Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Nieuwe fiets kopen of niet. - Forum Wereldfietser

Nieuwe fiets kopen of niet.

Sinds afgelopen maand is het plan geboren om samen met mijn vrouw te starten met fietsvakanties. We fietsen al veel woon- werk verkeer en we zijn ons al stevig aan het inlezen en hebben al een mooie Santos Travel Lite aan kunnen schaffen.

Nu ben ik voor mijzelf aan het twijfelen geslagen over het volgende. Ik heb al een mooie Canyon Grand Canyon 8 MTB staan van een paar jaar oud die in uitstekende condities is. Heeft iemand ervaring met een vrij lichte MTB in combinatie met bikepacking? Het moet niet kapot gaan natuurlijk. Een andere Santos bij kopen kan natuurlijk maar dat loopt allemaal stevig in de papieren.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groet,
Werner, Alphen a/d Rijn
Als je er een comfortabele houding op kunt vinden voor dagenlang op de fiets, je er al je bikepacking bagage op kwijt kunt en de fiets dan nog steeds fijn rijdt... waarom niet? Gewoon proberen, die fiets heb je nu al.

Plak bij bikepacking tassen wel je frame en andere onderdelen goed in de beschermingstape, anders is lak/coating/etc vaak snel verdwenen. Met slecht weer, zand en/of modder gaat het nog veel sneller, dat wordt dan net schuurmiddel. Voor vertrek denk je misschien dat je de fiets nog jarenlang wil houden, maar halverwege je trip heb je misschien wel ineens de ingeving dat er een Kona Unit, Salsa Fargo, Surly ECR of iets dergelijks moet komen. Wel zo leuk als je Canyon dan nog goed te verkopen is ;)

Denk qua modificaties bijvoorbeeld aan een stuur waar je meerdere handposities op aan kunt nemen door de specifieke vorm en/of het toevoegen van bar-ends. Ook een setje andere banden zou misschien nog een optie kunnen zijn met bijvoorbeeld een Vittoria Mezcal of Schwalbe Smart Sam als onverhard/weg compromis. Of helemaal richting gladde banden met bijvoorbeeld Schwalbe Marathon Almotions, Big Apples of SuperMoto's. Blijf lekker in de breedtematen voor het nodige comfort, daar word je bij lange dagen in het zadel vast blij van.

Laat voor vertrek even je wielen nakijken op spaakspanning, met al die extra kilo's worden die het zwaarst belast. En zorg verder uiteraard dat je fiets technisch tiptop in orde is.

Voor meer inspiratie, je hebt 'm vast al gevonden, kijk eens op:

https://www.bikepacking.com
Mijn advies is altijd om indien mogelijk te beginnen met bestaande fietsen. Alleen op die manier kun je ontdekken of je het leuk vind, en welke vorm van fietsvakantie je leuk vindt. Mij lijkt een bestaande mtb in veel gevallen een prima begin. Kijk hier eens voor inspiratie: https://fietsvakantie.home.blog/
https://www.canyon.com/de-at/grand-cany ... 20303.html

Mogelijk zal het bij een model van een paar jaar geleden anders zijn, maar op de achtervork van deze GC8 zie ik nokjes waar je waarschijnlijk wel een rekje op kunt zetten!

Ik weet niet waar je heen wilt en of je wilt kamperen, maar met achter een drager + tassen en vóór een stuurtas (a la Ortlieb Handlebar Roll) kom je waarschijnlijk al een flink eind.
Wat een fijne reacties! Hier kan ik wat mee in ieder geval. De Canyon is vooral een lichte en snelle fiets en is nu in een zeer goede staat, na 2020 niet meer op gereden en misschien 1000km in totaal. Het volhangen met tassen zal inderdaad de nodige beschadigingen opleveren waardoor de waarde wel flink achteruit zal gaan, dat is bij deze fietsen sowieso een behoorlijk ding (vind ik).

Mijn fietsenzaak waar ik graag kom (van Eijk Fietspecialist in Ter Aar) heb ik wel opdracht gegeven mij te informeren bij inruil van een goede Santos. Stel dat er iets beschikbaar komt binnen afzienbare tijd dan overweeg ik de verkoop van de Canyon.

Nogmaals dank voor het meedenken!
Wat fotootjes zijn altijd leuk en handig om mee te oordelen.

Maar ook ik ben van mening dat je gerust met je bestaande fiets eens kunt proberen. Als je al een weekendje weg gaat met de fiets dan leer je meteen heel veel.

Ik heb zelf ook een mountainbike omgebouwd. Wel een van 30 jaar oud maar het is een mountainbike.

- Bagagedragers voor en achter erop
- wegbanden
- spatborden
- eventueel een ander stuur. Of eventueel bar end of inner bars op het stuur zetten.
- verlichting voorzien als je in het donker gaat fietsen.

Eigenlijk ben je dan al een heel eind.

Het is natuurlijk ook wel de vraag wat je wilt gaan doen. Tochtjes door Nederland vragen om een andere fiets als wanneer je door Azië wil fietsen. Alhoewel je ook verhalen leest van extreme reizen op Simpele fietsen.
Mijn ervaring met het ombouwen van een mtb is positief. Wel had ik enkele eisen aan de mtb; magura remmen en een goed versnelling systeem. Achterdrager erop, stuur aanpassen , goed zadel, spatborden, eventueel verlichting, goede balon-banden.
We hebben er jaren plezier van gehad. Wij hebben inmiddels andere fietsen maar ze worden nog steeds gebruikt voor reizen door onze kinderen. Ik vind voor beginnende vakantie fietsers de huidige markt vakantie fietsen een enorme investering vraagt.
Tweede hands maak je natuurlijk ook kans, zelfs tweedehands pinion vakantie fietsen ben ik al tegengekomen.
Succes.
Reinder schreef:
vr 28 jul, 2023 20:46
Mijn ervaring met het ombouwen van een mtb is positief.
Kan ik me helemaal bij aansluiten. Ik heb 15 jaar fietsreizen gemaakt met een omgebouwde MTB en dat ging heel goed.
Met de eerste MTB (vergelijkbaar met een Giant Terrago anno 1999) ging het zelfs zo goed dat ik er soms met nostalgie aan terugdenk.
Slechts twee kleine bedenkingen. Het geheel was niet zo stijf als een "echte" trekkingfiets, dus héél veel bagage meenemen was geen goed idee (maar dat deed ik ook nooit). En dan was er nog die verende voorvork op de tweede MTB. Die was niet onprettig op slecht wegdek, maar ik voelde wel dat die vork minder stijf was dan een vaste voorvork. Maar misschien zijn moderne verende voorvorken beter op dat punt.
Vooral dat stuk van Wim heeft mij erg geholpen in het begin, maar zo'n Grand Canyon 8 is een hele andere fiets dan de MTB waarmee ik begon of de stalen jaren 90 MTB van Shorttrack.
Je zal wel wat aanpassingen moeten doen, vooral het brede stokstuur van 29ers kan erg vermoeiend worden bij lange ritten, ze zijn gemaakt voor goede controle op moeilijk terrein, niet voor comfort. Dus als je een beetje serieus wil vakantiefietsen met bagage zijn er eigenlijk twee vragen:
- blijft de fiets goed rijden met bikepacking tassen?
- blijft jijzelf goed op de fiets rijden als je meer dan 50/70/90km? op een dag fietst?
-Je kunt een bikepacking setup ambiëren met je huidige mtb, maar dan moet je eerst bevestigen of je met behorende paklijst op vakantie wilt gaan.

-je kunt de canyon willen inruilen op een mooie santos, maar het is niet de sticker op de onderbuis die de fiets geschikt maakt voor je doel.