Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Wanneer ben je te oud voor een solo-fietsreis? - Forum Wereldfietser

Wanneer ben je te oud voor een solo-fietsreis?

Met de opeenstapeling van levensjaren komt bij mij de vraag, kan ik nog wel alleen op pad? Ik ben een fervent solo-fietser en reis bij voorkeur in ongerepte gebieden. Dat heeft een keerzijde als je wat ouder wordt. Hoe fit je ook bent of voelt, je kwetsbaarheid wordt groter. Ik ben benieuwd hoe anderen daarin staan. Is er een zelfde beleving en zo ja, wat doe je dan? Welke maatregelen neem je om toch je reisambities voort te zetten? Of pas je je reisambities aan waarmee je risico’s probeert te beperken?
Welke grotere veiligheidsmarges en backups voor noodgevallen je toepast is denk ik nogal afhankelijk van je gestel en gebreken en de soort en mate van ongereptheid. Je kunt natuurlijk alleen zelf (met je eigen artsen e.d.) inschatten wat relevant is.

Tenzij je plotseling komt te overlijden komt er per definitie een moment dat het geen goed idee meer is om hetzelfde uit te halen wat je eerder wel deed.
Interessante vraag die bij mij ook weleens opkomt. Ik ben 2e helft 50 en voor mij is het reden geweest om ruim voor mijn pensioen langere tijd (3mnd) vrij te regelen om te voorkomen dat het ineens niet meer kan. Ik hoop dat nog een paar keer te kunnen herhalen, ook na mijn pensioen. Ik hoop nog lang te kunnen blijven reizen per fiets maar houd er wel rekening mee dat ik mijn ambities moet bijstellen. Dat zou ik niet echt een probleem vinden overigens.
Ik denk dat als je gaat je iemand elke dag laat weten waar je bent en goede communicatie middelen mee neemt met de gps aan…en acculader mee.
En idd je huisarts / sportarts vragen.

Aan de andere kant, toen ik 30 was heb ik enkele weken in Borneo in ziekenhuis gelegen bijna dood….

Dus ga lekker op reis, geniet van het leven, de avonturen hoe groot of klein ook!

Gr ej
... als de begrafenisondernemer je lichaamslengte aan het opmeten is. Rigor mortis is nefast voor een redelijk beentempo.
ej groningen schreef:
ma 22 jan, 2024 08:53
Ik denk dat als je gaat je iemand elke dag laat weten waar je bent en goede communicatie middelen mee neemt met de gps aan
Zet Google Maps op je telefoon op 'Locatie delen', zodat altijd iemand kan weten waar je bent.
CarlW schreef:
ma 22 jan, 2024 09:11
Rigor mortis is nefast voor een redelijk beentempo.
Zo leer ik hier elke dag weer nieuwe dingen. :)
Zolang je je goed en gezond voelt zou ik me niet teveel tegen laten houden.

Als het niet meer leuk is omdat de impact van de fysieke inspanning niet meer in verhouding is met het plezier dat je eraan beleeft ga je vanzelf je plannen aanpassen toch?
Darwin zegt dat je je moet aanpassen aan de omstandigheden.
De huisarts zegt hetzelfde.
Je gezinsleden kunnen meestal de beste feedback geven.

De uitkomst daarvan kan zijn dat je niet meer de Mt. Everest opfietst, maar gaat ontdekken dat Nederland ook een heel mooi fietsland is.
HenkS schreef:
ma 22 jan, 2024 11:19
De uitkomst daarvan kan zijn dat je niet meer de Mt. Everest opfietst, maar gaat ontdekken dat Nederland ook een heel mooi fietsland is.
Of voortaan op een elektrische fiets op fietsvakantie gaat. :D :D
Poppink schreef:
ma 22 jan, 2024 12:09
Of voortaan op een elektrische fiets op fietsvakantie gaat. :D :D
Misschien......moeten we die discussie hier niet gaan voeren :D :wink:
Laten we dan doorgaan op wat je kunt doen.
* Een specialistische noodzakelijke medicijnvoorraad niet op één plek maar bv in je stuurtas of broekzak maar ook in je fiets of een achtertas.
* altijd een deel ervan bij je hebben, zelfs als je even naar de WC gaat in een bar of zo.

Een andere is erg goed zorgen voor jezelf en je spullen.
Een misschien een voorzichtige opmerking wat je leeftijd (ongeveer) is en wat je nog zou willen kunnen. Wat is je drive omdat toch te willen doen. Ik ben nogal een fan van La Marmotte een 1 daagse toertocht van 176 km van uit Bourg d Oissans. Als ik de leeftijd zie van een aantal deelnemers die nog rond komen poe poe. Ik zie alleen degene die het halen dus het beeld is wat vertekend.
Soms zouden kwetsbare ouderen op reis beter af zijn dan thuis.
Ik richt me vooral het aspect : SOLO fietsreis. Weinig reacties gaan daar op in.

Voor mijn gevoel hebben leeftijd en solo-fietsreizen niet of nauwelijks met elkaar te maken. Als je solo-fietsreizen aantrekkelijk vindt op je 60ste, waarom dan niet op je 80ste? Natuurlijk neemt je kracht af met de leeftijd en waarschijnlijk wordt de behoefte aan comfort groter. De dagelijkse afstanden en hoogtemeters zullen geleidelijk afnemen. In plaats van solo-kamperen is een hotelbed waarschijnlijk aantrekkelijker, maar dat is ook een persoonlijke voorkeur.

Ik ben zelf 75 en heb voor mei een solo-fietsreis langs de Spaanse kant van de Pyreneeën in het oog. Wat ik bij mijn reis van vorig jaar over de Great American Rail Trail wel merkte, was dat ik blij was om af en toe met andere fietsreizigers een praatje te kunnen maken en soms een tijdje samen op te trekken. Dat is niet om de veiligheid, maar om de gezelligheid. Daar kun je de reis op uitkiezen. Als je bv. de Great Divide MTB-route doet vanuit Banff, tref je elke dag een handvol fietsers die dezelfde kant op gaan. Idem voor een tocht naar Santiago de Compostella of van Land's End naar John o' Groats. De Marmotte vind ik geen fietsreis.
math schreef:
ma 22 jan, 2024 16:04
Ik richt me vooral het aspect : SOLO fietsreis. Weinig reacties gaan daar op in.

Voor mijn gevoel hebben leeftijd en solo-fietsreizen niet of nauwelijks met elkaar te maken. Als je solo-fietsreizen aantrekkelijk vindt op je 60ste, waarom dan niet op je 80ste? Natuurlijk neemt je kracht af met de leeftijd en waarschijnlijk wordt de behoefte aan comfort groter.
Nou ja... als je ouder wordt zal ook de kans dat je een keer niet goed wordt. Of erger, groter worden. Ik kan me voorstellen dat het dan een fijne gedachte is, dat je met iemand bent die kan helpen.
Een leeftijd hier aan hangen kan niet omdat het proces van ouder worden voor iedereen anders, of op een andere leeftijd, plaatsvindt. Wat wel blijft is dat alles langzamerhand moeilijker gaat worden, zowel fysiek als mentaal. Iedereen die jonger is kan behoorlijk wat tegenslag hebben tijdens een reis en toch plezier er aan over houden. Dat wordt minder naarmate je ouder wordt. Probeer voor je zelf te bepalen hoeveel, en wat voor, tegenslag je kan hebben voor dat je uit je comfort zone gaat en probeer dat te vertalen naar de waarschijnlijkheid of mogelijkheid dat zoiets tijdens je geplande reis op zou kunnen treden. Hopelijk kan je nog heel lang genieten van min of meer avontuurlijke tochten. Succes.
Poppink schreef:
ma 22 jan, 2024 10:19
Zet Google Maps op je telefoon op 'Locatie delen', zodat altijd iemand kan weten waar je bent.
Als je een iPhone hebt, en degenen die willen volgen ook Apple spul (iPhone, iPad, Mac), dan kun je gebruik maken van locatie delen in het OS. Heb je 'Don't be evil' Google-meneertje niet voor nodig.
Flix schreef:
ma 22 jan, 2024 16:57
Poppink schreef:
ma 22 jan, 2024 10:19
Zet Google Maps op je telefoon op 'Locatie delen', zodat altijd iemand kan weten waar je bent.
Als je een iPhone hebt, en degenen die willen volgen ook Apple spul (iPhone, iPad, Mac), dan kun je gebruik maken van locatie delen in het OS. Heb je 'Don't be evil' Google-meneertje niet voor nodig.
Dit mag wel achterwege blijven welk systeem je 'evil' benoemt. Blijf weg van polarisatie.

Zegt overigens een gebruiker van beide systemen.

Als 73-jarige fiets ik nog naar buitenland met tentje en kookspullen en blijf plannen maken voor later.
Zolang mijn conditie op peil blijft en mijn gezondheid het toelaat heb ik geen reden om er vanaf te zien.
Ik volg regelmatig het weblog van dhr Frank van Rijn, die op het moment schrijft over zijn tocht door midden Afrika. Dhr van Rijn is van 1948.
Frank kennende weet ik dat hij het niet meer zo ruig maakt als 25 jaar geleden. Maar dat is natuurlijk relatief; hij fietst nog steeds beter (verder en warmer maar niet harder) dan menige twintiger.