Additionally, paste this code immediately after the opening tag: onderhoud fiets - Forum Wereldfietser

onderhoud fiets

Hoi,

Ik heb een Giant Expedition (1997) en wil deze graag grondig laten nakijken (grote servicebeurt) voordat ik een fietsreis ga ondernemen naar het zuiden van Frankrijk in juni. Onder een grote servicebeurt versta ik dat de fietsenmaker echt een grondige inspectie uitvoert en versleten onderdelen vervangt/repareert. Uiteraard zou ik ook graag van deze fietsspecialist een advies hebben hoe ik mijn “oude” Expedition zou kunnen “moderniseren”.
Om deze reden zoek ik een fietswinkel die gespecialiseerd is in onderhoud van tourfietsen (Giant). Bij ons in Roosendaal heb ik al navraag gedaan bij een paar fietszaken (Giant dealers) en helaas krijg ik de indruk dat ze niet echt zitten te wachten om een grote fietsbeurt uit te voeren aan mijn “trekpaard”. Ik heb wel een aantal fietsspecialisten gevonden in Utrecht of Amsterdam maar vraag mij af of iemand mij een fietsspecialist kan aanbevelen in de omgeving van Roosendaal.

Alvast bedankt voor jullie reacties en adviezen

Margot

Hoi Margot,

Ik begrijp wel waarom fietsenzaken niet staan te springen om dit uit te voeren.
Ten eerste is het vrij veel werk en ten tweede zullen de kosten al snel de pan uit (kunnen) reizen. En dan komt natuurlijk de vraag of het allemaal wel waard is. Maar goed, dat kan ik vanaf hier maar heel moeilijk bekijken.

Wat ik wél kan doen voor je is je fiets bekijken en een inschatting maken wat er gedaan moet/mag worden. Dit doe ik regelmatig voor anderen.
Is het een idee dat je naar het kampeerweekdn komt en we daar je fiets eens goed onder de loep nemen?
Dan kun je tevens zien waar anderen de wereld mee rondcrossen.

http://www.wereldfietser.nl/index.php?c ... tiviteiten

Groetjes,
Marco Meijerink

Hallo Margot,

ik 'reviseer' ook wel eens vakantiefietsen, maar adviseer meestal om een andere vakantiefies te overwegen. Waarom? Als je je cassette (50), ketting (20), stuurfoam (5), remblokjes (20) en banden (80) wilt vervangen ben je met arbeidsloon (60) al gauw tweehonderd euro kwijt. Wil je ook nog eens je asjes goed laten nakijken, je wielen laten richten, je aluminium bagagedragers vervangen reken dan op nog een paar honderd euro erbij.
Mijn advies; ga zelf sleutelen en volg een reparatiecursus (bijvoorbeeld van Marten Gerritsen/De Wereldfietser) In die volgorde. Dan weet je na een mislukt sleutelavontuur precies wat je moet vragen aan Marten. Daarna kun je het misschien zelf doen en ben je alleen geld kwijt aan onderdelen en niet aan arbeidsloon.
dag Margot (en anderen),

Mijn Expedition is van 1991 en still going strong... Achterwiel is inmiddels twee keer vervangen, net als cassette, pedalen, stuur en low-riders, maar de rest is nog origineel. In totaal heeft dit fietsje minstens twee keer de wereld rondgefietst (in afstand). Als de boel een beetje onderhouden is, zie ik dus geen enkele reden om je fiets te vervangen. Hier in Brussel heb ik een uitstekende fietsenmaker die elk jaar keurig tot en met elk moertje controleert en het nodige vervangt. Natuurlijk, dat kost geld, maar lang niet zoveel als een nieuwe fiets. En op mijn vraag of het niet zinniger is een nieuw exemplaar te kopen antwoordt de technicus steevast "och, zolang het frame goed is, is dat nergens voor nodig". En ik kan niet anders dan hem gelijk geven. Mijn stadsbeestje gaat inmiddels ook al 25 jaar mee, en transporteert zonder morren tientallenkilo's boodschappen en mijzelf over kasseien, stoepen en ander onheil...


Helaas heb ik geen ervaring met fietsenmakers in Roosendaal... maar ook daar moet er toch wel een goede te vinden zijn.

Groetjes,

Astrid

het onderhoud zelf doen. (zoals al eerder aangegeven)
dit is de manier om je fiets goed te leren kennen en precies te weten hoe ie er technisch bij staat.
het is leuk om te doen, en zeker op een langere reis, kun je zelf je fiets herstellen indien er een defect optreedt.
aan mijn fiets geen fietsenmaker.

Aan iedereen die gereageerd heeft op mijn verzoek.

Hoi, :D
Hartelijk dank voor jullie reactie, adviezen, en suggesties,

Marco, bedankt voor je aanbod om mijn fiets visueel te inspecteren, helaas ben ik niet in de gelegenheid om het kampeerweekend in Loozen te bezoeken.

Gelukkig vond ik vandaag in Dordrecht en gerenommeerd Giant dealer .. Dokman Tweewielers (http://www.alles-in-dordrecht.nl/ia124_31632.html) die mijn fiets grondig zal nakijken en gereedmaken voor mijn fietsreis.

Ik wens iedereen een fijne fietsvakantie en wie weet … misschien komen we elkaar nog eens tegen.

Groetjes, 8)

Margot