Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Gore Bike Wear - Forum Wereldfietser

Gore Bike Wear

Deze fabrikant maakt waterdichte jassen. Leuk dat ze dat doen, maar waarom maken ze geen jassen van Gore-Tex PacLite met een capuchon? En waarom zit er in vredesnaam een rits in zo'n jas? Of zakken?

Als je fleece-jas je niet voldoende meer beschermt tegen de elementen, dan doe je toch ALTIJD een capuchon op? En wie fietst er nu in de regen met zijn regenjas open?

Ik weet dat er andere fabrikanten zijn die dit wél doen, maar ik vind het toch opvallend dat een zogenaamde specialist niet eens een fatsoenlijke regenjas in het assortiment heeft.

Ik ben een simplist. Ik wil dus zo min mogelijk ritsen, klitteband, zakken en andere rotzooi aan mijn regenjack, want dat kan kapot.

De "Oz" uit de Intense-Serie van Haglofs spreekt mij juist wel aan. Daar zit ook een rits in, maar die loopt maar tot de helft en heeft een relevante functie. (Ik heb een hele leuke baan in de zorg, don't worry, 't is geen reclame...)

Dit is slechts een voorbeeld. Het valt mij op dat er veel poep wordt verkocht. Ben ik de enige die hier zo over denkt of delen jullie mijn mening?

De fietsjassen van Gore Bike Wear hebben wél een capuchon. Die kun je als extra erbij krijgen. De capuchon werkt zonder meer goed.
De reden dat ze dit er naar alle waarschijnlijkheid niet standaard bij verkopen is omdat mtb'ers en racefietsers bij voorkeur niet met een capuchon fietsen (te gevaarlijk). Anders gaan die weer berichten op een forum zetten waarom ze in vredesnaam voor zo'n stuk extra stof betalen. De stelling dat je dus ALTIJD een capuchon draagt is iets te kort door de bocht.....

En dan vinden ze het dus geen probleem dat de regen rustig op hun bolletjes neerslaat? En als het flink regent, komt er ook water via het boord naar binnen...

Ik kan me voorstellen dat je bij korte (1 tot 2 uur), lichamelijke inspanningen in de regen een capuchon vervelend vindt. In dergelijke omstandigheden kan je m.i. beter een Windstopper o.i.d. gebruiken.

Echt logisch vind ik het niet...

handig voor het aan en uit trekken
ik heb een hekel aan jassen die ik over mijn hoofd moet wurmen en zal dus nooit een jas met halve rits kopen

kortom er zijn verschillende behoeften waar een jas aan moet voldoen, niet alleen het waterdicht zijn. Ook veiligheid, gebruiksgemak, dingen opbergen (zakken) zijn criteria bij aankoop. Zoveel mensen zoveel wensen

StevenW schreef:En dan vinden ze het dus geen probleem dat de regen rustig op hun bolletjes neerslaat?
Inderdaad. Ik ben geen mtb'er of racer, maar ik houd niet van capuchons. Als het kan zonder teveel schade aan te richten, knip ik altijd de capuchons van mijn jassen.

Gerd

Hier wel een capuchondrager maar dat doe ik alleen bij het wandelen. Op de fiets vind ik het toch wat minder (beperkt zicht) of het moet een makkelijke route zijn, bijv rechte wegen.
Anders een losse hoed op. Houdt ook veel tegen :)

Yep, ook ik heb een Paclite jas mèt capuchon, maar die capuchon gebruik ik op de fiets nooit: ik zie dan te weinig en ik hoor niets meer. Ik neem dus een los regenhoedje mee.
Verder vind ik dat gewurm met een anorak ook maar niets. Ik ben dus blij met die rits, kan ik bovendien ook makkelijk mee ventileren.

Ik weet niet of anderen ook op het idee gekomen zijn, maar een capuchon "gedraagt" zich m.i. beter als je er een pet met een flinke (en stevige) klep onder draagt. De capuchon wordt door de klep gedwongen mee te draaien met hoofdbewegingen.
Bijkomend voordeel voor brildragers: een grote klep houdt heel veel regendruppels van je bril.

Ik draag geen capuchon bij het fietsen. Mij te gevaarlijk. Bovendien heb ik een helm op. Die houdt in de praktijk een klein buitje grotendeels tegen. Voor een hoosbui heb ik een soort douchemuts van knalgeel goretex die je over je helm trek (droog en warmer). Je oren blijven vrij, zodat je nog wat hoort, en als je opzij kijkt zit je niet in de binnenkant van een capuchon te kijken. Wordt het echt kouder, dan draag ik zo'n brede band over mijn voorhoofd en dan inderdaad dan wel over mijn oren. Is het nog kouder, dan draag ik een dunne Balaclava onder mijn helm. Sneeuwt het er dan nog bij, dan gaat de douchemuts ook nog over de helm.
Wim

vanochtend lekker door de regen naar mijn werk gefietst. In mijn regenjas met lange rits en zonder capuchon. Dat er geen capuchon op zit vind ik behalve veiliger ook fijner voor het gevoel. De rits heb ik nodig om goed af te koelen als ik een van de helinkjes neem. Tijdens het afdalen weer dicht ritsen. Om te voorkomen dat er water via mijn hals naar binnendruipt draag ik een Buff om mijn nek. Droog in een paar minuten.

capuchon
Ik draag geen capuchon omdat de regen op een capuchon mijn gehoor verstoord. En met de capuchon, met of zonder pet eronder, draai ik het hoofd toch minder gemakkelijk. Juist in de regen wel zo belangrijk, want dan willen mensen naar huis, of weg uit de regen en letten de meeste medeweggebruikers minder op. Safety first!

Maar de drup op mijn hoofd vindt ik ook niet fijn. Zeker niet indien gecombineerd met frisse wind. Tijdens vakanties draag ik een helm, daar doe ik dan een bandana of beanie onder om warm te blijven. Dat ding van Willem lijkt me ook wel wat, ga daar eens naar kijken. Willem: maakt je 'douchemuts' geluid?
Tijdens woon-werk verkeer gebruik ik een pet, met als voordeel dat er minder drup op de bril valt.

Water in de nek
Mijn jas heeft een koord rond de boord. Die trek ik strak rond de nek zodat ik geen water binnen krijg. In extreme omstandigheden gebruik ik de zeilers truck: een handdoek in de nek en dan de jas dicht. Op die manier heb ik nog nooit water binnen gekregen. Zelfs niet op de waddenzee toen met windkracht 6 ik achter in de kuip stond en het buiswater vol in het gezicht kreeg :!:

Enkele weken geleden heb ik voor mijn fietsvakantie door Nederland een Circadian Paclite Jacket van The North Face gekocht omdat die week regen werd verwacht.
Tot die tijd fietste ik in een gewone regenjas maar op bestemming aangekomen was ik alsnog zeiknat van het zweet en onderweg fiets je in een sauna.

Ik heb de nieuwe jas gedurende de hele dag aangehad met daaronder een zweethemd van Craft (lange mouwen).
De jas ademd zeer goed maar bij zware inspanning voelde ik op mijn rug wel enige nattigheid maar zodra het stopte met regenen deed ik de rits een stukje open en dan was ik zo weer droog. Overigens zitten er onder de oksels ritsen voor extra ventilatie. De jas is mij erg goed bevallen, ik voelde me niet opgesloten.
De capuchon zit opgeborgen in een vakje achter de nek en kan al fietsend worden opgezet. Het heeft een klein klepje aan de voorkant wat voorkomt dat regen in de ogen drupt en achter het hoofd zit een koord die je strak kunt trekken zodat de kap goed om het hoofd sluit en je dus niet het probleem hebt dat je bij het draaien van het hoofd tegen de kap aankijkt.
Nadeel van de kap is dat het ook erg goed geluiden tegenhoud waardoor je beduidend minder hoort maar de kap zet ik dan ook alleen op als het erg hard regent. De binnenkant van de kraag is bekleed met een lekker zacht stofje zodat die niet tegen je nek blijft plakken.

Een echt minpunt is de prijs maar ik hoop er nog lang plezier van te hebben.

Ik heb een AGU Secco Light jas gekocht. Zeer gunstige prijs, handig formaat en adement waterdicht en winddicht membraan. Weliswaar is het niet de kwaliteit van een jas die 3-4 keer duurder is maar voor 60 euro is het echt een geweldige koop. Je hebt een kap die je er af kan doen, de rits is afgedekt, er zijn ventilatieopeningen onder je armen en in het midden van je rug die je indien gewenst kan openzetten.