Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Welk materiaal voor ondergoed? - Forum Wereldfietser

Welk materiaal voor ondergoed?

Welke materialen gebruiken jullie voor jullie onderkleding? En waarom?

Merinowol?
Odlo-achtige syntetische stoffen?

Anders?

Ik hoor het graag! Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

Steven

Ligt eraan waar het voor nodig is. Warmte-isolatie in koude omstandigheden of afvoer/doorlaten van zweet.

Ik gebruik overigens vnl. technisch materiaal als onderlaag. Idd van Odlo.

Fedor schreef:Warmte-isolatie in koude omstandigheden of afvoer/doorlaten van zweet
Warmte-isolatie hoeft het ondergoed mij niet te bieden. Mijn huid moet droog blijven. Isolatie komt van de volgende kleding-laag.

Ik gebruik in de zomer gewoon katoen, als het kouder wordt merino.

Nou, als het heet is wil je dus niet dat je huid droog blijft! Dan werkt een zweethemd waarschijnlijk alleen maar tegen. In dat geval voldoet een katoenen hemd eigenlijk het beste.
Al die technische zweethemdjes zijn eigenlijk alleen bedoelt voor als de kans op te grote afkoeling bestaat op het moment dat je stopt met je inspanning en nat bent van het zweet. Dat zal dus zijn als het waait en niet al te warm ==> dus is de isolatie-factor nog helemaal niet zo vreemd.

Kortom: op de hoogvlaktes van Noorwegen draag ikzelf de "Effect"shirtjes van Odlo. Voldoen ook uitstekend als het warm is, en ze gaan minder snel stinken dankzij de zilver-moleculen die mee geweven zijn.
Op de zinderend hete meseta van Spanje draag ik het liefst katoenen t-shirtjes.

Op dit moment probeer ik de superfine 140gr hemdjes van Icebreaker: wol. Die lijken het beste te combineren van beide, en ik moet zeggen: het lijkt zeer veelbelovend! Groooot voordeel is dat ze werkelijk na een week nog niet stinken!

Spironski schreef:Op dit moment probeer ik de superfine 140gr hemdjes van Icebreaker: wol. Die lijken het beste te combineren van beide, en ik moet zeggen: het lijkt zeer veelbelovend! Groooot voordeel is dat ze werkelijk na een week nog niet stinken!
Deze wil ik ook nog eens uitproberen. Jammer van de flinke prijs, blijft dan een gok.
Maar kriebelen doen ze niet (wordt gesuggereerd). Klopt dat?

OK, bedankt voor jullie reacties!

Fedor schreef:
Spironski schreef:Op dit moment probeer ik de superfine 140gr hemdjes van Icebreaker: wol. Die lijken het beste te combineren van beide, en ik moet zeggen: het lijkt zeer veelbelovend! Groooot voordeel is dat ze werkelijk na een week nog niet stinken!
Deze wil ik ook nog eens uitproberen. Jammer van de flinke prijs, blijft dan een gok.
Maar kriebelen doen ze niet (wordt gesuggereerd). Klopt dat?
Merinowol prikt niet, maar als je weet dat het wol is gaat het de eerste dagen toch prikken, je blijft gewoon denken dat het prikt. Ik had een merino oderhemd en dat begon pas te prikken toen ik wist dat het wol was ;). Nu prikt het niet meer, gewoon knop in uw hoofd omdraaien en niet denken dat alle wol prikt.

@ Schlauch: je schrijft: "Ook als je fietst en je nat bent wordt er uit de directe omgeving verdampingswarmte onttrokken waardoor de temperatuur daalt."
Dat klopt, dit is ook de hele bedoeling van zweten! Het gaat er juist om de overtollige warmte af te voeren. Probleem ontstaat pas als het afkoelen doorgaat als het niet meer hoeft/moet. Zolang je in beweging bent produceer je meestal ook nog wel enige warmte door de inspanning.

Verder slaan mijn niet-katoenen shirtjes ook wel wit uit hoor!

@ Fedor: Die Icebreakers zijn niet goedkoop, bijna €50, maar de meeste specialistische zweethemden zitten daar niet zo heel ver onder. Die Odlo's kosten ook al €40, en dat zijn zeker niet de duurste (oké: Aldi/Lidl zal weer een stuk goedkoper zijn).
Maar eerlijk gezegd vind ik dat je in vergelijking best veel waar voor je geld krijgt, en het comfortbereik is een stuk groter dan alles wat ik ken. Zo had ik zo'n 140 gr/m aan toen het vorig weekeinde bijna 30 graden was, en dat ging prima.
Bovendien heb je d'r maar twee nodig omdat ze niet gaan stinken. Normale zweethemden stinken bij mij na een dag al, die Effect-Odlo's na twee/drie, en die Icebreakers heb ik dus nog niet kunnen laten stinken.
Overigens is stinken niet de enige reden om de kleren te wassen. Ook al gaan die Icebreakers niet ruiken, na enige tijd zullen er zich toch zoveel afvalstoffen en zout in verzameld hebben dat ze ook niet meer optimaal functioneren en je ze dus beter even kan uitspoelen.
Verder kriebelen ze inderdaad ècht niet (die superfine dan), dit in tegenstelling tot de "gewone"Icebreaker die ik toch wel een klein beetje vind kriebelen.

Hmm, ik heb begrepen dat het kunstmatige materiaal van Odlo nog sneller droogt dan merinowol van bijvoorbeeld Icebreaker. Het spul even uitspoelen en droog zwaaien lijkt mij een kleine moeite. Valt dit nadeel van Odlo dan niet gewoon af bij gebruik van 2 paartjes?

Odlo is iets goedkoper en kriebelt in ieder geval nooit.

Over de Superfine-materialen van Icebreaker lees ik vaker positieve berichten, maar dat materiaal wordt niet gebruikt voor het overige ondergoed, zoals een boxer of legging. Voor die laatste twee wordt gebruik gemaakt van het "normale" merinowol. En over dat merinowol lees ik juist niet altijd positieve berichten.

Het enige nadeel van Odlo lijkt te zijn dat het eerder stinkt, maar het wordt wel voor alle producten gebruikt. Dus ook voor boxers, leggings, longsleeves en T-shirts.

Mijn conclusie: Odlo lijkt op papier de betere keuze te zijn t.o.v. merinowol.

Schiet maar raak!

Nagenoeg elk kunststoffen ondergoed zal sneller drogen dan die wollen Icebreakers! Dat is één van de, weinige, nadelen van Icebreaker. Nu droogt die 140gr. ook nog wel redelijk snel, moet ik zeggen. In elk geval is dat voordeel van snelle droging niet voorbehouden aan Odlo. Ook Patagonia of Häglofs b.v. maken erg mooi ondergoed.
Ik benadrukte juist dat het comfortbereik van die Icebreakers en het geurloos blijven beter is dan elk kunststof ondergoed, niet de droogtijd.
Overigens droogt ook kunststof ondergoed meestal 's nachts niet zo goed. Vaak zijn nachten relatief vrij koel/vochtig, dus zal het niet zo makkelijk zijn om 's avonds even je shirtje uit te spoelen en die 's morgens weer droog aan te trekken. Vaak heb je daar toch een warme ochtend/dag voor nodig, dus als je op je fiets wil zitten.

Verder draag je tijdens je fietsreizen toch vooral een fietsbroek? Dus aan een Icebreaker onderbroek heb je helemaal geen behoefte, lijkt me.

Ik denk dat het gebruik van kunststof en wol elkaar niet volledig overlapt. Het Merinowol verhaal is een andere dan het zweethemden verhaal. En ik geloof ook dat een heleboel mensen maar domweg dat zweethemden verhaal navolgen zonder precies te weten hoe-waarom-en-wanneer. Want het staat nu eenmaal in het buitensportblad dat het moet (denkt men). Zweethemden in de hitte? Bullshit!

Mijn persoonlijke mening is in elk geval dat die, lichte, merinowollen shirtjes universeler zijn dan de kunststoffen varianten, en op mijn volgende reis zal ik twee merinowollen shirtjes meenemen, en wellicht ook een kunststof.

Voordeel als het echt kou is bij wol is dat het warm blijft. Doordat het minder sneller droogt, onttrekt het minder warmte. Als het echt koud is en je zweet dan is wol veel beter.

Spironski schreef:...Verder draag je tijdens je fietsreizen toch vooral een fietsbroek? Dus aan een Icebreaker onderbroek heb je helemaal geen behoefte, lijkt me...
Dat vroeg ik mij ook af. Als je een fietsbroek wil dragen, moet je hier dan nog iets onder dragen, zoals een boxer of legging van merinowol bijvoorbeeld? Of is de fietsbroek de eerste laag?

StevenW schreef:
Spironski schreef:...Verder draag je tijdens je fietsreizen toch vooral een fietsbroek? Dus aan een Icebreaker onderbroek heb je helemaal geen behoefte, lijkt me...
Dat vroeg ik mij ook af. Als je een fietsbroek wil dragen, moet je hier dan nog iets onder dragen, zoals een boxer of legging van merinowol bijvoorbeeld? Of is de fietsbroek de eerste laag?
Als je een fietsbroek/regenfietsbroek hebt met binnenvoering en het is niet al te fris buiten, dan heb je geen extra onderlaag nodig zo lijkt me. Ik draag enkel een lange merinowollen onderbroek als het te koud is of als er veel wind staat en ik moet mijn regenbroek ook aantrekken.

Ik snap je wel, maar ik wil mezelf niet vergelijken met een wielrenner...
Hoe vaak overkomt het je dat je lekker zit te fietsen terwijl je tegelijkertijd helemaal nat bent van je eigen zweet en daardoor te erg afkoelt? Mij in elk geval niet zo vaak. Als ik erg zweet is dat omdat ik me erg inspan, en dus ook warmte produceer. Pas als ik daarmee stop krijg ik het eventueel te koud.

Zweten is toch een functie van het lichaam om af te koelen als je het te warm krijgt? Dat is meestal geen verkeerde zaak. Volgens mij kan je beter je lichaam daarmee helpen dan het tegen te werken, lijkt me. Daarom ook: in de hitte een katoenen shirtje, en als er het risico is op te grote afkoeling doordat ik te nat wordt van mijn eigen zweet een zweethemdje.
Ten allen tijde je huid droog houden is volgens mij te simpel.

Maar zoals gezegd lijken die Icebreakers wellicht het ideale compromis... :D

Tja, in dat geval heb je het zeg maar over "niet-functioneel zweet" :shock: :D . Dan zal zo'n zweethemd goed werken, ja.
Toch zou zelfs jij volgens mij op zo'n zinderende meseta prima katoen kunnen dragen. Bij >35 graden is er toch niet veel kans op onderkoeling (juist het tegenovergestelde), maar zelfs dan heb ik wel eens mensen zweethemdjes zien dragen, "omdat het nu eenmaal hoorde"!

Ik heb over dit onderwerp een mailwisseling gehad met een technisch redacteur van Op Pad. In grote lijnen was hij het wel met me eens, en hij zou er eens aandacht aan besteden in het blad.
Het ging er inderdaad onder andere over dat een heleboel mensen maar klakkeloos vreselijk duur technisch ondergoed dragen in situaties waar dat helemaal niet nodig is, of zelfs contraproductief, omdat ze er zoveel over lezen in de bladen en dan denken dat het ook altijd voor hen geldt.

Maar soms voldoet een katoenen shirtje van € 5,- dus zelfs beter :D
Een aanvulling m.b.t. technische zweethemden bij warm weer:

Ik heb gemerkt dat bij erg hoge temperaturen (30 graden en, veel, warmer) ook technische zweethemden nat worden van het zweet. Dan functioneert het vochttransport dus niet meer. De functie is dan gelijk aan katoenen shirts. Als je echter een kunststof zweethemd wilt schoonwassen lukt dat vrijwel altijd, maar een (wit?) t-shirt niet altijd meer. Dat is dus een voordeel van kunststof.

Een ander voordeel van kunststof is dat als je een tocht maakt met zowel die hitte als met minder warme omstandigheden, je "maar 1" shirt nodig hebt (oke, je wilt 'm wel wassen, dus 2 is wel het devies). Bij katoen heb je er meer nodig vanwege het wisselen gedurende de dag i.v.m. vochtopbouw in de vezels waardoor (te veel) afkoeling op de loer ligt.
Zulke tochten beginnen al in de Alpen en andere gebergten in west-Europa, maar ook verder weg van ons kikkerlandje.

Verder is het in warme omstandigheden wassen van een kunststof shirt een peulenschil: wassen, aantrekken, en een 20 minuten later is 'ie droog (van kletsnat naar kurkdroog in 20 minuten dus). Dat hoef ik bij een katoenen shirt niet te proberen. Als je dus wast bij aankomst op de kampeerplek, is het kunststof zweethemd nog voor het eten weer droog.

Technisch ondergoed bij warm weer lijkt mij ook niet nodig. Zweten doe je zowieso, evenals warm worden. Een technisch en peperduur shirt heeft in dergelijke omstandigheden geen meerwaarde.

Is het erg warm en zweet je veel, dan kan je datzelfde katoenen shirt in redelijk schoon water prima schoon spoelen, eventueel met behulp van een klein beetje zeep. Drogen doet het wel bij die temperaturen. Dus ook de droogtijd van materialen is niet meer relevant, lijkt mij.

En voor zover ik weet, beschermt katoen zelfs beter tegen ZONLICHT dan andere materialen. Hebben jullie daar ook al eens over nagedacht?

Een katoenen shirt is overigens vrijwel overal ter wereld te koop en kost je doorgaans geen kloot.

Mijn conclusie: is het (erg) warm, draag dan een katoenen shirt! :)

Die 140 van Icebreaker gaat over het gewicht per vierkante meter stof. Ik heb eens wat shirtjes van me gewogen:

-katoenen t-shirt: 195gr.
-Icebreaker Superfine 140: 160gr.
-Odlo "Effect": 160gr.
-Odlo "light" hemdje: 85gr.

Allen maat L, geen van alle hebben een verlengd rugpand.

Wij hebben eigenlijk altijd iets van Odlo. We zijn een keer overgestapt naar Merino wol, maar vooral ik (Ellen) kon er toch niet zo goed tegen... het kriebelt mij te veel!

Dus laatst maar weer een Odlo shirt gekocht en dat draagt toch wel heel erg prettig. Voor mij geen wol meer in ieder geval.

Merino wol is helemaal in tegenwoordig, er zijn vast zowel voor- als nadelen aan, maar ik vind het vooral belangrijk dat het lekker zit. Bij een beetje inspanning en dus transpiratie wordt ik al kriegelig van wol, maar dat is een persoonlijk iets.