U bent hier:

Zomertrektocht: Maastricht - Basel (mijn eerste buitenlandtocht)

Inschrijfdeadline: 01-07-2022
Annuleringsdeadline (met teruggave van eventuele betalingen, uitgezonderd treinticket): 08-07-2022

Aantal inschrijvingen tot nu toe: 10 (VOL!)

Altijd al naar het buitenland gewild maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Of heb je gewoon zin om met een clubje lekker relaxt te fietsen naar Basel? Deze zomer gaan we er weer lekker op uit. De route is een volledig uitgedachte route van Benjaminse, dus kan niet misgaan. We zullen erg mooie natuur en autoluwe wegen tegenkomen. Het is een gemakkelijke tocht met hier en daar misschien een klimmetje of wat heuvel op. Maar dat kan jij vast wel.

Groepsgrootte en samenstelling
Om het beheersbaar en persoonlijk te houden kunnen er maximaal 10 personen mee (naast de organisator). Het kan zijn dat er mensen meegaan die de Nederlandse taal niet goed of niet beheersen. Je zal dan of een beetje geduld moeten hebben met communiceren of in het Engels met hen praten. Er is geen leeftijdsgrens aan deze tocht, dus je kan jong en ouder tegenkomen. Wél verwacht ik dat iedereen fit genoeg is voor de genoemde afstanden en zwaarte. 

Tempo en afstand
De totale lengte bedraagt ongeveer 630km en we fietsen er in 10 dagen heen. We fietsen ongeveer 60-70km per dag. Zo is er voldoende tijd om van al het natuurschoon te genieten, een ijsje te eten, ergens te zwemmen, en lekker rustig aan op de camping aan te komen, te douchen, eten en relaxen. Uiteraard zal er ook wel eens wat misgaan, bijvoorbeeld fietspech of lichamelijk letsel, of iemand verliest iets onderweg. Met een dergelijk dagschema hoeven we ons niet snel te haasten. Kruissnelheid zal rond de 20km/u liggen, gemiddelde snelheid rond de 15-17km/u.

Dagritme
Een avontuurlijke reis zoals deze laat zich natuurlijk niet helemaal vangen in een schema, maar gemiddeld moet je hier aan denken:
9:30-10:00 vertrek vanaf de camping
10:00 - 13:00 Fietsen -- elk uur een korte pauze
13:00-13:45 - lunch
13:45-16:00 Fietsen -- elk uur een korte pauze
16:00-16:30 - supermarkt bezoekje indien nodig
16:30-17:00 - aankomst camping, tent opzetten, douchen, etc.
18:30 - 19:00 - gezamenlijk avondeten

Niveau
Hoewel het een buitenlandtocht voor beginners is, ga ik er wel van uit dat je je spullen een beetje kent, je fiets afgesteld en ingereden hebt, al een paar keer gekampeerd hebt (bvb in eigen land) en dus al wel wát ervaring hebt. Verder komen we er wel uit, maak je geen zorgen.

Ook als je al wel buitenlandervaring hebt ben je overigens van harte welkom om mee te fietsen :)

Kosten
Als lid van de Wereldfietser hoef je, afgezien van de campings en het vervoer voor de terugreis, niets extra's te betalen voor deze reis. Als niet-lid betaal je een kleine eigen bijdrage van €10 per persoon. Lid worden van de vereniging kan al voor €22,50 per jaar, en wel hier.

Voor de campings betaal je €135 in totaal. Voor de trein terug betaal je €99. De campings zijn verplicht, de trein is optioneel.

Uiteraard heb je ook nog je persoonlijke kosten zoals de reis naar Maastricht met de trein, je eten, douchegeld en leuke-dingen-doen-budget.

Terug vanaf Basel
Er gaan uitstekende treinverbindingen vanuit Basel terug naar Nederland. Het ticket hiervoor zal worden geregeld door de organisator indien gewenst. Je kan er ook voor kiezen zelf op een later tijdstip terug te keren of op een andere manier te reizen. Geef dit dan even aan via de mail ( hello@coen.at ). De terugreis zal ongeveer 8 a 9 uur bedragen. De georganiseerde terugreis is op 2 augustus. De exacte tijd wordt later nog bepaald, maar een goede optie zou de 12:20 trein zijn.

Van

Vertrektijd

Naar

Aankomsttijd

Basel SBB

12:20

Düsseldorf Hbf

17:31

Düsseldorf Hbf

18:26

Arnhem C

20:14

Meer informatie over de route
Van de uitgever op https://www.cyclingeurope.nl/:

"Deze route begint in Maastricht en eindigt in Basel. De route voert door geleidelijk stijgend en vrijwel autovrij door de Ardennen omhoog door het natuurgebied van de Hoge Venen. Er ligt tegenwoordig een fietspad van zestig kilometer over een oude spoorbaan, de Vennbahn-route, waardoor je heel geleidelijk stijgend naar het dak van België klimt. De route voert hier door het duitstalige Oostkanton, om vervolgens af te dalen in het vriendelijke Ourdal. Daarna neemt de route de reiziger nog even omhoog door de Duitse Eiffel, om vervolgens weer af te dalen naar het dal van de Our. De route voert verder door het Luxemburgs Zwitserland om dan door de wijngaarden in het Moezeldal te komen. Via de Duitse oever en Schengen rijdt men Frankrijk binnen. De route verlaat hierna de rivier en trekt door de bossen om Metz heen. Daarna breekt het landschap open en voert de route door de golvende graanvelden in Lotharingen. Voor men de Vogezen bereikt, rijdt men door een merengebied langs oude kanalen en door uitgestrekte bossen.

Er loopt een mooi fietspad langs het kanaal door de Vogezen, zodat je nauwelijks hoeft te klimmen. [Maar wij gaan voor een kleine klim] door het dal van de Saar te volgen en stijgen naar een hoogte van 800 meter bij de Col du Donon. Aan de andere kant van Vogezen liggen de Elzas met de schilderachtige dorpen en stadjes, ooievaarsnesten en heel veel wijngaarden waar heerlijke wijn vandaan komt. In de Elzas kan men zowel langs de sterk glooiende wijngaarden, als ook door de vlakte fietsen. De route gaat om Mulhouse heen over kilometerslange fietspaden door het Hardtbos. Zo bereikt men vrijwel autovrij de grens bij Basel."

kaart route

Organisator
Deze tocht wordt georganiseerd door jullie eigen toertochtcoördinator, Coen de Jong (34), sinds 2016 lid van de Wereldfietser en al vaak bij andere WF activiteiten aanwezig geweest met zijn oranje Santos TM 2.6. Al sinds 2014 maakt hij geregeld buitenlandtripjes op de fiets, waaronder van Roemenië terug naar huis (2014), Santiago de Compostela (2017), Polen-Kroatië (2017), VS Westkust (2018), NL - Berlijn (2019). Ook heeft hij al het nodige georganiseerd buiten de WF om, onder andere op het meetup.com platform. Je bent dus in goede handen wat betreft de organisatie en hij heeft de nodige dosis ervaring (al weet hij ook niet altijd wat ie doet, hoor ;)).

Vragen?
Mail naar hello@coen.at met al je vragen over de route, je voorbereiding, de treinreis terug, eten, drinken, gear, alles mag. Als de inschrijvingen eenmaal gesloten zijn, zal er ook een Whatsapp groepje opgezet worden om met elkaar te overleggen en voorpret te delen.

Disclaimer
Deelname aan een of meerdere activiteiten is voor eigen risico. De vereniging kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of schade in geval van ongeval, letsel, etc. aan uzelf of derden. Wij raden u aan zelf zorg te dragen voor een reis-ongevallen en/of aansprakelijkheidsverzekering. Zie https://www.wereldfietser.nl/veiligheid.

Sponsoren


Zoeken