door
whisky » di 23 jan, 2007 15:26
Hoi!
Het Hofbrauhaus, pfoe, dat is duur daar.
Bij de Oktoberfeste is het heel erg leuk om al die Japanners te zien. Meestal delen ze een Maß (1 liter) met z'n vieren en vallen daarna om
. Maar meestal kopen ze er een, poseren een voor een met de Maß en drinken niks.
Hier een wetenschappelijk stukje Bierkultur over het waarom.
Waarom Azaiten sneller dronken zijn:
Ethanol ('alcohol') wordt in de lever via alcohol dehydrogenase (ADH) omgezet in acetaat-aldehyde. Dit acetaat-aldehyde is giftig en zorgt voor een deel van de accute dronkenschapssymptomen (naast ethanol zelf).
Alcohol-dehydrogenase (ADH) is een enzym dat varieert tussen populaties van de mens en Aziaten hebben een efficientere versie van ADH en zetten dus per tijd eenheid meer alcohol om in het giftige acetaldehyde (Aziaten zouden ze dus beter tegen ethanol moeten kunnen dan wij).
Dit giftige acetaat-aldehyde wordt via het enzym acetaat-aldehyde -dehydrogenase afgbroken tot het niet giftige acetaat maar bij Aziaten is een gencopie voor dit enzym defect. Dat is dus echt pech want anders zouden Aziaten de beste drinkers in de wereld zijn.
Kortom, Aziaten produceren dus sneller gif en breken het langzamer af. Dit, samen met hun kleinere lichaamsgrootte leidt tot een veel snellere dronkenschap.
Dat was het weer voor biochemie vandaag kinders
Morgen een wetenschappelijke verklaring waarom Nederlanders zoveel fietsen...
Fiets de wereld,
Whisky