Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Algemeen Dagblad (4) Architectuur kijken per fiets - Forum Wereldfietser

Algemeen Dagblad (4) Architectuur kijken per fiets

Algemeen Dagblad 15 mei 2004:

Architectuur kijken per fiets

Rotterdam -Het zijn bekende gebouwen tot ver buiten de stad: de Kunsthal, de Euromast, Huis Sonneveld en de Van Nelle Ontwerpfabriek. Architectonische pareltjes om trots op te zijn.

Rotterdam heeft er zo veel, ze liggen alleen zo ver uit elkaar dat het niet te belopen is. Wie al het fraais toch op één dag wil bezoeken, kan dat nu. De stad van beeldende kunst en architectuur heeft een manier gevonden om zijn pracht te kunnen tonen: een fietsroute.

In een tocht van ongeveer drie uur worden allerlei Rotterdamse hoogtepunten aangedaan én, als een gids wordt geboekt, besproken. De route is ook zonder gids te doen. De routebeschrijving is gratis af te halen bij onder meer de VVV en het City Informatiecentrum. Ook een project als Design Dock, in de achterstandswijk Bospolder, wordt belicht en kan als extraatje worden bezocht. De tocht duurt dan wel een stuk langer.

De fietsroute is een idee van het Centrum Beeldende Kunst en By-Cycle, het fietsenverhuurbedrijf op de Meent. Bij het CBK werd het eigenaardig gevonden dat een stad die zo koketteert met zijn architectuur én beeldende kunst niets kon aanbieden aan toeristen of aan de inwoners zelf. Het kostte wat puzzelwerk, zowel wat betreft de route als de gidsen, maar het lukte. En het is de moeite meer dan waard geworden. Zelfs voor Rotterdammers, die denken hun stad al goed te kennen. Die menen dat er geen geheimen meer bestaan.

Een van die bijna onopgemerkte schoonheden van Nederlands tweede stad is het Prinsenhoofd op het Noordereiland, ook al zon ´ schoon stukje Rotterdam waar allochtoon én autochtoon bijna geruisloos in harmonie naast en met elkaar leven. Of het Westelijk Handelsterrein, waar oude glorie met nieuwe hoogtepunten samensmelten. ”De meeste Rotterdammers hebben geen benul wat de verhalen zijn achter de gebouwen die ze kennen. Of achter de beelden, die ze zien staan. Als zij deze route doen, steken zelfs zij wat op over hun stad”, zegt Dagmar Veenstra van het Centrum Beeldende Kunst en een van de gidsen voor de tour. ”Ik ben er trots op dat we deze fietsroute hebben gemaakt.”

leuk. ga ik een keer doen. altijd leuk om je eigen stad te (her-)ontdekken.