Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Advies gevraagd - Sparta Ixion (naturel) - Forum Wereldfietser

Advies gevraagd - Sparta Ixion (naturel)

Goedemiddag.

Ik wil een tweede hands toerfiets aanschaffen. In eerste instantie om in NL fietsvakanties te doen en later langere vakanties. Met afstanden van 60-100 km per dag.
Op MP kwam ik deze tegen, met 21 versnellingen, Shimano. Ik kan geen reviews vinden, alleen van de e-bike.

Iemand ervaring of advies? Dank alvast!

Bijlagen

Dit item mag verwijderd/gesloten worden. Ik heb gezocht, maar kan niet vinden hoe ik dat zelf kan doen.
Welkom!

Ik heb je eerste bericht gemist, anders had ik er best wat over willen zeggen. Ben je inmiddels wel geslaagd voor een fiets, aangezien je vraagt of dit topic gesloten mag worden? Is het deze geworden of toch een andere?
Hé, ik heb deze ook gemist. Waarschijnlijk dacht ik dat er iets specifieks werd gevraagd over een Sparta E-bike.
Ik heb een deal gemaakt over een Koga Myata lightspeed lady. Heb gisteren een proefrit gemaakt en vanmiddag ga ik hem halen. Hij rijdt als een zonnetje. Ik ben er super-blij mee!

Ik moet nu halsoverkop hangsloten kopen. Heb me rot lopen zoeken hier. Er is niet echt één topic op deze site, voor zover ik het heb kunnen nagaan. Het lijkt niet echt te leven hier, maar ja, ik woon bij een grote stad en ga daar toch ook wel eens naar de ANWB of Donner...

Waar ik, met behulp van deze gemeenschap (geweldig forum trouwens!), op uit ben gekomen:

AXA Foldable 800 Vouwslot
https://www.mantel.com/axa-800-vouwslot

of deze:
Hiplok Cable Double Loop
https://www.decathlon.nl/p/mp/hiplok/hi ... c1&c=ZWART

of: Hiplok POP Wearable Cable Lock 10mm x 1.3M - waist 24-42 Inches

Ben ik op de goede weg wat dit betreft?

Eigenlijk zoek ik ook nog een slot met ART3 (had ik tot eergisteren nog nooit van gehoord...). Dat moet dan een kettingslot zijn, volgens mij. Eventueel kan dat ook later. Ik ga binnenkort een weekje weg zonder fiets en daarna nog een weekje fietsen, maar huur ter plekke een fiets. Dan kan ik later op m'n gemak kijken naar een kettingslot. M'n fiets zet ik dan thuis in de hal.

Ik lees hier verder van alles waar ik géén idee van had. Montagepasta, daar had ik ook nog nooit van gehoord. Moet eerlijk zeggen dat ik een Gazelle-toerfiets van Cycletours overgenomen heb. Die reed een paar jaar heel fijn, maar nu niet meer om een of andere reden. (Ik denk, dat ik gekrompen ben. :-) )
Fijn dat je een fiets gevonden hebt en hopelijk veel plezier daar mee de komende jaren.

Sommige van je opmerkingen komen wat warrig over, dus misschien sla ik de plank mis, maar houd er rekening mee dat iedere fiets onderhoud nodig heeft, anders gaat iedere fiets op den duur minder prettig rijden. Geldt ook voor jouw oude fiets en voor je nieuwe Koga.
Deze?

https://www.marktplaats.nl/v/fietsen-en ... amemaat-50

Afbeelding

Weet niet precies wat je plan is. Maar als je hem flink wil bepakken dan kan het best zijn dat deze fiets wat slap is (gaat zwabberen)

En let voordat je echt afrekent even op scheuren bij het balhoofd. ZIe die niet zitten op de foto's. Maar de laatste tijd kom ik veel koga's tegen met scheuren bij het balhoofd. Beter safe then sorry
Met veel bagage wel uitkijken inderdaad met zo'n relatief licht damesframe met lage instap en simpele bagagedrager, bij lichte bepakking gaat het waarschijnlijk wel goedkomen.

En ook zeker bij elke fiets op de balhoofdbuis letten bij aankoop, da's echt geen specifiek Koga probleem.
Dat is hem inderdaad. Oké. Dank voor het advies.

Ik zat op werk. M’n vorige post moest ff tussendoor. Snap dat m’n teksten wat warrig over kwamen. Vannacht heb ik naar die hangsloten gezocht. Vóór ik op vakantie ga, wil ik nog wat ritjes maken en kleine boodschappen doen in Rotjeknor. Daar moet ie echt vast staan aan een paal of nietje, vandaar.

Het is de bedoeling dat ik alleen achter ga bepakken. Max 20 kg, maar ik denk zelfs minder. Ik zal het balhoofd checken, voorzover ik dat kan…
Zie hier voor wellicht wat suggesties voor lichte bepakking: https://fietsvakantie.home.blog/ Ik was laatst een tourtje maken en had 12 kg bij me, exclusief eten en brandstof. Ik had alles bij me met een tent, kookgerei, een comfortabele matras en zelfs een klein beetje wat nettere kleding. 20 kg lijkt me teveel voor een dergelijke fiets. En tja, zet dat stuur een beetje normaler dan in die advertentie.
Elisa schreef:
ma 19 jun, 2023 17:16
Ik zal het balhoofd checken, voorzover ik dat kan…
Zie hier voor een voorbeeld met foto's:

https://www.mountainbike.nl/forum/viewt ... p?t=133348

Zo'n scheurtje kan aan de bovenkant en aan de onderkant van het balhoofd beginnen.

Zie verder ook hier voor een stukje advies bij aankoop van een gebruikte fiets:

https://www.m-gineering.nl/fietsje_kopen.htm
Op de pagina Oops van die laatstgenoemde website staat deze scheur ook, samen met nog een boel andere klassiekers bij falende fietsen: https://www.m-gineering.nl/oops.htm
mocht je onderweg zo'n scheurtje opmerken, ga dan naar een automaterialenhandel of garage en koop een uitlaatklem in de goede maat. monteer die om je balhoofdbuis. niet te strak aandraaien want dan gaat je fiets zwaar sturen. zo kun je thuis komen met dat frame.
uk60_1.jpg

Bijlagen

hoogframe schreef:
di 20 jun, 2023 10:56
mocht je onderweg zo'n scheurtje opmerken, ga dan naar een automaterialenhandel of garage en koop een uitlaatklem in de goede maat. monteer die om je balhoofdbuis. niet te strak aandraaien want dan gaat je fiets zwaar sturen. zo kun je thuis komen met dat frame.
En als je heel thuisgekomen bent vervolgens de fiets ontdoen van alle onderdelen en in de kliko met dat frame. (-:

Met 6 volle tassen met 80km/h een bergpas afdalen vertrouwend op een uitlaatklem die je balhoofdbuis bij elkaar houdt... doe maar niet...
hoogframe schreef:
di 20 jun, 2023 10:56
mocht je onderweg zo'n scheurtje opmerken, ga dan naar een automaterialenhandel of garage en koop een uitlaatklem in de goede maat. monteer die om je balhoofdbuis.
Een slangklem kan ook en is nog gemakkelijker te vinden in de juiste maat. Elke automonteur heeft ze en in elke sloopauto zitten ze.
Afbeelding
Blijft wel het punt dat de situatie bij de scheur het moet toelaten om er iets omheen te monteren.
Dank, dank. Ik heb het balhoofdgebied goed geïnspecteerd. Gelukkig geen scheurtje te bekennen. 😃 Fijn dat jullie zo behulpzaam zijn!

Ik ga deze week eens buurten bij de rijwielhandel en op MP voor wat gereedschap en misschien een ander stuur.

Als het lukt in de planning wil ik ergens eind augustus/begin september een paar dagen door Nederland gaan fietsen. In de tussentijd zal ik dit forum eens door gaan spitten.
Dat ziet eruit als een keurig net en vlot fietsje 8)

Geniet d'r van.
stuur hoef je niet te vervangen, maar anders draaien.
EDIT
Post verwijderd, niet van belang.