U bent hier:

WF Buitenlandtocht 2024 Bella Balkan Berggeitentocht

Bella Balkan Berggeitentocht: Van romantisch Italië naar exotisch Albanië

Ga mee op deze bijzondere, veelzijdige en uitdagende tocht door een stuk Italië, via de Adriatische Zee naar sfeervolle Balkan-landen als Kroatië, Bosnië, Montenegro en Albanië. 5 landen met ieder hun eigen cultuur, landschap en geschiedenis. Laat je meevoeren door bossen, langs baaien, door rotsachtige landschappen en geniet van de adembenemende uitzichten als je na een lange klim bovenaan bent gekomen. Ervaar de gastvrijheid, het ruige binnenland en de cultuurverschillen met thuis in dit relatief onbekende stukje (Zuid-)Oost-Europa. Een reis om nooit te vergeten!

Zwaarte
Let op: deze tocht is bovengemiddeld zwaar en meer geschikt voor de "berggeiten" onder ons. In totaal gaan we ongeveer 14.500 meter omhoog. Dat betekent dus gemiddeld zo’n 1000 hoogtemeters per fietsdag. De zwaarste dag is ± 1780 hoogtemeters klimmen. De lichtste dagen zo’n 300hm. Per fietsdag moet je rekenen op zo’n 6-8 fietsuren (met een gemiddelde conditie), pauzes niet meegerekend.

Meer informatie over de reis
Van/tot: 6 - 25 september
Begin reis: 6 september met Cycletours 
Begin tocht: 7 september 9:30
Einde tocht: 23 september einde dag in Tirana, Albanië 
Bufferdagen: 1 (24 september)
Einde reis: uiterlijk 25 september 2024 in Tirana, Albanië.
Aantal fietsdagen: 15
Aantal rustdagen: 2,5 (dag 7, helft dag 10 (Dubrovnik) en dag 14)

BOEKING GEOPEND. Vanaf nu kun je je ticket bemachtigen. De interesselijst is gesloten en op de hoogte gebracht. Het ticket dat nu open staat komt met de verwachting dat je meegaat en betaalt. Betalingsinstructies worden gedeeld na bestelling van het gratis ticket.

Nog geen lid van de Wereldfietser? Geen probleem! Je kan via deze pagina een niet-leden account aanmaken en je alsnog inschrijven voor deze en andere Wereldfietser activiteiten.

Route in vogelvlucht
Onze reis start in Italië zodat we handig gebruik kunnen maken van de fietsbus van Cycletours naar Tuoro. Na aankomst fietsen we diezelfde dag nog in zo’n drie tot vier uur naar een comfortabele Agriturismo accommodatie. Het diner en het ontbijt zijn bij deze accommodatie inbegrepen.
Vanaf onze eerste accommodatie rijden we in nog twee fietsdagen naar de haven in Ancona. Hier stappen we op de nachtboot naar Split (overnachting op de boot). Na een overtocht van ruim 12 uur komen we aan in de Balkan. Avondeten en ontbijt op de boot zijn inbegrepen.
Vanaf Split voert de route ons door Kroatië, Bosnië, Montenegro en Albanië. Hierbij zullen we enkele historische steden zoals Split, Mostar, Dubrovnik en Tirana aandoen. We slingeren van nationaal park naar nationaal park, langs kusten en weer naar het binnenland terwijl we flinke heuvels en bergen bedwingen. 
Na 15 fietsdagen bereiken we Tirana, de hoofdstad van Albanië. Onze laatste avond zullen we afsluiten met een gezamenlijk diner.

Rustdagen
Tijdens onze uitdagende tocht zijn ook enkele rustdagen opgenomen zodat er voor iedereen tijd is om te ontspannen, de was te doen en te herstellen van de af en toe pittige beklimmingen.

Accommodaties
De accommodaties tijdens deze reis zijn voornamelijk campings. Maar tijdens de reis zullen we een nachtje op een veerboot slapen, wild kamperen en af en toe overnachten in een hotel of pension. Wanneer we overnachten op de boot of in een accommodatie zul je mogelijk een kamer moeten delen met een of meerdere reisgenoten.


Route deel Italië


Route deel Balkan

Afstand
De totale lengte bedraagt ongeveer 1100 km, verdeeld over 15 fietsdagen. We fietsen dus ongeveer 74 km gemiddeld per dag. 

Groepsgrootte en samenstelling
Er kunnen maximaal 14 personen mee (naast de organisatoren). Er is geen leeftijdsgrens aan deze tocht, dus je kan jong en ouder tegenkomen. Wél verwachten we dat iedereen fit genoeg is voor de genoemde afstanden en zwaarte. 

Tempo
Iedereen fietst op zijn of haar eigen tempo. We fietsen dus niet altijd per se als groep. Soms kan het zijn dat je alleen fietst. Maar ’s avonds komen we allemaal op dezelfde camping of accommodatie aan en kletsen we bij. Zorg dus dat je vertrouwd bent met navigatie op de fiets en volledig zelfstandig de weg kan vinden (GPX-tracks worden beschikbaar gesteld).

r9bW-BICvNA9OedM4I6YQQrCINFf2ZuO-_I6XbOQQD2xufhbDCfBk1Ts5BnMbZYZASKXw9WkppBN4xBTOScUsSUqaobWkBVXdHYFvHna47DJmu2V98_2PnU8SxJD_e1t0MfqAt7Y7z1S
Hoogteprofiel en ondergronden informatie deel Italië

SlfMoBo-K5MfvNlNE_i2mCWOCueY47fH86JVJvGRCT32dFm8_X2p7a61uI_PTUn05NMxuqL0N3yeRebhRYG3DXTXQP_sCKLHxOXpN9huFreJoEUX9bSHx2-UlQPCzsOGfuLSL8MYQIkI
Hoogteprofiel en ondergronden informatie deel Balkan

Ondergronden
Let op dat de ondergronden en hoogteprofielen nog gedeeltelijk kunnen veranderen in de loop van het uitwerken. Sommige dagen kan er een asfalt/gravel of een makkelijker/moeilijker alternatief zijn waar je uit kan kiezen.

Jij-beschrijving
Je bent vertrouwd met je uitrusting. Je fiets is afgesteld en ingereden. Je hebt al een paar keer gekampeerd (zowel in eigen land als daarbuiten). Je vindt het geen probleem af en toe in accommodaties te slapen en daarbij een kamer te delen met één of meer reisgenoten. Wildkamperen (zonder douche/wc) vind je (een enkele keer) geen probleem. Je hebt al ervaring met heuvel op en af fietsen. Je houdt ervan om flink te moeten klimmen. Je kan zelfstandig je weg vinden met GPS-navigatie of kaarten. 70-90 km en 6-8 uren fietsen per dag met gemiddeld 1000hm en uitschieters naar 1700hm is geen probleem voor jou, ook niet als dit dagen achter elkaar is. Als je twijfelt over deze zaken, overleg met ons of deze reis voor jou een goede keuze is.

Heenreis
We gaan met de comfortabele Cycletours fietsbus op 6 september vanuit Amsterdam (9:15), Utrecht (10:30), Eindhoven (12:00) of Maastricht (13:30) naar Tuoro, Italië. We komen dan de volgende ochtend rond 8:30 aan, vanwaar we alvast een stukje fietsen richting de kust. Belangrijk om te weten: Fietsen met banden breder dan 65 mm ofwel 2,56” of met een voorvork breder dan 200 mm kunnen niet mee in de fietsaanhanger. Volledige voorwaarden voor de fietsbus kun je hier nalezen.

In principe gaan we met z’n allen in de fietsbus. Mocht je een alternatieve heenreis willen regelen, neem dan contact op met ons.

Terugreis
De terugreis regel je zelf. Wel geven we uitgebreide informatie over hoe je het beste weer terug kan komen vanaf het eindpunt. Vliegen is daarbij de meest voor de hand liggende optie (er gaan directe vluchten van Tirana naar Amsterdam), maar ook met het openbaar vervoer (boot, trein en/of bus) kun je weer terug in Nederland komen. Reken hiervoor zeker 3 reisdagen. Hierover verstrekken we later meer informatie. Maar voel je vrij vragen vooraf te stellen. 

Kosten
€996

Bij de totaalprijs zit inbegrepen:

 • Alle campings en accommodaties + toeslagen

 • Avondeten en ontbijt in “ Agriturismo Goccia di Luna “ (nacht 1)

 • Ontbijt in "Ravno station Hotel"

 • Cycletours busreis Nederland - Tuoro

 • Bootreis Ancona - Split + ontbijt en avondeten

 • Uitstekende reisbegeleiding van Coen en Karin

 • Rondje van de zaak indien mogelijk 🙂

 • Afscheidsetentje in Tirana

Waar je zelf nog rekening mee dient te houden:

 • Reiskosten van eindpunt naar huis

 • Eventueel reiskosten naar een van de startpunten van de Cycletours busreis (Amsterdam, Utrecht, Eindhoven of Maastricht)

 • Reiskosten van en naar de reisvoorbereidingsdag op 11 augustus (zie verderop)

 • Maaltijden, drinken en snacks tijdens de tocht waar niet inbegrepen (± €12/dag als je zelf kookt)

 • “Leuke dingen doen”-budget

 • Drankjes en snacks in restaurants, cafés, etc.

 • Wisselkosten van Euro’s naar buitenlandse munteenheden (Bosnische Mark, Albanese Lek)

 • Reisverzekering

Reisvoorbereidingsdag: 11 augustus!
We gaan bijna 3 weken met elkaar op pad. Dus is het belangrijk dat we elkaar alvast leren kennen, de reis goed voorbereiden en vragen kunnen stellen over onze spullen, navigatiemiddelen, de route, paspoorten etc. Bij deze reis hoort daarom een voorbereidingsdag: 11 augustus. Blok deze datum dus in je agenda. De voorbereidingsdag vindt plaats op een centrale locatie in Nederland (nader te bepalen). 

Deadlines
25 mei 2024 23:59: einde vroegboekkorting
20 juli 2024 23:59: inschrijving sluit

Restituties

Tot 7 dagen na bestelling: 100% restitutie

Vanaf 7 dagen na bestelling tot 25 juli: 90% restitutie

Van 25 juli tot 12 aug ( +/- 4 weken voor vertrek): 50% restitutie

Vanaf 22 aug tot aanvang (2 weken voor vertrek): 0% restitutie

Organisatoren
Deze tocht wordt georganiseerd door Coen de Jong (36) en Karin van Wijk (36). Beiden hebben al ruime ervaring met fietsreizen en begeleiden.
Coen is sinds 2016 lid van de Wereldfietser en al sinds 2014 maakt hij geregeld buitenland tripjes op de fiets. Hij heeft ook de WF Zomertrektochten van 2022-2024 bedacht en begeleid. Daarnaast werkt hij ook voor andere reisorganisaties als reis(bege)leider.

Karin is een fervent wandelaar en fietser en maakt graag meerdaagse trektochten. In 2023 heeft zij de Te Araroa trail in Nieuw-Zeeland gewandeld. Sinds 2022 begeleidt Karin reizen en deelt zij haar enthousiasme voor buiten zijn en avonturen beleven graag met anderen.

Vragen?
Mail naar hello@coen.at met al je vragen over de route, je voorbereiding, de reis terug, eten, drinken, gear, alles mag. Als de inschrijvingen eenmaal gesloten zijn, zal er ook een Whatsapp groepje opgezet worden om met elkaar te overleggen en voorpret te delen.

Disclaimer
Deelname aan een of meerdere activiteiten is voor eigen risico. De vereniging kan op geen enkele weze aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of schade in geval van ongeval, letsel, etc. aan jezelf of derden. We raden je aan zelf zorg te dragen voor een reis-ongevallen en/of aansprakelijkheidsverzekering. Zie https://www.wereldfietser.nl/veiligheid.

Lees de inschrijvingsvoorwaarden en veiligheid tijdens tochten op de website.

Huidige lijst met deelnemers

 • Beek, Corne van (1x)
 • Frans Geerts (1x)
 • Lucie van Gastel (1x)
 • Marlous Wijffels (1x)
 • Oliver Reinders (1x)
 • Santen, Rogier van (1x)
 • Vosters, Sjan (1x)
 • Wisse, Stefan (1x)

Sponsoren


Zoeken