Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Hoe moet de vereniging eruit gaan zien? - Pagina 9 - Forum Wereldfietser

Hoe moet de vereniging eruit gaan zien?

171 berichten
Robertjan schreef:Dus kom maar op met die ideeën en sterke punten!
Ik denk dat de vereniging op deze lijn gewoon verder moet gaan. Dus met het forum, de activiteiten, de beurzen en het tijdschrift. Geen spectaculaire veranderingen, hooguit wat cosmetische ingrepen.

* Of het tijdschrift wel of niet verzelfstandigd is aan de ledenraad, maar dan moet daar toch eerst een duidelijk plan voor zijn. Wel moet het natuurlijk HET tijdschrift van de vereniging blijven met ook verenigingsnieuws en agenda's en notulen.
* Ook de mogelijkheid om abonnee te worden van het tijdschrift zonder perse lid te moeten worden van de vereniging moet serieus bekeken worden, zonder dat dit verlies aan verenigingsinkomsten betekend.
* Leden met heel duidelijke eigen belangen (zoals een fietsgerelateerd bedrijf) moeten niet in het bestuur worden opgenomen ondanks hun expertise. Dat zijn prima adviseurs.
* Als laatste punt zou ik "het bevorderen van het reizen per fiets" nog wat prominenter uitgedragen willen zien, vooral richting jongeren.
Robertjan schreef:
Of het opstappen van het vorige bestuur dan wel of niet een gepasseerd station is, lijkt me niet aan de orde. Open daarvoor een ander draadje. En bovendien is het ook voor mij een gepasseerd station. Natuurlijk moet je ervan leren, maar het is zoals gezegd aan het nieuwe bestuur om uit te zoeken waar de schoen wringt, en niet aan een openbaar forum zoals deze draad.
Het uitzoeken waar de schoen wringt is noch aan het nieuwe bestuur, noch aan een openbaar forum als dit; dat is aan de ledenvergadering. Het bestuur bestuurt, de ledenvergadering controleert. Niet het nieuwe bestuur, maar een door de ledenvergadering aan te wijzen groep 'wijze leden' moet dat uitzoeken. Sowieso moet de ledenvergadering het nieuwe bestuur een missie meegeven
Robertjan schreef:
Ik zit hier (in dit draadje) alleen maar om ideeën te spuien en zo goed als me dat afgaat mee te denken voor het (in)directe vervolg van de vereniging.
Als we de sterke punten van de vereniging hierin opnoemen, en mogelijke constructies bedenken om dat te ondersteunen, dan is het aan het volgende bestuur hierin te samenvatten en wel of geen actie te ondernemen.

Dus kom maar op met die ideeën en sterke punten!
Ideeën spuien doen we al meer dan tien jaren. En wel of geen actie ondernemen is niet aan het nieuwe bestuur. De ledenvergadering kiest voor wel of geen actie. En kiest de nieuwe bestuursleden op basis van de kwaliteiten die zijn vereist voor de door de ledenvergadering gewenste koers. Die passieve rol van de ledenvergadering moet maar eens afgelopen zijn.
Theo Jorna schreef: Die passieve rol van de ledenvergadering moet maar eens afgelopen zijn.
Tja, ik zeg maar niks :wink:

Die passieve rol van de ledenvergadering moet maar eens afgelopen zijn.
Het zou inderdaad heel mooi zijn als de ledenvergadering geen passief gebeuren is!

Ik denk namelijk niet dat de rol van de ledenvergadering passief is, maar dat de leden zich passief opstellen.
Het vergt dus inzet van de leden en misschien moeten zelfs de oudgediende (waaronder ikzelf) eens een stapje opzij zetten en de andere leden de ruimte geven om hun zegje te doen en naar voren te laten stappen.

Zelf was ik blij dat ik bij de ALV van 6 april jl. gezichten zag en stemmen hoorde van niet oudgediende.

Groet, Rena :wink:

Ik loop zo maar wat te spuien:

Misschien is het een idee om bij de aankomende ALV niet alleen een algemene richtlijn uit te zetten voor de vereniging, maar ook de verschillende poten van de vereniging te belichten en hiervoor duidelijke doelstellingen te maken die overeenkomen met de algemene richtlijnen van de vereniging.

Hierdoor krijgen de leden ook een idee hoe het achter de schermen werkt.

En wie weet wat voor een geweldige ideeen er ontstaan.

Groet, Rena :wink:

Mijn ideeen over:

Commercie- professionalisering:
Ja, beperkt:
* de taken waar vrijwilligers geen zin/tijd voor hebben of die nodige professie vragen of risico hebben. Daarmee doel ik met name op ledenadministratie - financiën.

Verder liever geen commercialisering/professionalisering zoals het tot nu toe is genoemd:
• Theo haalt o.a.op 16/4 bepaalde voordelen aan. Echter, betaalde krachten en commercialisering hoeven problemen niet op te lossen/geven nieuwe risico’s:
1.op de ledenvergadering begreep ik dat je de Fiets en wandelbeurs organiseren (commercieel) op je hebt genomen. Tot nu toe is dat financieel een strop (zoals ik je toelichting heb geïnterpreteerd (wat mij heel erg lijkt als je zoveel geld zelf hebt neer moeten tellen). Dus voor mij is je commerciële invalshoek voor de vereniging zeker geen garantie voor de toekomst.
2.het waarborgt de inhoudelijke kwaliteit van de Vereniging niet per definitie. Als de commercie overhand neemt, betwijfel ik of er nog ruimte is voor enige objectiviteit. Ik betreur het nu al dat sommigen bijv.bepaalde merken fietsen afkraken, ik vrees dat dat alleen maar erger wordt (denk aan de Op Pad een aantal jaar geleden die fietsen had laten testen. Hoe kan dat objectief zijn, als de testers gesponsord worden door het bedrijf van 1 van de geteste fietsen). Laten we het fietsreizen zelf ook niet tot een professie maken. Voor mij is juist de manier van reizen en de sfeer eromheen (dat het niet zo geregeld is) leuk. Daarmee zullen voor mij activiteiten die door vrijwilligers (met hun hart en ervaringen) georganiseerd worden, interessanter zijn als we commercieel gaan.
3.Betaalde krachten:
a.zal je wellicht ook moeten beschermen tegen te veel hooi op de vork nemen
b.geeft garantie voor betrokkenheid bij Vereniging: het is bron van inkomsten voor hen, maar als ze niet doen wat je ervan hoopt, zullen zelf niet snel opstappen en krijg je ze als vereniging moeilijk weg.
c.Het klopt dat vrijwilligers er wat makkelijker abrupt mee kunnen stoppen, alhoewel betaald personeel..............ook/ziek melden


Tekort aan inzet vrijwilligers/leden:
•Er is genoemd dat mensen, maar er weinig hun handen uit de mouwen steken. Ik kan goed begrijpen dat dat frustreert. Ik behoor ook tot die groep die niet (structureel) voor de vereniging actief is. Ik heb het ook niet overwogen. Zolang ik de ongrijpbare sfeer blijf proeven van strijd (bij vermoedelijk vooral de langere leden), spreekt mij het ook zeker niet aan dit te overwegen, omdat ik daar niet tegen kan.
•ondersteuning bij activiteiten door beroepskrachten handig kan zijn, zodat vrijwilligers niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Dit kan wat mij betreft opgevangen worden door checklists/draaiboekjes o.i.d. eenmalig te maken en aan actieve leden te verspreiden.

Genoemde ideeën:
•mensen met commerciële belangen in Wereldfietser gerelateerde zaken niet in het bestuur, lijkt me een verstandige overweging. Je hebt al snel de schijn tegen ook al is het goed bedoeld. Al sluit het daarmee niet uit, dat betreffende als lid, nog wel invloed kan uitoefenen, wat al dan niet wenselijk is/gevoeld kan worden door het bestuur (denk aan vergadering van 6 april j.l.) en je loopt wellicht ook geschikte kandidaten mis.

•Leden/donateurs/abonnement Tijdschrift
Doen. Dan is er duidelijkheid wie wat dus blijkbaar belangrijk vindt. Dat kan ook flink wat nodeloze discussies op o.a. het forum, schelen.

•Fietsreizigers vind ik een prima term om onze doelstellingen en activiteiten op af te stemmen. Voor mij zijn dat de vakantie- en wereldfietsers. Dat laatste ben je meestal korter (qua periode) mee bezig (als je er uberhaupt aan begint) en vaak gaat daar aan voor- en of achteraf weer het vakantiefietsen.

Groet Astrid

Zelf hoop ik dat de WF zich zo snel mogelijk proffecionaliseert, oftewel een aantal betaalde medewerkers krijgt. Deze mensen bezetten cruciale posten en zorgen dat de vrijwilligers de krenten uit de pap krijgen.
Een betaalde medewerker kan worden aangesproken op zijn daden, met een vrijwilliger wordt dat lastig.
Stel dat onze penningmeester een jaar terug had gestopt op een voor de WF zeer schadelijkelijke manier, met als reden dat de kat ziek is, dan heeft de vereniging het probleem, niet de penninmeester.

Middels gepaste reclame en banners kunnen we op een aangename geld creeëren om de medewerkers te betalen. Dit zie ik in eerste instantie liever gebeuren als een uitgeverij voor fietsboeken. Een aantal boeken verkopen namelijk niet echt goed en wie bemand die ballotagecommissie?

Een doorgetrokken proffecionalisering geeft ook mogelijkheden. Veel fietsverenigingen hebben een eigen kledinglijn. dat lijkt mij nou echt leuk, mijn LIDL outfit inruilen voor een stijlvol pakket met bescheiden logo's.
Misschien kunnen we Ortlieb of Vaude bereid vinden een speciale WF tassenlijn (met korting voor leden) op de markt te zetten. Goed voor hun, leuk voor ons.
Deze bedrijven gaan veel liever om met betaalde medewerkers dan met iemand die onbereikbaar is omdat de kat griep heeft.

Deze proffecionalisering kan ook mogelijkheden bieden als een fatsoenlijk WF consumenten platform. Testen van materiaal op de site. Gebruikers informatie er onder en je bent heel objectief bezig.
Met zo'n platform verdwijnen producenten van zwabberframes of lekkende tenten als sneeuw voor de zon. Het voor een fabrikant uiteindelijk prettig dat de WF ook als een soort waakhond op de loer ligt.

Voor zoiets heb je wel een betaalde webredacteur nodig. Eentje die pas tijd heeft als alle andere zaken in het huishouden gedaan is, is uiteindelijk slecht voor de vereniging, en dus voor ons allemaal.

Mijn hoop is dus een bestuur dat op korte termijn het aantal betaalde medewerkers flink uitbreid. De vereniging verdient het, de leden verdienen het net zo.
Ik wil af van een penningmeester die met de hele familie acceptgiro's verwerkt. Van een uitgever die doorhaalt tot zes uur in de morgen. Dat kan allemaal makkelijker. Mijn mening is dat dit gerealiseert kan worden zonder dat de WF haar mooie karakter verliest.

Groeten,

John.

Zelf hoop ik dat de WF zich zo snel mogelijk proffecionaliseert, oftewel een aantal betaalde medewerkers krijgt. Deze mensen bezetten cruciale posten en zorgen dat de vrijwilligers de krenten uit de pap krijgen.
Een betaalde medewerker kan worden aangesproken op zijn daden, met een vrijwilliger wordt dat lastig.
Stel dat onze penningmeester een jaar terug had gestopt op een voor de WF zeer schadelijkelijke manier, met als reden dat de kat ziek is, dan heeft de vereniging het probleem, niet de penninmeester.

Middels gepaste reclame en banners kunnen we op een aangename geld creeëren om de medewerkers te betalen. Dit zie ik in eerste instantie liever gebeuren als een uitgeverij voor fietsboeken. Een aantal boeken verkopen namelijk niet echt goed en wie bemand die ballotagecommissie?

Een doorgetrokken proffecionalisering geeft ook mogelijkheden. Veel fietsverenigingen hebben een eigen kledinglijn. dat lijkt mij nou echt leuk, mijn LIDL outfit inruilen voor een stijlvol pakket met bescheiden logo's.
Misschien kunnen we Ortlieb of Vaude bereid vinden een speciale WF tassenlijn (met korting voor leden) op de markt te zetten. Goed voor hun, leuk voor ons.
Deze bedrijven gaan veel liever om met betaalde medewerkers dan met iemand die onbereikbaar is omdat de kat griep heeft.

Deze proffecionalisering kan ook mogelijkheden bieden als een fatsoenlijk WF consumenten platform. Testen van materiaal op de site. Gebruikers informatie er onder en je bent heel objectief bezig.
Met zo'n platform verdwijnen producenten van zwabberframes of lekkende tenten als sneeuw voor de zon. Het voor een fabrikant uiteindelijk prettig dat de WF ook als een soort waakhond op de loer ligt.

Voor zoiets heb je wel een betaalde webredacteur nodig. Eentje die pas tijd heeft als alle andere zaken in het huishouden gedaan is, is uiteindelijk slecht voor de vereniging, en dus voor ons allemaal.

Mijn hoop is dus een bestuur dat op korte termijn het aantal betaalde medewerkers flink uitbreid. De vereniging verdient het, de leden verdienen het net zo.
Ik wil af van een penningmeester die met de hele familie acceptgiro's verwerkt. Van een uitgever die doorhaalt tot zes uur in de morgen. Dat kan allemaal makkelijker. Mijn mening is dat dit gerealiseert kan worden zonder dat de WF haar mooie karakter verliest.

Groeten,

John.

Beste mensen,

ik hoop niet alleen op een actievere ledenvergadering maar ook op actieve bestuursleden om onze mooie vereniging ook mooi te houden. Zoals uit de vele enthousiaste reacties blijkt willen we dit ook met zijn allen. Met de moderne technologieën hoef je niet meer op je avond naar de Randstad. Ook met de activiteiten commissie vergaderen we al een tijdje tot volle tevredenheid over de telefoon en ook voor de interimmers werkt het goed. Dus mensen, meld je aan voor het bestuur!! Het is een hele leuke club en het vergaderen kan heel efficiënt. De uren die je er in stopt zijn ook goed bestede uren.

Stuur even een mailtje of bel 06 10668298 als je je kandidaat wilt stellen voor het bestuur.

Inge

Toen ik op pagina 1 van dit topic reageerde had ik niet in de gaten dat het antwoord eigenlijk deels al lange tijd voor mijn neus stond :oops:

Kijk ik opeens rechts boven in het scherm. De Wereldfietser, vereniging voor fietsreizigers. Dus voor mij is die ondertitel het antwoord op een deel van bovenstaande discussie. Een fietsreiziger die waar ook ter wereld fietst is welkom .... kern ligt alleen bij het (verre) buitenland en mogelijke ondersteuning voor wereldreizigers.

Wouter

Zoals eerder in dit draadje aangegeven, mijn voorstel.

Zie het andere draadje:
http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewt ... 5293#65293

Theo