Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fietsroute langs 31 brouwerijen in Beieren - Forum Wereldfietser

Fietsroute langs 31 brouwerijen in Beieren

Ben je een fietsliefhebber en lust je ook een lekker biertje? Dan heb ik voor jou de Reinheitsgebot fietsroute samengesteld. Een ronde vanuit Munchen: 430 km.

Beieren kent maar liefst 660 brouwerijen met veel variaties aan bieren. Al dat bier wordt nog altijd gebrouwen volgens het Reinheitsgebot: de oudste levensmiddelenwet ter wereld. Deze wet bepaalt dat bier alleen mag worden gebrouwen met water, gerst en hop. Hij bestaat dit jaar precies 500 jaar en dat wordt ook uitbundig gevierd. Voor onze oosterburen is dit Reinheitsgebot heilig.
Beieren kent ook fraaie fietsroutes langs rivieren en tussen de hopstaken. Tijd voor een fietsronde vanuit München door de Beierse biercultuur en de natuur langs 31 brouwerijen.

Hop in de Hallertau
Op 23 april 1416 vaardigde Hertog Wilhelm IV van Beieren het voorschrift uit dat bier alleen mag worden gebrouwen met water, gerst en hop. Later is dit verruimd met tarwe, om het brouwen van het inmiddels ook buiten Beieren populaire Weizen bier mogelijk te maken. Al deze grondstoffen zijn ruim aanwezig in het golvende landschap ten noorden van München. De Hallertau is een van de belangrijkste hopstreken ter wereld. Een fietsertje voelt zich hier nietig tussen de muren van de hopstaken van vier meter hoog.

Géén ziekenhuisbier
De directe aanwezigheid van deze grondstoffen heeft ervoor gezorgd dat veel kleine en traditionele brouwers hier nog altijd hun brouwketels opstoken. Vaak zijn deze brouwerijtjes monumenten. Opmerkelijk is dat de brouwers hier ondanks de schijnbare beperking door het Reinheitsgebot toch een scala aan bieren weten te produceren met totaal uiteenlopende smaken. Achter veel brouwerijen zit een lange familietraditie of anders wel een bijzonder verhaal. De fietsroute voert onder andere langs de volgende brouwerijen:
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Dit is de oudste brouwerij ter wereld uit 1040 . Het historische complex ligt prachtig op een berg in Freising. Weihenstephan brouwt maar liefst 12 soorten bier. De Biergarten biedt een fraai uitzicht over de omgeving. In samenwerking met de Technische Universiteit van München worden hier de beste brouwmeesters ter wereld opgeleid.
Weissbierbrauer Kuchlbauer in Abensberg brouwt al sinds 1300. Naast de brouwerij priemt een bonte toren in de blauwe lucht: de Kuchlbauer Turm. Deze blikvanger van de brouwerij oogt nog speelser dan de ontwerpen van Gaudi. Bierbrouwer Leonhard Salleck is een liefhebber van kunst getuige zijn eveneens opmerkelijk vormgeven Kunsthaus naast de brouwerij. Overigens zijn ook zijn bieren een waar staaltje kunst. In de Biergarten onder de toren is een Alte Liebe Dunkel een aanbeveling.
Klosterbrauerei Weltenburg uit 1050 mag zich de oudste kloosterbrouwerij ter wereld noemen. Het heiligdom ligt op een unieke plek aan de Donau waar deze rivier zich na een meander een diepe kloof door een rotsmassief heeft geboord. Het fietspad houdt hier op, maar de fietsen kunnen mee aan boord van een salonboot naar Kelheim. Het wachten op de boot is bepaald geen straf in de Biergarten op de binnenplaats van het klooster.
Spitalbraurei is in het Nederlands hospitaal brouwerij. De brouwerij is nog altijd onderdeel van een verpleeghuis. Met de opbrengst van het bier worden ouderen verpleegd. Wellicht een oplossing voor onze tekorten in de zorg :idea:. Het complex ligt aan de voet van aloude Steinerne Brücke van Regensburg die model stond voor de vermaarde Karelsbrug in Praag. De Biergarten aan het water is een van de fraaiste langs de Donau. De bieren zijn bepaald geen slap ziekenhuisbier, maar juist extra krachtig.

De Biertgarten onder de kastanjeboom
Veel brouwerijen bieden in een Bierstübrl de mogelijkheid om hun bieren te proeven. Na een prachtige fietsdag is het nagenieten aan de biertafels van het Beierse begrip de Biergarten, die tijdens warme zomerdagen koel gehouden wordt door een dik bladerdek van een kastanjeboom

De Reinheitsgebot fietsroute is 430 kilometer en gaat van München naar Regenburg aan de Donau en via een andere route weer terug naar de Beierse hoofdstad. Uiteindelijk wordt voor het vermaarde Hofbräuhaus in de remmen geknepen.
De route volgt bewegwijzerde fietsroutes: de Isarradweg, de Abens Radweg en de Donauradweg en loopt voornamelijk langs rivieren. Alleen in de Hallertau moet een paar keer wat geklommen worden. De diverse rivieren hebben weer hun eigen karakter en veel plaatsen onderweg hebben een historische Altstadt. De kenmerkende, langgerekte Stadtplatz is voorzien van sfeervolle terrassen.
In Duitsland zijn de porties ruimer, de glazen groter, maar de prijzen lager.

De Reinheitsgebot fietsroute staat beschreven op de website: http://www.fietsrondje.nl met bijzonderheden over alle brouwerijen onderweg en een aantal van hun bieren, bezienswaardigheden en veel praktische informatie als overnachtingen, campings, toeristische diensten en fietsverhuur.
Dat klinkt hártstikke leuk!!
Hoeveel plek is er nog voor de fiets in de trein naar München? :D
Roald schreef:Hoeveel plek is er nog voor de fiets in de trein naar München? :D
Deze zomer nog 20,
Dat ziet er goed uit Bert ! Een goed reden om ook eens in die regio te gaan fietsen.


Ben
ben huve schreef:Dat ziet er goed uit Bert ! Een goed reden om ook eens in die regio te gaan fietsen.


Ben
Ha die Ben,
De campings zijn niet van NTKC-NIVEAU, maar wel te doen.

Groetjes,

Bert
Heb je ze ook allemaal uitgeprobeerd Bert? :P
Boop schreef:Heb je ze ook allemaal uitgeprobeerd Bert? :P
Ha die Betty.

Wat bedoel je: de campings of de bieren? :lol: :lol: :lol:

Groetjes,

Bert
Misschien wel beide. ;-)
Die van het edele vocht. "Natuurlijk"
Boop schreef:Die van het edele vocht. "Natuurlijk"
Helaas nog lang niet allemaal.
Betekend dus dat ik nog een keertje terug moet.
Mooi
Altijd wat over houden!