Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Rugpijn vs ligfiets - Forum Wereldfietser

Rugpijn vs ligfiets

Ik leg sinds 2 jaar maandelijks ongeveer 1500km met mijn MTB af voor woon- werkverkeer. De laatste tijd krijg ik steeds meer last van lage rugpijn (lumbago) :cry: . Ik denk al geruime tijd aan de aanschaf van een ligfiets (na positieve ervaring met Challenge Mistral). Heeft er iemand ervaring met de lage rugpijn problematiek en de eventuele positieve of negatieve effecten van een ligfiets daarop?

Hoi vqb. Welkom op het forum.

Wellicht is het ook een idee om eens te kijken naar de nieuwe fiets van Giant, de Revive. Je kunt o.a. op de website van Giant Nederland en op de algemene Giant site informatie vinden over deze nieuwe fiets.
Afbeelding
Het is een soort kruising tussen een normale fiets en een ligfiets. En voor de twijfelaars, de fiets ziet er niet uit maar rijdt fantastisch. Uit eigen ervaring. En iedereen die ik heb gesproken en die de fiets heeft geprobeerd denkt daar hetzelfde over.

Hoi vqb,

Op het ligfietsplaza staan Veel Voorkomende Vragen http://www.ligfiets.net/vvv/ en kies vervolgens voor mens en dan voor rug. Mogelijk dat je daar wijzer kunt worden?! Succes.

Martin

Jarno schreef: Wellicht is het ook een idee om eens te kijken naar de nieuwe fiets van Giant, de Revive. En voor de twijfelaars, de fiets ziet er niet uit maar rijdt fantastisch.
Zou Tubus hier een paar voordragers voor kunnen verzinnen?
En qua vormgeving: Ze durven tenminste iets anders op de markt te brengen.

Ik denk dat als je een beetje handig bent, dat daar wel wat voordragers op te plaatsen zijn :wink: .
Wat ik vergeten was, er zijn ook soortgelijke fietsen van ik geloof Gazelle. Maar die zijn als slechter uit de test gekomen, dus zou ik niet doen.

Hallo vqb,

Om antwoord te geven op je vraag: ik had ook last van lage rugpijn, en op mijn randonneur ook van polsen en schouders. Nu ik een ligfiets heb (Optima Condor) is alle pijn voorbij. Wel had ik in het begin op lange zware hellingen wel eens last van pijn in mijn nek, maar die is met het installeren van een neksteun ook over.

Gaele
vqb schreef:Ik leg sinds 2 jaar maandelijks ongeveer 1500km met mijn MTB af voor woon- werkverkeer. De laatste tijd krijg ik steeds meer last van lage rugpijn (lumbago) :cry: . Ik denk al geruime tijd aan de aanschaf van een ligfiets (na positieve ervaring met Challenge Mistral). Heeft er iemand ervaring met de lage rugpijn problematiek en de eventuele positieve of negatieve effecten van een ligfiets daarop?
Het klinkt onwaarschijnlijk maar toch is het (helaas) waar!
De belasting van de rug, met name van S1 tot L5 is bij de doorsnee ligfiets hoger dan bij een reguliere fiets.
Misschien verstanding om een een andere zithouding te proberen?
Het verschuiven van de zadel al dan niet gepaard met een andere (of beter verstelbare) stuurpen kan wonderen doen!
Zoals je ongetwijfeld zelf weet zijn er thans ook voor ahead-systemen verlengingen te koop (juiste benaming schoot me niet te binnen)

Hoi,

Zelf weet ik niet veel van medische zaken en ik vermoed dat S1 tot L5 voor ruggewervels staan, maar ook dat weet ik niet zeker. Ik weet echter wel dat veel mensen die op een gewone fiets niet meer kunnen fietsen, op een ligfiets weer lekker kunnen rondtoeren.

Daarom: huur eens een ligfiets en probeer deze uit en ervaar zelf wat het doet met je rug. Eigen ervaring leert je altijd meer dan meningen van anderen.

Martin

Hoi Martin,

Si is een aanduiding voor het zogenaamde heiligbeen en L1 t/m L5 staan voor de 5 lendenwervels.
Dit hele gebied is het meest ontvankelijk voor al dan niet chronische rugletsels. (o.a. hernia)

Helaas papagaai ik niet alleen medische specialisten na maar spreek ook uit ruime eigen ervaring.
Misschien kinkt de naam Radius je nog bekend in de oren?
Welnu, één van hun types, de Hornet, heb ik een aantal jaren bereden, zodoende.

Sorry, het is absoluut niet mijn bedoeling je het plezier van het ligfietsen te ontnemen maar toch is het niet alleen zaligmakend.

Ik ben blij dat het nadeel klaarblijkelijk voor jou niet opgaat.
Veel verder fietsplezier toegewenst!

roy

Uit eigen ervaring weet ik dat dé oplossing voor rugklachten meestal een andere zithouding is. De meeste, ik schat wel zo'n 90%, van alle trekking/tourfietsen heeft een veel te diepe zit. De nadelen hiervan wegen m.i. niet op tegen het enige voordeel, n.l.een beetje meer snelheid. Ik heb als lijder aan een aangeboren vorm van spit, c.q. een vergroeide onderste rugwervel die bij het fietsen regelmatig problemen gaf, mijn Giant voorzien van een hogere stuurpen en een ander soort stuur. De problemen zijn voorbij! Het ziet er niet uit natuurlijk een gebogen stuur van het type dat de meeste Hollandse fietsen siert, maar dat vind ik volkomen onbelangrijk. Ligfietsen heb ik ook geprobeerd, zowel als forens als vakantiefietser, maar dit werkte bij mij absoluut niet, sterker nog de pijn werd alleen maar erger en verplaatste zich steeds meer naar mijn nek.
De nieuwe Giant zit/ligfiets heeft dit probleem niet, ik overweeg de aanschaf. Ziet er inderdaad niet uit, maar rijdt heerlijk.

Marcel