Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fietsen in de Pyreneen - Forum Wereldfietser

Fietsen in de Pyreneen

Hallo,

aankomende zomer wil ik graag met mn racefiets en mountainbike in de Pyreneen gaan fietsen.

Ik vroeg me af of er ook mensen zijn die weten of er geschikte boekjes en/ of gidsen verkrijgbaar zijn over fietsen in de Pyreneen. Met de bijzondere cols, en mooie routes.

Zo kan ik misschien een betere indruk krijgen van dit gebied...

Ik hoop dat iemand ideeen en ervaring heeft

Groeten Sander

Afgelopen zomer aan de Spaanse kant van de Pyreneeen gefietst en dat is echt een aanrader. De meeste klimmen zijn niet te steil en het wegdek is meestal prima (ook voor een racefiets).

Als je een beetje spaans kan lezen is http://www.amigosdelciclismo.com een goed startpunt. Via die site (klik rutas y viajes) kwam ik op een BBT- (mountainbike)geschikte route in het nationale park Ordesa, die ik grotendeels heb gefietst, zie http://www.geocities.com/colosseum/fiel ... utas39.htm. Mooi! Er zijn zo veel meer routes in de provincie Huesca te vinden.

Veel plezier en voorpret,
Lisette

Misschien is het nog te krijgen: Fietsen in de Pyreneeen van Bart Aardema
1989 Uitgeverij Kosmos Utrecht
ISBN 90 215 1513 x
Erg leuk

Niko

Voor fietsen in de Pyreneeën, kom op zondag 28 maart naar de Europese Fietsreizenmarkt in Rotterdam. Daar zijn ook mensen die in de Pyreneeën gefietst hebben en je foto's e.d. kunnen laten zien en tips kunnen geven.

Trouwens, ook over alle andere gebieden in Europa kun je op 28 maart info krijgen, dus zet deze dag alvast in de agenda!

Groeten en tot 28 maart (of liever nog 10 januari, nieuwjaarsbijeenkomst van de Wereldfietser in Utrecht),

Freek

Kijk eens op de site www.col-d-extreme.nl
Dat gaat helemaal over de pyreneeen

Het barst van de sites met cols. Surf o.a. naar :
http://web.inter.nl.net/users/ANTenPETE ... neeen.html
http://home.student.utwente.nl/m.h.binn ... 00011.html
http://www.wielerkrant.nl/artikel.php?id=8151
http://www.xs4all.nl/~marcz/REIZEN/Pyreoostwest.html
http://www.colard.nl/oud/tourpool/pag7.htm
http://home.iae.nl/users/vdmark/cols/colpyr.htm
http://www15.brinkster.com/jimvdberg/pyreneeen2002.html
http://www.frankrijkvakantieland.nl/reg ... renees.htm
http://www.altimetrias.com/default.asp

Ik vind de Spaanse kant het mooist. Hoogtepunten zijn o.a. de Port de la Bonaigua (2072) bij Viehla, de Coll. De Cabris (2300) bij Andorra. Veel mooie weggetjes vind je in Catalonië, boven Barcelona, rond Olot, Ripoll, Berga, La Seu d’ Urgell. Er zijn in die omgeving ook diverse leuke natuurcampings. Mijd echter weg N-260 tussen La Seu d’ Urgell en Puigcerdà. Veel te druk!.
Fabelachtig mooi is de Ordesa bij Torla.
In het Baskenland is het prachtig fietsen bij Ansó en Ochagavía.
In de Spaanse Pyreneeën zijn redelijk wat campings.
Van het Catalaanse deel zijn goede kaarten. Voor de Pyreneeën in Aragón, Navarra en het Basken kun je het beste de Michelin-kaarten gebruiken.
In Frankrijk zijn er de prachtige IGN-kaarten.
De leukste route maak je zelf. Door ze op de kaarten uit te zoeken.

Zie voor fietsen in Spanje mijn gids FIETSEN IN SPANJE: www.fietswegen.nl

Hallo,

zelf heb ik niet zoveel kunnen vinden, maar met deze informatie en alle links kan ik een mooie reis gaan plannen!

Bedankt daarvoor!! en bedankt voor het delen van de voorpret..

Sander

Op de site "Cycling in the mountains" vind je een aantal reisverslagen over de Pyreneen, ga naar http://www.geocities.com/Baja/2572
Dutch reports -> "Pyrenees" en "Spain"

Wat te denken van het routeboekje De Katharen-Baskenroute van Peter van Rossum en Kees Mieras. Deze tocht loop van Biaritz (Atlantische Oceaan) naar Narbonne (Middelandse Zee). 600 km. klimmen, dalen, zweten, doodgaan, genieten, afzien, remmen, ademen en leven!

De Katharenroute lijkt me cool! Alleen je moet natuurlijk ook weer terug. Heeft iemand tips voor een route middellandse zee/atlantische oceaan vv aan de Spaanse kant? Klimmen geen bezwaar ;)

Hoi! Wij hebben 2 jaar geleden gefietst van Middelandse zee naar Atlantische Oceaan aan de Franse kant. Fantastisch!!
Alleen zouden we het een volgende keer andersom doen, omdat Baskenland ons wat tegenviel, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk.
We hebben gebruik gemaakt van het al eerder genoemde boek: Katharen-Baskenroute, heel bruikbaar en
ook Cycling France, van lonely planet, beschrijft een pittige route met bijna alle cols, ook een aanrader! Als je daar met bepakking gaat fietsen is het feest: je wordt op handen gedragen, met applaus onthaald op de toppen, dat geeft echt een kick hoor!
Als je de wat kleinere campings weet op te speuren ( als je daar van houdt) dan ga je echt een waanzinnig mooie vakantie tegemoet, veel plezier!
Marie-José

Voor de Spaanse kant (mooi!) heb je veel aan (een deel van) het boekje 'Fietsen in Spanje' van Bert Sitters. Misschien kun je de relevante pagina's in de bieb kopiëren.

Maar het is ook makkelijk om zelf een route over kleine wegjes uit te stippelen. Er zijn genoeg dorpen, campings, pensions etc. En mijn ervaring is dat het bijna nergens te steil wordt om met bagage te fietsen. Voor een lijstje met plaatsnamen, afstanden en hoogtemeters kun je kijken op een pagina van mijn [url=http://www.lisettedeboer.nl/oudesite/spanjeroute.html/]oude site[/url].

Als je aan de M-Zee kant een rustige pas zoekt om van de Franse naar de Spaanse kant te komen kun je het boekje van Benjaminse over fietsen naar Barcelona naslaan. Daar staat een nagenoeg autovrij pasje in beschreven. Aanrader.

Veel plezier,
Lisette

Tip voor een kant en klare route:
Le Tour des Pyrenées à Vélo. Dit is een franstalig boekje uit 1988 van Pyrenneen expert Georges Véron (nog steeds leverbaar) met een 1500 km lange rondrit. Heen langs de Franse kant van de Atlantische kust naar de Middellandse Zee. terug helemaal aan de Spaanse kant. Geen enkele col komt boven de 1600m dus het zijn niet de zwaarste cols die erin zitten.De route is op zwartwit Michelinkaartjes ingetekend en bevat profielen per etappe. De praktische info is uiteraard erg verouderd!
Boekje kost 11,50 Euro voor meer info zie www.fietsgidsen.nl onder cols.

Luc

Rondje Pyreneeën fietsen, schitterend !!!

Wel zitten (zaten) er aan de Spaanse kant een aantal zeer gevaarlijk donkere tunneltjes, dus goede verlichting meenemen.

Vanuit Torla de Vallei de Ordessa lopend ingaan; schitterende wandeling naar de Cascade de Cola de Caballo (waterval). Zeker wel een hele dag voor uittrekken.

Beide kanten van de Pyreneeën zijn mooi, de Franse kant is veel groener, mooie burchten ed, de Spaanse kant is wat kaler, ongerepter. Wel regent het aan de Franse kant vaker en langduriger.

Dank voor de goede tips! Heb er helemaal zin in!

Nu moeten we er alleen nog komen. Wat is de meest praktische manier om er te komen?

Makkelijkste manier om er te komen is de fietsbus. Er gaat wekelijks een bus naar Perpignan (Rivesaltes) aan de Middellandse Zeekant en ook wekelijks eentje naar Baskenland (Hendaye)
Beide bussen kun je ook combineren. www.cycletours.nl
Luc

Met de trein.

Met de trein kon je vanuit Den Haag naar Brussel-Zuid en dan in een keer door naar Perpignan of naar Spanje (Port Bou).
12 jaar geleden was dit een nachttrein, kwam je 's morgens uitgerust aan in Perpignan. Hoe het nu is weet ik niet, gewoon even info opvragen bij de NS.

Vanuit Port Bou fiets je zo het Parc de Cap de Creuz in :-)
Nabij Cadaqués heeft Dali gewoond, in Casa Dali in Port Lligat.
In Cadagués zelf is ook Casa Seringena te zien; gebouwd door Gaudi !!
Ook in die omgeving, bij La Vall de Sta.Creu, een van de oudste romaanse bouwwerken van Europa het Monestir de Sant Pere de Roda.

Er gaan ook fietsbussen van Cycletours naar Catalonie. Verder kun je vliegen: bijvoorbeeld met Transavia van Amsterdam naar Pau of Girona, of van Rotterdam naar Girona en met Ryanair van Eindhoven naar Girona.
Een van de vele supervoordelige vluchten naar Barcelona gaat ook prima. Vanaf Barcelona heb je een leuk treinreisje naar Ripoll, Puigcerda en La Tour de Carol midden in de Pyreneeen. De fiets kan gratis mee!!!! Zie mijn gids: De fiets in Spaanse treinen, www.fietswegen.nl
Een andere mogelijkheid is de wekelijkse slaaptrein van 's Hertogenbosch naar Avignon en aldaar overstappen naar Narbonne of Perpignan.
Na 12 jaar is er wel flink wat veranderd in de treinenloop: die trein die Mich aangeeft rijdt volgens mijn informatie allang niet meer. Voor informatie over internationale treinen en de goedkoopste treinkaartjes zou ik mij zeker niet wenden tot de NS, maar doen via: www.treinreiswinkel.nl

De autoslaaptrein vond ik erg comfortabel. Hij had een fietswagon en er reed er een naar Narbonne. Voor actuele info kun je terecht bij bovengenoemde treinreiswinkel. De fietsbussen zijn vanaf dit jaar helaas geen slaapbussen meer.

Lisette

Helaas gaat er dit jaar geen slaaptrein naar Narbonne, maar tot Avignon.