U bent hier:

WF Buitenlandtocht 2024 Betoverend Praag

Dwars door sfeervol Duitsland naar betoverend Praag (VOL)*

Kom mee tijdens deze fietskampeertocht he-le-maal naar Praag! In 14 fietsdagen van ± 80 km per dag, oftewel zo’n 1100 km totaal. Naar die mooie stad daar aan de Moldau. Met haar mooie Karelsbrug en eeuwenoude geschiedenis. Naast dat de eindbestemming er eentje is om over naar huis te schrijven, fietsen we ook grotendeels door hele mooie stukken Duitsland heen. De route voert langs bruisende rivieren, onneembare vestingen, nostalgische kuuroorden en sfeervolle oude steden. Een mooi traject, steeds weer anders en nog met volop ruimte om je heen.

* schrijf je in op de reservelijst door op het ticket " WF Buitenlandtocht 2024 Betoverend Praag " door te klikken. Daar kan je jezelf op de reservelijst zetten. Vrijgekomen tickets worden, op volgorde van inschrijving op de reservelijst, per E-mail 24 uur aangeboden ter overname. Daarna naar de volgende, etc. totdat iemand het ticket claimt. 

Afstand
De totale lengte bedraagt ongeveer 1100 km, verdeeld over 14 fietsdagen. We fietsen dus ongeveer 80 km gemiddeld per dag. 

Groepsgrootte en samenstelling
Om het beheersbaar en persoonlijk te houden kunnen er maximaal 14 personen mee (naast de organisatoren). Er is geen leeftijdsgrens aan deze tocht, dus je kan jong en ouder tegenkomen. Wél verwachten wij dat iedereen fit genoeg is voor de genoemde afstanden en zwaarte. 

Tempo
Iedereen fietst op zijn of haar eigen tempo. We fietsen dus niet per se als één groep. Er zullen vast sub-groepjes ontstaan van mensen met ongeveer hetzelfde tempo. Soms kan het zijn dat je alleen fietst. Maar ’s avonds komen we allemaal op dezelfde camping aan en kletsen we bij. Zorg dus dat je vertrouwd bent met navigatie op de fiets en volledig zelfstandig de weg kan vinden (GPX-tracks worden beschikbaar gesteld).

Zwaarte
In totaal gaan we ongeveer 8300 meter omhoog. Dat betekent dus gemiddeld zo’n 600 hoogtemeters per fietsdag. De zwaarste dag is ± 1000 hoogtemeters klimmen. De lichtste dagen zitten in het begin met zo’n 160-300hm. Geleidelijk komen er meer en meer hoogtemeters. Per fietsdag moet je rekenen op zo’n 5-6 fietsuren (met een gemiddelde conditie), pauzes niet meegerekend.

D2vIKduBw9rF2alLycuf5WtRztpN3VIAZAaWQc4cNsfXgh_DuG9NJJyyGm2UOPa4CLPFiybpKOjiFyI_3hEal46GUgq_izgfn9aYlwKhL48CVkRH6zl194Nx-6E69xPOApuXkBIyi1WN

Ondergronden
Meer dan 80% van de tocht zal over asfalt of verharde wegen gaan. Hier en daar kan je stukken singletrack, kasseien en gravel tegenkomen.

Jij-beschrijving
We gaan ervan uit dat je vertrouwd bent met je uitrusting. Je fiets is afgesteld en ingereden. Je hebt al een paar keer gekampeerd (zowel in eigen land als daarbuiten). Je hebt al enige ervaring met heuvel op en af fietsen. Je houdt ervan af en toe eens flink te moeten klimmen. Je kan zelfstandig je weg vinden met GPS-navigatie of kaarten. 80 km en 5-6 uren fietsen per dag is geen probleem voor jou, ook niet als dit dagen achter elkaar is. Als je twijfelt over zelfstandig navigeren of je conditie, overleg met ons of deze reis voor jou een goede keuze is.

Terugreis
Deze reis is een zogeheten “eigen vervoersreis”. Dit betekent dat je zelf zorgt voor je terugreis. We geven bij inschrijving uitgebreide informatie over hoe je het beste weer terug kan komen vanuit Praag met je fiets. Praag is goed verbonden met Nederland met (nacht)treinen en bussen waar je fiets en bagage mee kan met minimale overstappen. 

Kosten en betaling
€435 per persoon voor Nijmegen - Praag als je boekt voor 29 maart 23:59. Daarna €478.
€13 per persoon voor de kampeernacht van vrijdag 14 juni op zaterdag 15 juni (de avond voor de start). Deze nacht is optioneel en daarom niet in de totaalprijs inbegrepen.

Betaling geschiedt na de bestelling. Hierover ontvang je een aparte mail. Bestelling vervalt automatisch na 48 uur indien geen betaling is ontvangen.

Bij de totaalprijs zit inbegrepen:

 • Alle campings + toeslagen

 • Etentje in Praag aan het einde van de reis

 • Uitstekende reisbegeleiding van Coen en Monique

 • Rondje van de zaak indien mogelijk 🙂

Waar je zelf nog rekening mee dient te houden:

 • Reiskosten van Praag naar huis

 • Reiskosten naar station Nijmegen voor de start

 • Reiskosten van en naar de reisvoorbereidingsdag op 25 mei (zie verderop)

 • Ontbijt, lunch en avondeten tijdens de tocht (± €12-15/dag als je zelf kookt)

 • “Leuke dingen doen”-budget

 • Drankjes en snacks in restaurants, cafés, etc.

 • Wisselkosten van Euro’s naar Tsjechische Kronen

 • Reisverzekering

Reisvoorbereidingsdag: 26 mei!
We gaan 16 dagen met elkaar op pad. Dus is het belangrijk dat we elkaar alvast leren kennen, de reis goed voorbereiden en vragen kunnen stellen over onze spullen, navigatiemiddelen, de route, paspoorten etc. Bij deze reis hoort daarom een voorbereidingsdag: 26 mei. Blok deze datum dus in je agenda. We verwachten dat iedereen die zich opgeeft, aanwezig kan zijn op die dag (E-mail ons als je écht niet kan). De voorbereidingsdag vindt plaats bij Werk aan de Waalse Wetering (Waalseweg 22, Tull en het Waal).

Meer informatie over de reis en route
Van/tot: za 15 juni - ma 1 juli
Begin tocht: Camping De Groote Flierenberg (Zevenheuvelenweg 57, Berg en Dal) bij Nijmegen, 10:30
Einde tocht: Praag, op zondag 30 juni einde dag
Einde reis: maandag 1 juli
Aantal fietsdagen: 14
Aantal rustdagen: 2 (dag 6 en dag 12)
Plan je terugreis niet te snel na aankomst; Praag is een fantastisch mooie stad om van te genieten. Wij blijven in ieder geval ook nog enkele dagen.
We geven bij inschrijving uitgebreide informatie over hoe je het beste weer terug kan komen vanuit Praag met je fiets.

Dag 0
De vrijdag voor de start van de tocht kunnen we terecht op camping De Groote Flierenberg in Berg en Dal. Kom gezellig al een avondje kamperen. Zo kan je op je gemak naar de start en stressvrij de reis beginnen. Kosten hiervan zijn €13 pp en is optioneel, dus los van de reisprijs. Kun je niet? Dan verwachten wij je om 10:30 op zaterdag 15 juni op de camping voor de gezamelijke start.

Routebeschrijving
We volgen grotendeels de route van de Europafietsers "Fietsen naar Praag", maar wijken hier ook vaak genoeg van af. Soms om logistieke redenen (campingaanbod en dagafstanden) en soms omdat wij vinden dat het ergens anders leuker of uitdagender fietsen is. We volgen wel zo veel mogelijk bewegwijzerde fietsroutes. In Duitsland en Tsjechië zijn dat er ontelbaar veel.

Klik hier voor meer informatie over de route (website Europafietsers)

We doen ons best om de leukste campings uit te zoeken. Maar soms is er gewoon niet veel keuze. De overnachtingen zullen een mix zijn van rustige natuurcampings, boerencampings, scoutingterreinen en soms ook de wat troosteloze "Wohmobilstellplatz" of "hutje-mutje" campings met toevallig een tentenveldje erbij. Maar altijd plekken met goede reviews op Google Maps en sanitaire voorzieningen. Vooral op de rustdagen besteden we aandacht aan de voorzieningen en leefbaarheid van de campings.

Deadlines
29 maart 23:59: einde vroegboekkorting
11 mei 23:59: inschrijving sluit

Restituties
Tot 7 dagen na bestelling: 100% restitutie
Vanaf 7 dagen na bestelling tot 12 mei: 90% restitutie
Van 12 mei tot 1 juni (4 weken voor vertrek): 50% restitutie
Vanaf 1 juni tot aanvang (2 weken voor vertrek): 0% restitutie

Je kan overwegen een annuleringsverzekering af te sluiten.

Organisatoren
Deze tocht wordt georganiseerd door Coen de Jong (36).

Coen is sinds 2016 lid van de Wereldfietser en al sinds 2014 maakt hij geregeld buitenland tripjes op de fiets. Hij heeft ook de WF Zomertrektochten van 2022 en 2023 bedacht en begeleid. Daarnaast werkt hij ook voor andere reisorganisaties als reis(bege)leider.

Veelgestelde vragen
Kan ik ook met een e-bike de tocht doen?
Ja, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van voldoende oplaadlocaties en voor het inschatten of je accu de dagafstanden en hoogtemeters aankan. Opladen op campings kan vaak wel, maar er is geen garantie.

Waar overnachten we?
Op campings langs de route in onze eigen tentjes. 1 rustdag kamperen we naast een hostel. We kunnen dan binnen zitten, douchen, naar de wc en ontbijten/dineren maar slapen in ons eigen tentje.

Vragen?
Mail naar hello@coen.at met al je vragen over de route, je voorbereiding, de reis terug, eten, drinken, gear, alles mag. Als de inschrijvingen eenmaal gesloten zijn, zal er ook een Whatsapp groepje opgezet worden om met elkaar te overleggen en voorpret te delen.

Disclaimer
Deelname aan een of meerdere activiteiten is voor eigen risico. De vereniging kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of schade in geval van ongeval, letsel, etc. aan jezelf of derden. Wij raden je aan zelf zorg te dragen voor een reis-ongevallen, annulerings- en/of aansprakelijkheidsverzekering. Zie https://www.wereldfietser.nl/veiligheid.

Lees de inschrijvingsvoorwaarden en veiligheid tijdens tochten op de website.

Sponsoren


Zoeken