Additionally, paste this code immediately after the opening tag: KLM/South African Airways - Forum Wereldfietser

KLM/South African Airways

Luchtvaartmaatschappij: KLM en South African Airways
Traject: heen: Amsterdam - Kaapstad met KLM, terug Port Elizabeth - Johannesburg met SAA en Johannesburg – Amsterdam met KLM
Datum: oktober/november 2008
Vervoerstarief fiets: € 80 per enkele reis los van de overige bagage (buiten Europa)
Toegepaste verpakkingswijze fiets: fietsdozen
Fiets tevoren aangemeld?: ja, ticket online geboekt en fietsen vervolgens telefonisch geboekt
Ervaringen: na 12 uur vliegen betekent KLM voor mij nog maar één ding: Krap voor Lange Mensen. Volgens de website van KLM is het mogelijk om vanaf 30 uur voor vertrek online in te checken en tegen extra betaling stoelen te reserveren die iets meer beenruimte bieden. Dit is ons niet gelukt omdat we, hoewel online geboekt, een ouderwets gedrukt ticket hadden gekregen, waarmee niet online ingecheckt bleek te kunnen worden. Toen we uiteindelijk op de traditionele manier incheckten vlak voor vertrek, waren alleen de minder aantrekkelijke plekken beschikbaar, zoals een stoel bij het raam waar je alleen de vleugel kon zien…

Het is nog altijd niet mogelijk bij de KLM om direct bij het kopen van de tickets te checken of er ook ruimte voor de fietsen is. Pas na enkele weken kregen we een bevestiging dat de fietsen meekonden.
De fietsen zijn zowel heen als terug onbeschadigd aangekomen. De verpakte fietsen werden in Kaapstad gewoon op de bagagegeband gelegd. Om te voorkomen dat ze in een bocht van de band zouden vallen, hebben we ze er direct aan het begin vanaf gehaald.
We hadden fietsdozen gehaald bij een fietsenwinkel, de fietsen thuis rustig en grondig ingepakt met veel tape (50 meter per fiets!) en bubbeltjesplastic. Met een geleende auto hebben we de ingepakte fietsen een dag voor vertrek naar het bagagedepot op Schiphol gebracht.
Zodra we in Port Elizabeth waren, hebben we bij een fietsenmaker een paar dozen gereserveerd. Toen we die een dag voor de terugreis op kwamen halen, waren ze helaas natgeregend en niet echt geschikt meer voor hergebruik. Gelukkig konden we bij een buitensportwinkel nog een paar droge Chinese fietsdozen bemachtigen, net groot genoeg voor Corries fiets maar veel te klein voor de mijne: met losse stukken karton heb ik mijn doos een paar maatjes groter gemaakt. Ook nu hebben we veel tape en bubbeltjesplastic gebruikt, dat in elke Zuid-Afrikaanse megasupermarkt verkrijgbaar is. (Om al dit verpakkingsmateriaal te vervoeren, gebruikten we een auto die we een paar dagen eerder hadden gehuurd om in Addo Elephant Park rond te kunnen rijden.) De ingepakte fietsen namen we mee in een taxi naar het vliegveld, slechts enkele kilometers van de B&B waar we de laatste nacht doorbrachten (taxibedrijven in Zuid Afrika beschikken altijd wel over minibusjes, waarvan de stoelen ingeklapt kunnen worden om ruimte voor fietsen te maken: vervoer van 2 fietsen in een taxi is hier niet duurder dan bij ons in de trein!).
Bij het inchecken in Port Elizabeth werden de fietsen aanvankelijk als overbagage beschouwd: de korte vlucht met SAA naar Johannesburg dreigde daardoor flink duurder te worden. Bovendien zouden we dan in Johannesburg opnieuw moeten inchecken en nog eens de fietstoeslag voor de KLM-vlucht betalen. Van tevoren was ons door de KLM echter (telefonisch) verzekerd dat hun fietstoeslag ook voor het SAA-traject tot Johannesburg van toepassing zou zijn. Met enige moeite lukte het Corrie uiteindelijk om een teamchef van SAA te vinden, die na een telefoontje met KLM van deze regeling op de hoogte werd gebracht en regelde dat de fietsen toch voor de hele terugreis werden ingecheckt volgens het KLM-tarief.
Kees, komt er op je website nog een (foto)reportage van jullie Zuid-Afrika reis?

Gerd
GerdC schreef:Kees, komt er op je website nog een (foto)reportage van jullie Zuid-Afrika reis?

Gerd
Jazeker! Maar dat kan nog een paar weken duren...
keesswart schreef: Jazeker! Maar dat kan nog een paar weken duren...
Ik wacht met spanning, maar geduldig, af. Ik ga zelf namelijk vanaf medio april voor een fietsvakantie naar Zuid afrika.

Gerd