Additionally, paste this code immediately after the opening tag: 2023 - klimmen - door Zwitserland en een stukje Frankrijk - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

2023 - klimmen - door Zwitserland en een stukje Frankrijk

Dag 20 – Beaufort – 50 km (1066 km)
Het einde van de tocht nadert. Daarom vandaag heen en terug naar de Cormet de Roselend (erover heen met bepakking en vandaar afbuigen naar Sévrier voor de fietsbus zou wat krap worden en ik had nog het plan bij Sévrier een klim te doen). Terug heb ik gedaan via de stuwdam naar de Col du Pré.
Het was een schitterende klim (alweer), vooral als je uit het bos komt bij het stuwmeer. Mooie kleuren. Na het stuwmeer nog een korte klim naar de top. Op de terugweg aan het meer geluncht. De afdaling van de Col du Pré was er één met veel haarspelbochten op een smalle weg. Dus rustig aan doen.
20-1-route.JPG
Route
20-2-.JPG
Dat moet nog overwonnen worden
20-3-.JPG
En dan ... de top
20-4-versterking.JPG
Versterking van de inwendige mens
20-5-.JPG
Terugkijken
Dag 21 – Beaufort – Sévrier – 61 km (1127 km)
Rustige dag. Eerst een afdaling naar Albertville, koffie. Later een fietspad over een voormalige spoorlijn, wel wat tegenwind.
Een tip voor een volgende keer: reserveer ver van te voren een camping in de omgeving van het meer van Annecy (ik hoorde van andere fietsers dat ze geen camping bij het meer konden vinden. Airbnb lukte nog wel). De eerste camping had geen plek, de tweede had er nog één maar een stel uit Australië met camper was net aan het kijken of ze de plek wilden hebben. Als niet dan mocht ik daar staan. Helaas, ze vonden de plek OK, maar toen ze door hadden dat ik daardoor verder moest zoeken was ik “their long lost uncle from the Netherlands” en mocht ik bij hun op de plek staan: Trail Angels!
Het was een mooie camping die direct aan het meer lag.
21-1-route.JPG
Route
21-2-koffie in Albertville.JPG
Koffie in Albertville
21-3-grotendeels oude spoorlijn.JPG
Op een oude spoorlijn
21-4-camping aan het water.JPG
Camping aan het meer
21-9-camping.JPG
Camping - met deelplaats
Dag 22 – Sévrier – 56 km (1183 km)
Vandaag op tijd op pad voor de Crêt de Chatillon (aka Col du Semnoz). Maar eerst Annecy bezocht, een leuke plaats. Om terug te komen. Daarna de klim, weer mooi en prima te doen. Bovenop schitterend (alweer, het wordt saai) uitzicht.
In de afdaling liet mijn fiets weten het wel genoeg te vinden. Veel gekraak maar ik kon niets vinden, of ik wel of niet trap, of ik wel of niet op het zadel zit, of ik wel of niet mijn voeten op de pedalen heb, het gekraak was constant. ’s Avonds nog wat gefietst, muisstil….. Wel ontstond er geleidelijk tijdens de vakantie wat speling in de trapas (dat is na de vakantie gerepareerd).
22-1-route.JPG
Route
22-2-Annecy.JPG
Annecy
22-3-top.JPG
Top
22-3-uitzicht.JPG
Uitzicht. Schitterend? Ja, Schitterend
22-4-meer.JPG
Zicht op meer
Dag 23 – Sévrier – bus – 16 km (1199 km)
Vandaag wat rond gehangen rondom Sévrier. s’ Ochtends kwam de fietsbus weer een lading fietsers afleveren waarna de chauffeurs naar een hotel gaan om te slapen. Aan één van de fietsers mijn gastankje kwijtgeraakt. Tent droog ingepakt, gegeten in een lokale bar. Veel gelezen. Eind van de dag weer terug naar de camping en nog even gedoucht. Bus was er tegen achten ’s avonds.
23-1-laatste maaltijd.JPG
Laatste maaltijd. Lokale chili con carne
Dag 24 – bus – Utrecht – Groningen – 12 km (1211 km)
Bustocht ging weer goed. In het begin denk je dat je niet kunt slapen en dan ben je opeens al bij Maastricht. Bus was redelijk gevuld, ik had net als op de heenweg niemand naast mij zitten en dat is wel prettig als een slaaphouding zoekt. Half negen ’s ochtends kon in Utrecht de fiets weer klaar gemaakt worden. Na een ontbijt in het centrum verder met de trein naar huis.
24-1-trein NL.JPG
Zonder woorden
Nog een overzicht van de Passen, Passos en Cols.
24-2-Passen.JPG
--- tot zover ---
Ziet eruit alsof het een prachtige tocht is geweest. Mooie foto's!

Ik herken sommige plekken van mijn tocht van afgelopen zomer.

Bedankt voor het delen!
Leuk verslag, Jan. Schrijver, fotograaf en raadplaatjespecialist: geen wonder dat ze je de nieuwe baan aanboden. Proficiat daarmee!
Mooie foto's Jan, bedankt.
Prachtig verslag! dank!
Mooi verslag met fraaie postkaartfoto's :)
Idd, bedankt voor je verslag Jan! 👍
JanH schreef:
wo 27 dec, 2023 23:29
DaVinci schreef:
do 26 okt, 2023 20:52
Ik ben wel benieuwd naar de route die JanH deze zomer gefietst heeft, in elk geval veel kilometers in de Alpen.
Vooruit dan maar.
Mooie tocht, petje af!
Nu snap ik ook jouw raadplaatjes van oost naar west door de Alpen.
Met plezier gelezen, en met mooie plaatjes! Dank voor het verslag.
Ik als klimliefhebber zou toch ook echt eens die kant (weer) op moeten. Inspirerend verslag derhalve :)
Mooie tocht Jan,
Geen stress met elke dag een Col? :)
Bedankt voor alle reacties, zal proberen dit vaker te doen.
willem12 schreef:
di 02 jan, 2024 11:28
Mooie tocht Jan,
Geen stress met elke dag een Col? :)
Fedor schreef: Ik als klimliefhebber zou toch ook echt eens die kant (weer) op moeten. Inspirerend verslag derhalve :)
Net als Fedor ben ik een klimliefhebber, heb dus geen last van colstress. Ik krijg eerder stress van elke dag een kanaal, rivier, meer, of zee. Zie ook dag 10 waarop ik een keuze maak tussen langs het water fietsen of een col doen.
Dat gezegd hebbende
  • één: ik overdrijf niet; als ik om twee-drie uur een keuze heb uit nog een col of een camping dan kies ik wel voor de camping. Ik hou er niet zo van om laat aan te komen. Douchen, ontspannen, koken, wat lezen, daar moet ook ruimte voor zijn.
  • twee: na een col moet er wel een beloning zijn in de vorm van mooie uitzicht of een mooi klim. Het liefst heb ik dan ook lange cols en niet als het de hele dag op en neer gaat. Toen ik tijdens mijn fietstocht door Amerika op een gegeven moment in Kansas kwam was ik wel helemaal klaar met met die korte klimmetjes in Virginia, Kentucky, Illinois en Missouri. Na Kansas kwamen de Rocky Mountains, dat was genieten.
En als ik dan voor zo'n lange klim sta en omhoog kijk denk ik: moet ik daar helemaal heen? Pfff.
Maar dan na een 15 minuten klimmen en je kijkt naar beneden dan denk ik: heb ik dat allemaal al gedaan? Yippie!

Ik heb wel moeten leren klimmen; ik doe het in zo'n tempo dat ik kan blijven praten, ik wil niet buiten adem raken.
JanH schreef:
di 02 jan, 2024 19:17
Ik heb wel moeten leren klimmen; ik doe het in zo'n tempo dat ik kan blijven praten, ik wil niet buiten adem raken.
In lange Alpenklimmen kan dat prima, en anders is het nooit een straf om even een stopje te "moeten" maken - want: neem je tijd. In De Ardennen (qua logistiek meer mijn domein ;)) met veel kortere maar vaak veel steilere klimmen is het soms niet te vermijden. Maar da's dan ook die variatie die klimmen zo leuk maakt.

Maar ook ik heb moeten afleren om niet elke helling vol op te willen gaan :)