Additionally, paste this code immediately after the opening tag: slaapzak - Forum Wereldfietser

slaapzak

Hallo mensen,

verschillende meningen verschillende ervaringen.. maar ik ben op zoek naar een goede warme slaapzak. Ik heb nu opzich een oke slaapzak, maar niet warm genoeg. Zodra het in de buurt van 5 graden wordt, is hij te koud! en dus een slechte nachtrust!

wie weet een goed slaapzak die
1 warm is (onder nul ook goed is)
2 niet te zwaar is
3 niet boven de 200 euries komt
4 relaxt is om in te slapen..

ik hoor dat een donzen slaapzak niet goed blijft wanneer hij nat wordt en dat je hem niet direct op ma rollen nadat je eruit komt s´ochtends. Is dit zo?


alvast bedankt voor jullie tips!

groeten Yvette
yvets.reisprofiel.nl

Dons is toch heel wat warmer, lichter en compacter. En het blijft langer goed. Ik heb drie jaar geleden een Ajungilak (goede kunststof) voor mijn dochter gekocht, en daar kun je nu goed aan merken dat hij al minder warm is. Ik heb die al weer doorgeschoven naa rmijn zoontje van negen, en mijn dochter van nu twaalf heeft nu een weer wat grotere volwassen drie seizoens donzen mummie van Bever die dit najaar in de opruiming was voor ik meen 150 euro. Die donzen zak is ruimer, lichter (1400 gram?), compacter en zeker ook warmer.
Ja, nat worden is niet goed voor een donzen zak, maar dat wil je toch ook met een kunstsof zak voorkomen? Als je hem netjes behandelt gaat dons vast flink langer mee dan een kunststof zak.
Wim

Ben het met Willem eens. Als je tijdens je ontbijt zorgt dat je slaapzak even (half uurtje?) kan uitwasemen (en als dat niet kan is het ook niet meteen een ramp), en je neemt een waterdichte zak mee om 'em in te vervoeren, is er niet zoveel mis met dons. Dan is het zelfs wat mij beteft ideaal: licht, sterk, warm, weinig volume.

Maar dan heb je nog wel een ethische kwestie: de dons-oogst is nu niet de meest diervriendelijke aangelegenheid!

En gebruik de zoekfunctie op dit forum, dit onderwerp is al vaker aan de orde gekomen.

ik heb net nieuwe slaapzak gekocht inderdaad van dons.
Een Yeti Q500 uit Polen. Erg licht (730 gr) en met het beste dons.

http://www.yeti.com.pl/index_a.html

De temperatuur grenzen zijn -3 comfort tot -11.

Ze hebben daar vele andere soorten, maar je moet wel opletten want de goedkopere Boulders hebben een zeer strakke snit.

Andere mogelijkheid is de Cumulus prime. Je moet ze wel dan direct contacten, want vanaf de fabriek is het veel goedkoper.

http://forum.outdoorseiten.net/showthread.php?t=10043

Het is helemaal afhankelijk van je wensen, temp/gewicht/omvang/vulling. etc.

groet

Luddo
yvette heijnen schreef:

ik hoor dat een donzen slaapzak niet goed blijft wanneer hij nat wordt en dat je hem niet direct op ma rollen nadat je eruit komt s´ochtends. Is dit zo?


alvast bedankt voor jullie tips!

groeten Yvette
yvets.reisprofiel.nl
In je slaap verlies je door zweten al snel een liter vocht per nacht. Da's heel normaal. Ik kan me voorstellen dat doorluchten bij alle slaapzakken wel handig kan zijn. Je voorkomt daarmee ook dat je slaapzak na verloop van tijd behoorlijk gaat meuren.

Beste,

Bepaal eerst waar je gaat fieten. als je naar een land gaat waar het koud is ben je beter af met een donzen slaapzak, ga je naar een warm klimaat neem dan een kunstof slaapzak. Vaak kan je ook gewoon in een lakenzak slapen, maar bv in Spanje slaap je al snel op hoogte en kan het sterk afkoelen.

De temperaturen waren vroeger een rommeltje. In heel europa hebben ze nu een bepaalde norm voor de temperatuur van de slaapzak. let daar goed op.

En wat Willem zegt is waar, je moet een slaapzak nooit nat laten worden.
Dons is warmer maar kost ook veel meer.

mario

Hoi Yvette,

In het onderstaande draadje is al het wat geschreven over slaapzakken:
http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewt ... t=lakenzak

Het kan ook goed zijn dat je met je huidige slaapzak het comfort niet haalt omdat je een 'slecht' matje hebt. 70% van je warmte verlies gaat via de onderkant omdat je daar de vulling plat drukt en dus geen issolerende lucht meer hebt. Ook daar is het nodige over geschreven:
http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewt ... ight=matje

Zelf heb ik een slaapzak met kunststof vulling (eenvoudige Northface Pyrenee) en een exped matje van 7cm. Afhankelijk van het seizoen en het land neem ik dan een dunne lakenzak mee of de Sea to Summit lakenzak die 8 graden toevoegd. Verder heb ik het geluk dat ik het niet snel koud heb. En als het echt heel koud wordt trek ik thermo kleding aan en doe ik mijn tent helemaal dicht. Dat scheelt ook weer 5 graden.

Tot slot kun je altijd eens bij deze mensen langs gaan voor een persoonlijk advies en slaapzak op maat. http://www.tatteljee.nl/ al betaal je dan misschien wel ietsje meer dan je van plan was.

Groeten Wouter Hagedoorn
Demy schreef:In je slaap verlies je door zweten al snel een liter vocht per nacht.
Dat is dan een gemiddelde. De verschillen tussen mensen zijn echter aanzienlijk. Mijn vriendin heeft gauw last van zweten in de nacht terwijl ik bij haar als droogk**** bekend sta - wat zweten in de nacht betreft dan...
Dus of en hoe lang luchten nodig is, is nog de vraag.
Daarnaast loont het bij een slaapzak om de juiste maat te nemen. Neem geen lange versie als je maar 1,70 m lang bent. Neem geen heel brede als je gelukkig bent in een smalle mummie. En neem geen capuchon als je die toch niet gaat gebruiken. Op dat laatste punt zou ik flink kunnen bezuiningen; ik sleep dat stomme ding al tijden mee en doe er niks mee.
Succes,
Leon
Naast een slaapzak is een lakenzak geen overbodige luxe. De lakenzak zorgt voor extra warmte en houdt je slaapzak bovendien schoner.

Ik heb een Haglofs Lim 50 i.c.m. een lakenzak van Bever en dat werkt prima tot ca. 5 graden. Het is een zeer lichte, compacte slaapzak met een aantrekkelijke prijs kwaliteitsverhouding.

Ik heb er zelfs met temperaturen onder nul (op de hoogvlaktes in Spanje) mee geslapen maar dan wel i.c.m. extra kleding.

Een bijkomend voordeel is, dat de slaap- en lakenzak sneldrogend zijn.

Edwin van Ooijen

In je slaap verlies je door zweten al snel een liter vocht per nacht. Da's heel normaal.
Dat lijkt me eerlijk gezegd helemaal niet normaal? Dan heb je dus een veel te warme slaapzak! :D
Zoals ik het heb geleerd verdampt een gemiddeld mens (in een lekkere slaapzak, dus niet zwetend) per nacht 100-300 cc vocht. Wat nog altijd een bierglas vol is. Dus een lakenzak en even luchten zijn wel lekker, ja... :D

Voordeel van dons boven kunststof is trouwens ook dat het comfortbereik wat groter is doordat dons zich aanpast aan het temeratuurverschil. En je kan meestal ook nog het dons naar de onder-, of bovenkant schudden, waardoor je de isolatiewaarde aanmerkelijk kan beïnvloeden.

De grote fout die de meeste mensen maken, is dat zij met te veel kleren aan in de slaapzak gaan. Dit is niet goed,omdat je lichaam tijdens het slapen warmte afgeeft.

Het doel van een goede slaapzak is nu juist om die warmte vast te houden. Dons doet dat beter dan kunststof. Daar zit dan ook het verschil in de prijs. Als je toch met kleding gaat slapen, wat ik zelf ook doe als het koud is, dan moet je dunne kleren aantrekken, want anders blijft de warmte in kleren zitten.

Met een deken model slaap je in het begin wel wat prettiger, terwijl je in een mummie moet leren slapen, ivm de bewegings vrijheid.

Mario

Dons

Lichter bij dezelfde warmte, kleiner mee te nemen, gaat veel langer mee (na 10-15 jaar even bij laten vullen), kan ook heel aardig tegen vochtigheid (alle dons is tegenwoordig geïmpregneerd). Op de lange duur iets goedkoper maar veel prettiger.
Breder temperatuurbereik (ca. 30 graden), waardoor een donzen -10 slaapzak ook bij +20 graden opengevouwen nog niet te warm zal zijn.
Amerikaanse cuin-waarden worden anders gemeten dan Europese en komen dus hoger uit. 900 Amerikaans zal zo'n 800 Europees zijn, al is het verschil niet altijd 100, je kunt het ruwweg als stelregel gebruiken.
Eendendons is minder donzig en heb je dus meer van nodig, dan van ganzendons.
90% dons en 10% veertjes is machinaal goed te behappen, tot 95% dons toe tegenwoordig. Meer dons en minder veertjes moet handmatig: kost veel meer geld en levert minder stevigheid op, want daar zorgen de veertjes voor.
In China en bij goedkope Europese "farms" worden de dieren jong geplukt wat pijnlijker is. Bij de "betere" merken worden de dieren geplukt als ze volwassen zijn, wat vrijwel niet pijnlijk schijnt te zijn, of in ieder geval heel veel scheelt.

Kunststof

Isoleert eenmaal nat nog iets beter dan dons, maar een natte slaapzak ligt erg onprettig en moet je dus altijd voorkomen. Is veel goedkoper op de korte duur.
Verliest na zo'n 5 jaar (topkwaliteit) toch wel z'n isolatie, waardoor een 3-seizoenen slaapzak een zware zomerslaapzak wordt.
Minder temperatuurbereik (ca. 20 graden, dus een -10 slaapzak wordt bij temperaturen > +10 graden ook open gevouwen al gauw broeierig), iets zwaarder, iets volumineuzer omdat het minder te comprimeren is.
Veel verschillende kwaliteiten. Bekende goede zijn bijv. Primaloft (diverse merken), Polarguard (Delta; diverse merken), MTI (Ajungilak). Eventueel komen er daar nog bij indien merken zich bewijzen in de loop der jaren.

Lakenzak

Houdt de slaapzak een stuk schoner, waardeert de temperatuur wat op, kan gebruikt worden als hete-nacht slaapzak (zelf interpreteren :wink:).
Katoen-polyester is het goedkoopste, wat zwaar maar te doen, en levert zo'n 2 graden op. Zijde is een stuk lichter, best fragiel, 2x zo duur, en schat ik op zo'n 4 graden opwaardering (eigen ervaring). Fleece is zwaar, maar waardeert wel de slaapzak een graad of 8 a 10 op. Bij noodzaak tot die warmte-opwaardering is het wellicht te verkiezen een lichte zomerslaapzak mee te nemen en die in of om de goede slaapzak te gebruiken (bijv. voor mensen die een -10 graden slaapzak hebben en bijv. door Tibet of de winterse Andes willen).

Temperaturen

Tegenwoordig praat men, dankzij de EN-norm, over:
Comfort-temperatuur dames: alle dames (ervaren en onervaren kampeersters) zouden het bij deze temperatuur comfortabel moeten hebben.
Comfort-temperatuur heren: idem voor heren. Geldt ook voor de warmbloedige dames.
Temperatuur-limiet: ervaren kamperende heren zouden de nacht comfortabel genoeg moeten kunnen doorbrengen, met hulp van wat extra warmte (thermo-onderkleding, lakenzak). Ook voor de warmbloedigen onder de heren dus.
Extreme temperatuur: theoretisch gezien moet je kunnen overleven met extra kleding, echter is de kans groot dat je weinig tot niet slaapt. Geen temperatuur om rekening mee te houden dus.

Let erop dat het per persoon kan verschillen. Verder zijn van belang:
* Vermoeidheid
* Honger
* Warm of koud de slaapzak in (als je het koud hebt is het dus beter eerst een rondje te lopen of oefeningen te doen waar je het warm van krijgt). De gebruiker is de warmtebron, de slaapzak houdt die warmte slechts (in meer of mindere mate) vast.
* Vochtigheidsgraad van de lucht
* Vuiligheid van de slaapzak

Ondergrond

Natuurkundigen kunnen heel interessante discussies voeren, maar wat blijft is dat kou ook van de grond omhoog komt. Een matje met de juiste isolatie is dan ook van belang. Er zijn merken die ultralichte zelfopblazende matjes maken, met een geperforeerde vulling. Deze matjes zijn te koud als je de vrieskou in gaat. Welke matjes/materialen kennen we?

In volgorde van meeste naar minste isolatie:

* Zelfopblazend (donsvulling)
* Zelfopblazend (gesloten cellen)
* Zelfopblazend (gesloten cellen met perforatie)
* Aluminiumfolie bevattende matten
* Gesloten cel-matjes
* Luchtbedden
* Open cel-matjes ("eierdop-matrassen")
* Isolatiekleding (donsjack, fleece)
* Overige kleding
* de grond

De matjes met donsvulling hebben een nadeel als ze lek zijn: het dons ontsnapt. Dat is een serieus probleem, als het je overkomt. Je isolatie ontsnapt en zelf krijg je het er niet zomaar weer in.
De zelfopblazende matjes en de luchtbedden kunnen lek raken. Met outdoor-lijm (SeamGrip) is dit in 24 uur (de droogtijd) weer hersteld, waardoor dat een tijdelijk probleem is.
Aluminiumfolie (zoals in de sterke reddingsdekens) kan gebruikt worden ter opwaardering van de slaapmat. Leg dit wel onder het grondzeil ter voorkoming van al te veel geknisper in de binnentent.
Luchtbedden en eierdop-matrassen zijn eigenlijk te koud om in bijv. bergachtige gebieden te gebruiken.

Hoofd

Een groot gedeelte van de warmte verlaat langs het hoofd het lijf. Als je kou verwacht, doe je er goed aan een slaapzak met capuchon te kiezen, en evt. een muts op te zetten (in vrieskou altijd (dus ook tijdens activiteit) aan te raden i.v.m. bevriezen van transpiratie in de muts i.p.v. tegen de huid).

Overigens komen de meeste donzen slaapzakken die net wat meer isoleren dan 5 graden, al gauw op minstens 250 euro.

Óf een kunststof dus, óf iets meer geld reserveren voor een goede slaapzak.