Additionally, paste this code immediately after the opening tag: dood gevoel + pijnlijke tenen - Forum Wereldfietser

dood gevoel + pijnlijke tenen

Ik blijf na een aantal km's (15 a 20) last houden van pijnlijke/ dode tenen (beetje het frost bite gevoel). Ik rijd op MTB schoenen (Gaerne) met Shimano PD530 pedalen. Als ik op dezelfde pedalen op mijn Scarpa's rij krijg ik hetzelfde. Na een stukje lopen verdwijnt het pijnlijke gevoel weer, bewegen van de tenen in de schoenen (op de fiets) geeft even verlichting maar keert dan helaas weer terug. (In mijn gewone wandelschoenen en bij wandelen heb ik hier nooit last van).

Heeft er iemand suggesties/ ervaringen met een podotherapeut in de nabije omgeving van Utrecht om te kijken of zooltjes wellicht uitkomst gaan bieden.
Ik denk niet dat het aan je schoenen ligt, tenzij je ze heel strak trekt. Vaak is een beknelde zenuw/bloedvat hoger in het been oorzaak. Je zou kunnen proberen te spelen met de zadelhoogte. Misschien zijn je sokken of je broek heel strak?
Schoenen zitten altijd redelijk los (ook de gewone). Heb er bij gewone schoenen met amper demping in de zool ook last van bedenk ik me nu.

Zadel moet ik nog wat hoger zetten last van de knieën -Gaerne zijn ietsje hoger van zool dan mijn Scarpa's. Nog sokken nog broeken zijn strak.

Heb zelf het idee dat het aan de stand van de tenen ligt waardoor iets van afklemming optreed. Maar dank voor het meedenken.
Zelf ken ik deze klacht ook, laatst begon het weer, fiets met gewone schoenen.
Sinds ik mijn schoenen losser maak heb ik er geen last van meer. En fiets met Ergon pendalen
gios schreef:Ik denk niet dat het aan je schoenen ligt, tenzij je ze heel strak trekt.
Een schoen kan ook de kort zijn of een te smalle leest hebben, met dezelfde klachten tot gevolg. Er zijn zoveel mogelijkheden voor dit soort klachten dat speculeren erg lastig is. Het is wel zonde van het mooie weer om er mee te blijven fietsen.

Binnenzooltjes maken elke schoen natuurlijk kleiner en strakker, dus ik zie niet direct het positieve verband bij dode tenen.
Wellicht weet fietsdokter Kor van Hulten uit Bunnik een oplossing
http://www.fietsdokter.info/
Dat zou kunnen maar vermoed ik niet - toen ik met fietsen begon zo'n kleine 30 jaar geleden (oef ik wordt oud geloof ik :wink: ) had ik hier ook al veel last van. Heb toen verschillende schoenen geprobeerd van Agu raceschoenen tot Shimano loopfietsschoenen.

Heb deze keer de schoenen bij bikeshoe4u gehaald vanwege de enorme keus en expertise van Daan. De pasvorm is goed, knelt nergens af en kan mijn tenen/ voorvoet goed in de schoen bewegen.

Natuurlijk kunnen binnenzooltjes de schoen kleiner maken maar als de originele binnenzool eruit is valt dat tegen elkaar weg.

Is inderdaad balen dat het pijn blijft doen maar goed met even stoppen en een stukje lopen is het voor nu opgelost. Nu nog op zoek naar een definitieve oplossing.

Heb via het fiets.nl forum (via google) een podotherapeut gevonden in Utrecht waar een men erg tevreden over is. Eerst maar even afwachten wat de fietsdokter te melden heeft en dan ook maar eens een afspraak met hen maken.

Ondertussen houd ik me natuurlijk aanbevolen voor tips en suggesties.

Bert ik heb de fietsdokter inmiddels gemaild. En Kirsten ik ga proberen de schoen nog wat losser te doen maar dat is ietwat lastig met clipless pedalen.
Inge, goed dat je op tijd (dat hoop ik tenminste) ervaart dat je een mogelijk probleem hebt. Het krijgen is makkelijker dan het op te lossen (dat is bij mij nog niet gelukt) en ik heb er nu sinds 10 jaar last van, ook met lopen inmiddels. Laat je desnoods doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis, ook al heeft die voor mij weinig meer kunnen betekenen.
Misschien wat ver gezocht maar hoe is de stand van je bekken? (linker en rechterbeen even lang?) het kan zijn dat er toch ergens een zenuw wordt afgekneld wat er voor zorgt dat je dat gevoel ervaart. Met lopen en met fietsen op een gewone fiets merk je daar minder van (omdat je er inmiddels aan gewent bent), nu in een sportievere houding fietsen belast je je lichaam toch op een andere manier.
Peter, geen idee. Maar dacht dat links (of rechts) een tikje langer is zoals bij de meeste mensen. Hoe de stand van de bekken is geen idee.
Ga nu wel door totdat het opgelost is - althans hoop dat er een oplossing mogelijk is.
Een paar maanden terug heb ik een paar nieuwe fietsschoenen gekocht waarin ik na een tijdje branderige voetzolen kreeg. Ik het er toen een paar inlegzooltjes van Superfeet ingelegd (de zooltjes die af fabriek in de schoen zaten stelden eigenlijk niets voor). Dat heeft het draagcomfort flink verbeterd, vrijwel geen last meer. Het idee van die zooltjes is wat ingewikkelder dan ik nu uitleg, maar het kom erop neer dat door de hiel te fixeren je voetboog niet kan inzakken en ook bal van de voet, zenuwen en tenen beter in positie blijft en zenuwen e.d. niet onnatuurlijk worden afgeklemd. Wellicht heb je er wat aan. Die zooltjes (50 euro, met niet-goed-geld-terug-garantie) zijn te krijgen bij o.a. Bever.
Pedalero - dat is hetzelfde wat mijn currex zooltjes doen.
Als ik erg lang fiets wil ik ook weleens tintelende tenen krijgen, bij mij helpt het dan om minder hard te trappen. Beetje meer rondjes maken ipv alleen naar beneden duwen, tandje lichter, hogere cadans. Maar als het bij jou al rond 15km begint, kan ik me moeilijk voorstellen dat de oorzaak gelijk is als bij mij...
schoen + hardheid zool
stand schoenplaatjes (onder de bal van je voet, staan de plaatjes te veel onder de tenen kan je last krijgen van slapende tenen en een stekende pijn in je voorvoet)
te lange cranks.

Kijk maar eerst naar je schoenplaatjes of die wel goed staan afgesteld.
Afstelling is professioneel gebeurd - dus ik ga er vanuit dat die goed staan. De Gaerne schoen heeft een harde zool dus ook dat is het probleem niet - althans zou het niet mogen zijn.
Ik zou me kunnen voorstellen dat je het eens over een compleet andere boeg gooit en platformpedalen uitprobeert, bv. de brede Wellgo's. Dan verdeel je de druk over een groter deel van je voet en kun je ook voortdurend de positie van je voet een klein beetje veranderen, wat in elk geval de doorbloeding verbetert.
wimmo17 schreef:Ik zou me kunnen voorstellen dat je het eens over een compleet andere boeg gooit en platformpedalen uitprobeert, bv. de brede Wellgo's. Dan verdeel je de druk over een groter deel van je voet en kun je ook voortdurend de positie van je voet een klein beetje veranderen, wat in elk geval de doorbloeding verbetert.
Ik kan me voorstellen dat platformpedalen bij jou helpen Inge. Bij mij helaas het omgekeerde verhaal. Ik ben recent overgestapt van spd naar grote platform pedalen. Reden was dat ik dan met schoenen naar keuze kan fietsen en lopen. Met spd nooit slapende voeten maar nu dus wel, vooral met Keen sandalen. Ik kijk het nog ff aan maar anders wordt het toch weer klikken.
Met die gedachte ben ik inderdaad aan het spelen - ben aan het denken over de Wellgo B54 doch kan die hier nog nergens vinden. Maar moet wel zeggen als ik met mijn Scarpa's de platte kant gebruik van de PD 530 ik er ook last van heb. Maar misschien dat bredere pedalen hierin helpen en/ of schoenen met een dikkere (demping) zool.
Ik ben ook overgestapt van een clicksysteem naar platformpedalen. De keuze van schoeisel is erg breed geworden. Zelfs op klompen en teenslippers is het prima fietsen. Harde of zachte zolen maakt geen verschil.
Ik heb nooit last van koude voeten, dood gevoel of andere voetklachten. Belangrijk blijft voor mij om de spierspanning van het opgaande been bij het onderste dode punt zoveel mogelijk weg te nemen.
Na een zwaar verkeersongeval in 2009, met blijvend letsel aan de rechterenkel, geen last van de rechtervoet door aanpassing van fietstechniek.

Piet.
Dit zijn nare pijntjes en de oorzaak is vaak maar moeilijk te vinden. Zelf heb ik ook wel eens pijn in mijn voeten (meer naar achteren), en wat mij hielp was vooral bredere schoenen en de veters niet te strak aantrekken, plus een oude randonneurs oplossing: de plaatjes wat verder naar achteren monteren, zodat je voet wat verder naar voren op het pedaal staat en je niet zo met je voorvoet kracht zet. Of het jou ook helpt?
Ik fiets zelf inmiddels ook al weer zo'n 34 jaar, en heb zelf lange tijd geen last gehad van slapende tenen/voeten.
Op een gegeven moment kreeg ik er wel last van. Ik fietste destijds met SPD, zowel op de mountainbike als op de racefiets. Ik kreeg toen op de racefiets last op de langere trajecten.

Oorzaken van zo'n dood gevoel kan veroorzaakt worden door een verminderde doorbloeding en het in elkaar drukken van de zenuwen, en dat kan dan weer veroorzaakt worden door:
  • Te zwaar trappen, idealiter ligt de trapfrequentie rond de 100.
  • Te kleine oppervlak van de voet dat belast wordt. De zool zou voor het fietsen werkelijk zo hard moeten zijn als een plank, zodat de druk over de hele voetzool verdeeld wordt. Ook het oppervlak van de plaatjes zelf kan van invloed zijn.
  • Verkeerde afstelling van de fiets/plaatjes.
  • Lage temperaturen.
Ikzelf heb toen mijn Look pedalen weer opgeduikeld, en raceschoenen met harde onbuigbare zolen gaan gebruiken. Mijn probleem was daarmee opgelost.

Dit is wel een probleem waar je niet mee moet voortmodderen. Als je het probleem niet vrij snel zelf weet op te lossen kun je er beter mee naar een arts gaan. Mogelijk krijg je dan ontstekingsremmers voorgeschreven, en wordt je geadviseerd voor langere tijd rustiger aan te doen of zelfs helemaal niet meer te fietsen.