruimte voor twee kinderen.

Travelmaster heeft de 450XL, dat is een kleinere 4 mans tent, maar die biedt ook een flinke mep ruimte. Om maar aan te geven, die biedt 260cm breedte, terwijl de 4 mans Hilleberg Keron GT maar 210 biedt... Oftewel, voor Hilleberg zou dit een 5 manner zijn, en dat voor maar een kilo extra gewicht en 1000 euro minder.

Wil je kleiner dan heeft Vango tegenwoordig allerlei geodetische en koepel alternatieven.

Vango is kwalitatief gewoon prima (zie de unaniem positieve reviews van Engelse gebruikers). Als het bevalt kan je altijd nog upgraden naar duurdere lichtgewicht merken om die laatste kilo eraf te slijpen.

Verder wat eigen mening gebaseerd op fiets-kamperen met 2 kinderen:

Qua brander ben ik fan van branders die je met een slang verbindt ipv direct opschroeven (bijvoorbeeld Primus Spider, PrimusGravity 3, Robens Firebeetle, Vango Stove). De reden hiervoor is dat je grotere pannen nodig hebt voor zoveel man en deze branders zijn veel stabieler. Ik zelf zou met 5 man met twee branders op pad gaan, maar 1 is ook wel te doen. Vegreet niet om alu windschermen erbij te kopen, scheelt kooktijd en gas!

Qua pannen: 1 a 2 flinke alu pan (pasta rijst groente) en een flinke Bocamp Sprint hapjes pan (kan je wokken/bakken).

Slaapmatjes: Marktplaats en daar gewoon wat Thermarest self-inflatable matjes scoren (goed te vinden en niet te duur). Als je nieuw wil zou ik wel voor de modernere opblaas matjes van Thermarest of Exped gaan, ligt toch wel iets beter).

Slaapzakken: Slaapzakken zijn niet snel te koud... Ik zou geen slaap zakken onder de 4 graden comfort temperatuur aanschaffen. Een mummy is veel compacter en lichter, maar je moet er tegen kunnen (ik dus niet). Betreft dekenmodellen: Voor synthetisch ben ik wel een fan van de Tennant Creeks van Nomad (mits je ze onder de 80,- kan scoren) of Robens dekenmodellen. => Allemaal zwaar en groot, maar dat is eigenlijk niet anders met synthetische dekenmodellen.

Dons is veel kleiner, lichter en veel duurder. Ik zou naar de Hiking-site.nl gaan voor meer info.

Voor een aanhanger is Marktplaats je vriend, daar zijn bijvoorbeeld meerdere Bob Yak's te koop.
Op de Facebook groep Fietsen met kinderen loopt op dit moment een draadje over tenten: https://www.facebook.com/groups/fietsva ... 631036522/

Een kleine nuancering op wat loknor zegt over tenten. Ik ben het met hem eens dat de Vango's kwa pricing zeer interessant zijn, maar de meerprijs voor minder gewicht is niet zo groot als je wellicht uit zijn post zou opmaken. Een aardige vergelijking is misschien de volgende:

Vango 450XL: L:455 x B:260 x H:155, 6.35 kg, € 300
Nigor Oriole 3: L:490 x B:230 x H:145, 3.5 kg, € 800

Meer dan twee keer zo duur dus voor minder dan de helft gewichtsbesparing bij een ongeveer even grote tent. Maar wel van een andere kwaliteit, denk ik.

Belangrijkste afweging is denk ik hoe lang je denkt de tent te zullen gebruiken. Als je verwacht na een paar jaar wat anders te gaan zoeken, kun je beter de Vango nemen.

Overigens is dit misschien nog een interessant alternatief voor de Vango: http://travellingtwo.com/14004
over slaapzaken is veel te vinden,

goede prijs/kwaliteit slaapzakken vind je bij Cumulus,

Deze zijn ook via dealers in BE verreweg.be te koop

op hiking-site.nl zijn tig draadjes te vinden over deze slaapzakken. bijna elke winter is daar wel een georganiseerde inkoopactie bij voldoende belangstelling
Jeroen S schreef:Op de Facebook groep Fietsen met kinderen loopt op dit moment een draadje over tenten: https://www.facebook.com/groups/fietsva ... 631036522/

Een kleine nuancering op wat loknor zegt over tenten. Ik ben het met hem eens dat de Vango's kwa pricing zeer interessant zijn, maar de meerprijs voor minder gewicht is niet zo groot als je wellicht uit zijn post zou opmaken. Een aardige vergelijking is misschien de volgende:

Vango 450XL: L:455 x B:260 x H:155, 6.35 kg, € 300
Nigor Oriole 3: L:490 x B:230 x H:145, 3.5 kg, € 800

Meer dan twee keer zo duur dus voor minder dan de helft gewichtsbesparing bij een ongeveer even grote tent. Maar wel van een andere kwaliteit, denk ik. ]
Tsja, dat is kunst... je vergelijkt de 4-5 mans 450XL met een driemans tent. Je maten kloppen ook niet helemaal, de Vango is wat breder (je gebruikt voor breedte de binnentent).

Vango heeft (teveel!) driemanstentjes in allerlei soorten en maten. Hier een paar voorbeelden.

Vango Omega 300 5.15 kg => 239,-
Vango Mirage 300 4.2 kg => 249,-
Vango Pulsar 300 3.8 kg => 219,-
Vango Scirocco 300 3.16 kg => 230,-

Dan praten we dus over een verwaarloosbaar gewichts verschil en een gat van 580,- / 550,- En dan heb ik niet eens gezocht naar aanbiedingen.

Los van mijn eigen goede ervaringen heb ik zelden of nooit een slechte ervaring over Vango tenten gelezen (een van hun kasten is erg slecht^^). Ik ben dus heel, heel erg voorzichtig met stellen dat de meer bekende merken wel zoveel beter zijn. En die dingen worden ook in de Schotse hooglanden gebruikt, dus wind, nattigheid en kou zijn bepaald niet meteen einde oefening.

De top tenten zijn lichter en zeker voor extremere toestanden beter. Maar om een beginner een dure tent aan te raden (en dan heeft hij zijn halve gezin geplaatst!) vind ik echt wel een flinke stap. Het is niet alsof het goedkopere spul opgooi tentjes zijn die ongeschikt zijn. Vooral omdat dat dure spul vaak nogal specialistisch is met heel dun doek.

Robens, Vango, er zijn meer instapmerken die een behoorlijke goede reputatie hebben. En dat is een reputatie die door flinke groepen gebruikers is ontstaan, niet zomaar mijn persoonlijke voorkeur (ik heb natuurlijk ook liever twee Keron GT's in de tas^^).
@Jasmon - je was me net voor wat betreft de Cumulus zakken. Als je rechtstreeks besteld kun je ook vast korting bedingen en kun je ze als je wilt laten customizen. Zelf vind ik een waterafstotend buitentijk bijvoorbeeld erg fijn en als zijslaper heb ik de mijne 50/50 lkaten vullen met dons.

Voor deze prijzen en ruimte noem ik Tarptent maar wederom 1x een grote en 1x een kleinere voor de 2 meiden. Heb je lekker lichte tenten waarvan de prijs/kwaliteit erg goed is.
@loknor Dank voor je correctie. Duidelijk verhaal. Wij hebben 7 jaar lang veel plezier gehad van een Robens Double Dreamer (alhoewel ik die eigenlijk te zwaar vind voor op de fiets).
Allereerst: Ik weet dat ik vrij contra ben t.o.v. de andere adviezen, maar de OP geeft aan dat kosten een flinke rol spelen. Ik herken dat en vandaar mijn advies voor een Robens/Vango tent en een synthetische zak. Het scheelt al snel 1500,- als je meerdere zakken en 2 tenten moet aanschaffen.

Jullie advies is uiteraard verreweg de ideale keuze als je kilometers wil maken: Het is licht en compact.

Maar met de goedkope keuze kan je Frankrijk ook fluitend halen (er zijn zat mensen die het met slechter spul doen).

Weer even mijn eigen ervaringen en mijn motivatie:

Bij ons bepaald de fietskar de snelheid en is gewicht niet een issue. Eerlijk gezegd ga ik ervan uit dat dat met de kinderen van de OP ook zo zal zijn. De af te leggen kilometers zijn redelijk beperkt door de zwakste benen.

Qua tent ga je als het over gewicht gaat kijken naar (andere) Nigors (wickiup hakt er enorm in!), een Hilleberg/Helsport is eigenlijk nauwelijks lichter (wel een heel andere kwaliteitsklasse).

Ik ben alleen niet zo'n fan van Silnylon, ik vond het naspannen in de regen van mijn mini tentje vervelend, daarom heb ik die weer verkocht. Als ik hike is het een ander verhaal, maar ik fiets, dus liever een paar ons meer voor een wat gebruiksvriendelijker doek. Sowieso kan je Silnylon eigenlijk niet te lang laten staan overdag ivm de UV degradatie, dus helaas valt dat voor mij af.

Maar zelfs zonder die kar is gewicht niet direct het probleem voor ons (ik hou niet van bergen, vind het vrij eng), wel het volume. Op dat punt is er (ontzettend!) veel te winnen bij de slaapzakken. Als je naar je tent kijkt: Silnylon is wel lichter dan gewoon PU, maar qua volume win je niet zo heel veel.

Mijn keuze zou dus eerder zijn om te investeren in goede donzen slaapzakken (if budget permits) en later eens naar een tent met dunner doek te kijken, zeker als je met kinderen onderweg bent. Elke keer weer je tent inpakken als je eens een dagje ergens wil blijven is het volgens mij ook niet. Met kinderen heb je gewoon meer standplaats uren en minder fietsuren (houden ze niet vol).
We hebben ondertussen al heel wat materiaal verzameld:
tenten: carl denig jupiter 4XT met kidsroom (6,3kg) + vango halo 300 (4kg), getest met het koude pinksterweekend en goed bevallen! Wel veel last van condens in de carl denig, maar dat was wel te verwachten met een ingenaaid grondzeil.

Matjes: thermarest venture neoair voor de kiddos. Ik kan echt niet slapen op zo'n krakende chipszak en met een slechte rug heb ik echt stugge steun nodig dus voor de volwassenen werd het de theramrest trail pro large. Niet van de lichtste noch compactste maar we hebben wel plaats genoeg, en de vader des huizes heeft een conditie en kracht die gecompenseerd moet worden met gewicht :wink:

slaapzakken: Robens caucasus 300, getest met +4° en niemand heeft kou gehad. De jongste is nog niet helemaal droog 's nachts dus die slaapt in een synthetische slaapzak: de Nomad Triple S L. Ook goed bevallen. We gaan wellicht nooit koudere nachten hebben dan die van het afgelopen pinksterweekend.

kookvuur: msr superfly, omdat het op elk soort gasflesje past en omdat de kop een grote pot kan dragen.

Fietsen: aanhangfiets ADD+bike, Hartje Salerno met acera en magura HS33 maar sparen voor rohloff, Surly Ogre, Prince sweeper voor de negenjarige met 7 speed naafversnellingen en naafdynamo wel wat verbouwd om 'm lichter te maken maar de dochter was absoluut verliefd op de kleur en de vorm van het frame, kleinste damesmaat victoria T3.3 met kleinere cranks voor de tienjarige.

Drinkflessen: Klean Kanteen, met voor de twee jongste een bottle cage op het stuur (contec).

Kookpotten moeten nog gekocht worden, dat wordt de set van Primus campfire large. Ook nog een windscherm voor het vuurtje.
Leuke set, daar kan je heerlijk mee op vakantie.

Hoe bevalt de Halo?

Jullie hebben warmere zakken dan wij (ik wil die volgend jaar upgraden). Wij hebben deze pinkstervakantie gewerkt met als extra 2 (oude synthetische) slaapzakken als quilt over ons vieren uitgelegd en dat ging prima. Het is alleen de pest voor het pakvolume :oops:

Qua koken: Ik ben een fan van kookpannen met flux-ringen (die roosters die een pan extra efficient maken), alleen moet je wel opletten of dat past. Zo ja zou ik daar zeker voor kiezen, scheelt erg veel tijd (ik heb vaak honger als we aankomen, dus minder lang wachten op gekookt water is een pre)!
De halo bevalt heel goed, al heb ik er zelf niet in geslapen. Het voordeel van deze tentcombi is dat de drie kinderen samen kunnen slapen, of de jongste nog bij ons in de tent, of bij noodweer (en hoge uitzondering want wel krap) met z'n allen samen.
Zo werd het eens een dag erg laat toen we onze tent konden opstellen, voordeel is dat die halo snel staat en de drie kinderen dus al konden crashen toen wij nog aan de grote tent moesten beginnen. Flexibiliteit troef.

De halo is ruim, makkelijk op te stellen want alle stokken zijn gelijk. Amper condens. Staat mooi strak, geen binnentent tegen buitentent. Maar de stokken verbuigen wel, zelfs al na 1 keer opstellen. Op zich geen ramp want de tent staat er niet minder strak door maar echt normaal vinden we dat toch niet.