U bent hier:

Je eigen vakantiefiets bouwen

Datum:07/03/2024

Jacob heeft afgelopen winter zijn eigen vakantiefiets gebouwd. Wij waren benieuwd hoe hem dit is bevallen, en waarmee hij allemaal rekening heeft moet houden. Hoe koop je het juiste frame? Waar haal je de onderdelen vandaan? Ben je zelf een Handige Harrie? Dan vind je in deze blogpost de nodige tips & tricks om je eigen vakantiefiets te bouwen.  

Waarom wilde je een nieuwe vakantiefiets? Ik hou van fietsvakanties met veel onverharde paden. Die brengen je naar de mooiste plekken. Dit heb ik altijd op mijn mountainbike gedaan. Dan schroefde ik voor de vakantie de bagagedrager erop en hing mijn tassen eraan. Dat ging altijd prima, maar het was toch niet helemaal ideaal door mijn fietshouding en alle bagage achterop. Toen ik las dat er op mijn werk een “fiets uit brutoloon”-regeling is, heb ik de knoop doorgehakt. Het was tijd voor een echte vakantiefiets.

Waarom heb je je eigen vakantiefiets gebouwd?  Een complete fiets die helemaal aan mijn wensen voldeed, kon ik niet vinden. De fietsenmaker kon deze wel maken. Maar ik ben een techneut, dus ik vond het ook een leuke klus om zelf te gaan doen. Dat betekende ook dat ik elk onderdeel van de fiets leerde kennen; handig bij pech onderweg. En tenslotte ben ik een Hollander die op de centjes let. Met slim kiezen en kopen van fietsonderdelen viel ook wat te besparen.  

Wat waren de belangrijkste eisen aan de vakantiefiets? Ik wilde een robuuste vakantiefiets die tegen een stootje kon en bij eventuele pech onderweg makkelijk te maken was. Eentje met voor de onverharde wegen dikke banden die met wat minder lucht extra-demping geven. Na wat proefritten voelde een stalen frame superstabiel, dus dat moest het worden. Om met bagage te klimmen in de bergen wilde ik ook een licht verzet. En voor het dalen goede en betrouwbare remmen met kabelactivatie. Een naafdynamo om de telefoon op te laden. En niet onbelangrijk: de fiets moest er ook mooi uitzien. En dat allemaal uiteraard voor een redelijke prijs.

Wat was de grootste uitdaging? De eerste uitdaging was het selecteren van onderdelen die met elkaar samenwerkten en aan mijn eisen voldeden. Zoals een MTB groep met bediening op een dropbar-stuur. En hydraulische remmen met remkabelactivatie. Toen alle onderdelen binnen waren, was het in elkaar zetten vrij gemakkelijk. Wat nog wel een uitdaging was: een fijn fietszadel om veel kilometers op te maken. Hierbij ben ik goed geholpen door een lokale fietsenmaker waar ik meerdere zadels heb kunnen proberen.

Had je veel gereedschap nodig? Dat viel reuze mee! Met een goede set dopsleutels en inbussleutels kwam ik al heel ver. Van mijn broer kon ik een fietsstandaard lenen, heel handig maar niet noodzakelijk. Voor het monteren van de trapas en de balhoofdlagers had ik wel speciaal gereedschap nodig. Om de balhoofdlagers in het frame te persen heb ik het gereedschap zelf gemaakt. Ik had op internet gezien hoe je dit met een draadeind en een paar moeren kan doen. En van een vriend heb ik nog een pijpsnijder geleend om de voorvorkbuis in te korten.

Was het lastig om aan alle onderdelen te komen?  Via internet kun je veel onderdelen en aanbieders vinden. Dus dat ging eigenlijk heel makkelijk. Alleen bij het kopen van het frame had ik last van de schaarste aan onderdelen die ontstaan is in de coronatijd. Ik wilde een fietsframe van Genesis, de Vagabond. Maar dat was nergens te krijgen in mijn maat. Toen heb ik gekozen voor een fietsframe van Kona, de Sutra LTD. Uiteindelijk heb ik dit frame in België kunnen vinden en is het per post thuisbezorgd.

Hoe lang heb je erover gedaan?  Van het besluit dat ik een nieuwe vakantiefiets wilde, tot de eerste testrit heeft wel een paar maanden geduurd. Het heeft een paar weken gekost voor ik exact wist wat voor fiets ik wilde. Daarna heb ik veel tijd besteed aan het selecteren van de onderdelen die voldeden aan mijn eisen. Ook heb ik even moeten wachten op de wielen, die ik op maat heb laten spaken. Het in elkaar zetten heeft zeker niet de meeste tijd gekost.

Wat waren de totale kosten om deze vakantiefiets te bouwen? Laat ik daar dan maar geen uurloon voor mijzelf bij tellen... Dit waren goed bestede uren die mij veel plezier, voldoening en trots hebben gegeven. Naast deze tijd heeft deze trekkingfiets mij rond de €2400 gekost. De duurste onderdelen waren het frame en de wielen. Ook de remmen van Juin Tech zijn kostbaar.

En? Hoe waren de eerste fietskilometers? Inmiddels heb ik er al bijna 3000 kilometer op zitten. En dat waren heel fijne kilometers in Nederland, België, Duitsland, Hongarije, Servië en Kroatië. Bij de eerste kilometers viel mij al op hoe stabiel de fiets is, hij rolt als een tank over onverharde wegen. Maar ook op asfalt is het een fijne fiets door de Vittoria Mezcal banden.

De enige pech onderweg in deze kilometers was een verbogen derailleurhanger. Gelukkig had ik een reserve-exemplaar bij mij. En dan was er nog een irritant piepje bij het draaien van het achterwiel. Remmen uitlijnen, achternaaf uit elkaar gehaald en gesmeerd. Maar piepje bleef. Spaakspanning gecontroleerd, druppeltje olie op kruisende spaken. Nog steeds een piepje. En toen ging ik de banden oppompen en bleek het moertje van het ventiel niet helemaal strak aangedraaid te zijn!

Welke internetbronnen raad je aan? Inspiratie voor de vakantiefiets heb ik o.a. van de bikepacking.com en tomsbiketrip.com. Bij het uitzoeken en vergelijken van verschillende fietsframes is bikeinsights.com een hele handige site. De juiste tandwielverhouding van de versnellingsgroep heb ik berekend met ritzelrechner.de en op bikeradar.com heb ik veel geleerd over verschillende versnellingsgroepen die te koop zijn voor MTB, weg en gravelbikes. Voor het afstellen van de toerfiets op mijn lichaam, heb ik gebruik gemaakt van bestbikeadvice.com.

Zou je het iedereen aanraden? Zeker niet! Maar wanneer je tijd en geduld hebt, zou ik dat best willen doen. Bijvoorbeeld in de wintermaanden wanneer je minder aan het fietsen bent. Maar je moet dan wel interesse hebben in fietstechniek en een plekje om te sleutelen. Ik vond het enorm leuk en leerzaam: ik ken mijn fiets nu door en door en ben trots op het resultaat. Dat mag zeker gezegd worden Jacob!

Sponsoren


Zoeken