Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Wie heeft ervaring met de Ostsee Radweg in Denemarken? - Forum Wereldfietser

Wie heeft ervaring met de Ostsee Radweg in Denemarken?

We willen aankomende zomer met onze 2 dochters (dan 3 en 5jaar) deze route gaan fietsen, 3 weken de tijd, om de dag 50-70 km fietsen.
Wie kent deze route en heeft tips? Wat is een handige manier om er te komen?
Wij fietsten deze route in 2011. Voor een verslag: http://vanuitdestoofstraat.blogspot.nl/ ... -2011.html. De dagafstanden zijn aangegeven. Prima te doen.
De laatste keer dat we uit Deenmarken kwamen was ons aansluitpunt in Duitsland Flensburg. De camping ligt nogal buiten de stad maar je kunt van hieruit met een snelle trein naar Kopenhagen. Vergeet vooral niet de gids "Overnatting in det fri" me te nemen. Hie vind je verrassende overnachtingsmogelijkheden; onze mooitse avond was de nacht in het verder volkomen verlaten openluchtmuseum in Trelleborg.
Arno, Trelleborg ligt volgens mij in Zuid Zweden, een beetje naast de route. Overigens zijn die gratis overnachtingsplekken, zeker wel een aanrader. Het probleem is wel dat ze erg populair zijn en al snel vol zijn zeker in het weekend.
Flensburg zelf is niet erg fietsvriendelijk.
Met de trein naar een grensstation in NL en daar 1 QDL kaartje kopen en per fiets een apart kaartje. De machines van DB spugen ook hele mooie overzichten van de route naar Flensburg uit. Houdt wel rekening met een dagje in de trein en een aantal keren overstappen. Als je minder wilt overstappen wordt het al snel duurder (maar wel korter in tijd) zie http://www.bahn.de
Fietspaden zijn over het algemeen goed te noemen in Denemarken (beter of vergelijkbaar met hier in NL), soms gaat een route echter ook over een boerenweg en dat kan betekenen dat het even wat minder is.
Er is ook een boekje van de route dat voor weinig aangeschaft kan worden zie ik.
https://www.amazon.de/gp/product/386686 ... CXBMWCWXI4
Ik had duidelijker kunnen zijn: in het Museum Trelleborg in Slagelse ...
Heerlijke route, een paar jaar geleden met 3 kinderen gereden (1, 2 en 4 jaar oud). Wij zijn met de auto naar Sønderborg gereden. Auto op de camping laten staan. Meen wel dat de totale afstand ruim 800km was, dus met om de dag 50-70km rijden haal je het niet in 3 weken (wij hebben er een maand over gedaan). Je kunt wel makkelijk afsteken.
arnob schreef:Ik had duidelijker kunnen zijn: in het Museum Trelleborg in Slagelse ...
Die ligt jammer genoeg niet op de route maar 2 eilanden er van af. Als je in de vikingen bent geïnteresseerd dan is er in Schleswig een openluchtmuseum, (Daar kun je alleen niet kamperen, er is wel een camping vlakbij.

Overigens ook niet helemaal op de route maar denk ik wel binnen de mogelijkheden is Legoland in Billund (30 km vanaf Velje)
Hangt er van af welke Oostzeeroute je fietst denk ik:
http://www.esterbauer.com/db_detail.php ... ode=OSTDAN.
Hoe dan ook, ik wens Maggy en gezellen een aangename tocht.
_Peter_ schreef:
arnob schreef:Ik had duidelijker kunnen zijn: in het Museum Trelleborg in Slagelse ...
Die ligt jammer genoeg niet op de route maar 2 eilanden er van af. Als je in de vikingen bent geïnteresseerd dan is er in Schleswig een openluchtmuseum, (Daar kun je alleen niet kamperen, er is wel een camping vlakbij.

Overigens ook niet helemaal op de route maar denk ik wel binnen de mogelijkheden is Legoland in Billund (30 km vanaf Velje)
Als ik snel google, dan ligt Slagelse op 17 km vanaf Korsor, waar de route doorheen gaat.
Billund mag natuurlijk niet ontbreken als je met kinderen naar Denemarken gaat. Vaste afsluiting bij ons. Met de auto een klein stukje vanaf bv Aabenraa, waar de route ook komt.
Maggy schreef:We willen aankomende zomer met onze 2 dochters (dan 3 en 5jaar) deze route gaan fietsen, 3 weken de tijd, om de dag 50-70 km fietsen.
Wie kent deze route en heeft tips? Wat is een handige manier om er te komen?
In 2012 deel van de route van Ester Bauer gefietst.
https://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3177692

https://get.google.com/albumarchive/103 ... source=pwa

Ik heb de auto mogen parkeren op het priveterrein van de camping-eigenaar in Fynshav. Prachtige route en mooie campings.

Ik heb zelf niet om Fyn heen gefietst en ook het stuk Middelfart-Sonderborg-Fynshav niet, maar jullie hebben tijd zat om dat wel te doen.

Veel plezier met de voorbereidingen
Sorry, de Ostsee radweg is dus iets anders dan de Ostkystruten waar ik naar verwees. Waar ik zocht bestaat die Ostsee radweg ook helemaal niet dus dat zou dat kunnen verklaren. Het door mij genoemde boekje gaat dus ook over de Ostkystruten.
_Peter_ schreef:Sorry, de Ostsee radweg is dus iets anders dan de Ostkystruten waar ik naar verwees. Waar ik zocht bestaat die Ostsee radweg ook helemaal niet dus dat zou dat kunnen verklaren. Het door mij genoemde boekje gaat dus ook over de Ostkystruten.
Maar deze route vonden wij wel verreweg de leukste! Nationale route nr 5. Helemaal bewegwijzerd, alleen de laatste 100km naar Skagen zij wat saaier. Samso en Leaso zeker niet overslaan! :D
Zeker een aanrader. Route is nergens echt vlak. Hebben boekje met route gebruikt. Zijn begonnen in Flensburg. Hebben auto daar op de camping achtergelaten. Zonder extra kosten. Hebben deel van de route gedaan. Er zijn genoeg variaties. Voor de overnachtingen hebben we zoveel mogelijk de plekken uit het boekje Over natning i det fri aangehouden. Bracht ons op bijzondere plekken. Aantal was wel heel eenvoudig en we hadden geluk dat het prachtig weer was. Boekje is in het Deens. Maar met een kaartje van de plaatselijke VVV en een beetje puzzeln kwammen we er. Groet Wietske
Wow, bedankt voor alle tips, daar gaan we zeker gebruik van maken. Klinkt allemaal heel erg goed. Nu nog meer zin in, nog even wachten op de zomer..
Hallo,

Op deze website (https://www.visitdenmark.com/denmark/cy ... 1547800466) zegt men "Over the course of the route, the N8 has five ferries and eight bridges."

Ik kan momenteel maar 4 veerboten terugvinden:

Fynshav - Søby (https://aeroe-ferry.dk/home-en/#/)
Ærøskøbing - Svendborg (https://aeroe-ferry.dk/home-en/#/)
Spodsbjerg - Tars (https://www.langelandslinjen.dk/)
Stubbekøbing - Bogø (https://www.bogoe-stubbekoebing.dk/home)

Welke zie ik over het hoofd?
De Oostzeeroute N8 is onlangs geheel vernieuwd. Deze route is een van de genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2019. De winnaar wordt op vrijdag 1 maart om 11 uur in zaal 1 bekend gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Alle genomineerden komen dan voor het voetlicht.
VisitDenmarkt is aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs met informatie over de Oostzeeroute. Zie hier de beschrijving van de jury.

Oostzeeroute in Denemarken
De N8 Oostzeeroute (Baltic Sea Route) is ingrijpend vernieuwd en heeft de vorm van een liggende acht gekregen. De route is 820 kilometer lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten volg je de kustlijn, die de ene keer lieflijk is en de andere keer wild. Van zandstranden tot kliffen.
Een groot deel van de route is zeer rustig. Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, B&B’s en campings.


https://www.visitdenmark.nl/nl/denemark ... stzeeroute
basp schreef:
vr 18 jan, 2019 16:32
Hallo,

Op deze website (https://www.visitdenmark.com/denmark/cy ... 1547800466) zegt men "Over the course of the route, the N8 has five ferries and eight bridges."

Ik kan momenteel maar 4 veerboten terugvinden:

Fynshav - Søby (https://aeroe-ferry.dk/home-en/#/)
Ærøskøbing - Svendborg (https://aeroe-ferry.dk/home-en/#/)
Spodsbjerg - Tars (https://www.langelandslinjen.dk/)
Stubbekøbing - Bogø (https://www.bogoe-stubbekoebing.dk/home)

Welke zie ik over het hoofd?
Ik denk die van Nyborg naar Halsskov, maar verwacht eerder dat je dat stuk met de trein dan met de boot moet over de E20 zou ik niet eens willen fietsen (als het al mag maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet), daarvoor lijken de Denen jammer genoeg al teveel op Nederlanders.

Voor mij niet helemaal duidelijk maar hoe kom je in Fynshav? is dat via Bøjden of ga je daar via Jutland naar toe? Dan heb je nog een klein stukje met de pont tussen Ballebro en Hardeshøj.

Wat me overigens wel opvalt aan veel Scandinavische websites is dat de engelstalige versie of ontbreekt of slechts gedeeltelijk aanwezig is (of niet wordt geupdate), nu weet ik niet of dat voor deze ook opgaat maar mogelijk dat dat hier ook zo is. De opmerking van Bert doet het haast vermoeden.

Een routeboekje of GPS-track is overigens ook in DK geen overbodige luxe, er zijn meerdere routes en hoewel de nummering en bebording vaak uitstekend is zijn er meerdere routes die soms op elkaar lijken waardoor je toch weer misrijdt.
Wij hebben vorig jaar een deel van de route gefietst met onze kinderen van 10, 12 en 14. We zijn met de trein naar Flensburg gegaan en zijn van daar Denemarken in gefietst en via Aero, Fyn, Tasinge, Langeland, Lolland, Falster Mon en weer Falster gereden. In Gedser de veerboot naar Rostock genomen en van daar de trein naar huis genomen. De verbinding heet Gedser-Rostock, maar komt aan in Warnemunde, je moet dan nog 10 km. fietsen naar Rostock. We hadden voor de heenreis kaartjes gekocht naar Flensburg, de terugweg hadden we niets besproken omdat we redelijk flexibel waren in de terugreis: andere optie was de hele route rijden via Sjealand en Fyn (te lang voor ons), eventueel via Zweden (Travemunde-Trelleborg), of via Puttgarden-Rodby (was weer te kort...). Gevolg was wel dat de enige verbinding van Rostock naar huis om 5:00 's ochtends vertrok.

Hoogtepunten:
- I det Fri: voor de kinderen om de beurt in een hangmat slapen. We hadden het boekje trouwens niet meegenomen. waar we hebben de App gebruikt. Die is net zo als het boekje in het Deens, maar dan kan je met Google translate net wat beter een indruk krijgen van wat er is. Bovendien kan je via de GPS van de telefoon de kampeerplaats vinden
- Kamperen pal aan zee in mooie beukenbossen en zwemmen in helder water (we hadden vorig jaar natuurlijk erg mooi weer..). De Oostzee is net weer wat anders de Noordzee: veel helderder water, weinig verschil in eb en vloed en weinig branding.
- de Gendarmastieg, van Flensburg naar Sonderborg: grotendeels onverhard pad pal langs de heuvelachtige kust. Wel pittig fietsen (en een enkele keer lopen) door steile heuvels)
- Mons Klint (krijtrotsen) we hadden onze fietsen op de camping gelaten en zijn met de bus gegaan omdat je bij de krijtrotsen 500 traptreden af en 500 weer op moet lopen om bij de kust te komen
- de afwisseling van zo nu een veerbootje nemen en daarna weer een heel ander landschap te krijgen
- het middelaltercentret bij Nykobing. Openluchtmuseum met veel mensen die bezig zijn met het authentiek herbeleven van geschiedenis.
- erg fietsvriendelijke verkeer, goede bewegwijzering en veel keuzes in fietsroutes: met de kaarten van Nordisk kwamen we erg goed uit de voeten.

Reken niet op een goedkope vakantie: boodschappen doen was iedere keer schrikken. De veerboten tussendoor zijn leuk maar met een gezin ook niet echt voordelig (zelfs met de fiets). Als je niet op een I det fri-plaats staat zijn de campings heel goed, maar ook best duur.

Al met al wel een aanrader.
De Oostzee fietsroute is vorig jaar geheel vernieuwd. De route is nu in de vorm van een acht.
Van deze nieuwe is een Duitstalige fietsgids van Bikeline.
Ik denk die van Nyborg naar Halsskov, maar verwacht eerder dat je dat stuk met de trein dan met de boot moet
Nee, fietsen over de Storebælt-brug mag inderdaad niet. Maar moet je met de trein doen. Bedankt!
Voor mij niet helemaal duidelijk maar hoe kom je in Fynshav?
Ik dacht met de trein naar Flensburg of evt. Rostock (+ veerboot Gedser-Rostock) te gaan.

Bedankt cubetravel voor je uitgebreide info. Ik was al bezig geweest om een alternatieve lus uit te tekenen - om de Storebælt-brug te vermijden - met een héél stuk langs de Duitse kust (Rostock - Kiel - Flensburg en dan een eerder kort stukje Denemarken naar de veerboot Gedser-Rostock) maar ik ga nog wat verder puzzelen want die "Mons Klint" wil ik er precies wel bij hebben!

Als individuele fietser moet je nergens reserveren op de veerboten?
Ik heb dat nog niet hoeven doen, je betaald er alleen wel extra voor. Zodra je echter een nachtboot neemt wordt je wel verplicht een vliegtuigstoel of cabine erbij te nemen. En die laatste zijn op de dag van vertrek meestal allemaal al lang weg of erg duur. Dus als je in het hoogseizoen gaat kun je dat beter van te voren plannen, of uiterlijk een paar dagen. In de havens kun je overigens gewoon je kaartjes kopen, een credit card is dan wel weer handig voor als je online je kaartje koopt.