U bent hier:

OUD LAND, HERINNERINGEN EN EEN NIEUWE BLIK

Datum:08/06/2023

Het is vrijdag 7 april tegen 17:00 uur als ik arriveer op camping De Badhoeve aan het IJmeer, de plek waar het allemaal gaat beginnen. Mijn allereerste tocht met de Wereldfietsers nadat ik drie jaar de kat uit de boom keek. Ik heb twee roltrappen getrotseerd omdat de liften defect waren en kom vanaf station Amsterdam CS gereden.

Het is Pasen en we hebben een lang weekend om Noord-Holland te verkennen in 3 etappes. Voor mij is het grotendeels bekend gebied. Ik was hier eerder toen ik een groep Duitsers begeleidde op een fiets-vaarvakantie en met een vriend tijdens een 3-daagse bikepacking op de racefiets met minimale bagage. En vroeger met ons bootje tijdens zomerse zeiltochten over Neerlands water, wanneer we aanlegden in Medemblik of Hoorn. En niet te vergeten met de wielrengroep tijdens ons jaarlijkse rondje Markermeer, dan zoefden we zo snel mogelijk door plaatsjes als Edam, Hoorn en Enkhuizen.

Dat was toen. Nu ga ik op pad met een groep onbekende fietsminners en ben ik benieuwd wat me te wachten staat. Wie zijn deze mensen die op hun stalen ros bepakt en bezakt op pad gaan en de wijde wereld verkennen? Mensen die verre reizen maken, meestal alleen of samen maar doorgaans niet in groepsverband? Houden ze net als ik van de wind door de haren, kuststroken met loodgrijs blinkend water, vergezichten met groene weiden met een kerktoren waar een dorpje verrijst?

Een nieuweling in een groep. Ben ik de enige? Ik maak een rondje en stel me voor, ontdek vriendinnen, stelletjes en einzelgängers. Tentjes verrijzen, de een sneller dan de ander, fietstassen worden geleegd, msr-branders komen te voorschijn en de eerste maaltijden worden bereid. Anderen weten al ras het café op de camping te vinden, dat naast een smakelijke maaltijd ook een warme plek en bier biedt. Ook al is het voorjaar, het is nog guur en de wind waait.

Dan tref ik Anoushka en John, de initiatiefnemers van die deze tocht door polderland, duinen en bollenvelden. Met hen zijn we drie dagen toerist in eigen land en rijden we zaterdagochtend tegen een uur of negen met een groep van zo’n 24 goedgemutste mensen de dijk op naar Amsterdam om de laatste deelnemer te verwelkomen.

Het worden drie mooie dagen. Zoals altijd vormen zich groepjes van gelijkgestemden en wordt er druk gekletst. Het voorjaar maakt de reislust in ons wakker. We rijden door ons prachtig Nederland, noordwaarts en de zon schijnt. Toeristen bij de molens van Zaanse Schans kijken ons verbaasd na en via allerlei kleine weggetjes door waterrijk gebied en weids polderlandschap trekken we door de  Castricumse duinen naar Alkmaar en Bergen.

Op zondag gaat het verder langs bollenvelden tot Julianadorp en dan rijden we naar Kolhorn om langs de Westfriese omringdijk door te steken naar Medemblik. Mijn hart klopt sneller als kasteel Radboud verschijnt en we vanaf de kade boten zien uitvaren en de verte in turen. Herinneringen borrelen op en vermengen zich met het heden. Op de boerencamping aangekomen is het genieten van de laatste zonnestralen en een maaltijd in het dorp of zelf iets koken en nog een rondje lopen.

En de maandag? Dat is alweer de laatste dag; in de namiddag is regen voorspeld en ieder wil voor die tijd binnen zijn. De route is zuidwaarts via de Beemster ringdijk en langs het Markermeer, waar de wind ons tegemoet waait. Onder een Hollands wolkendek bereiken we Hoorn dat ademt naar handel en scheepvaart, het VOC-verleden en havens met platbodems en pleziervaart. We passeren Edam met de voorhaven en de stenen boogbrug en daarna ouderwets Volendam totdat de skyline van Amsterdam verrijst en het afscheid daar is.

Drie mooie dagen. Wereldreizigers op de fiets in eigen land, ieder met een eigen geschiedenis en dromen over de toekomst. Avontuurlijke individuen met een eigen manier van doen, even verenigd in een gezamenlijke tocht die ons doet beseffen dat je helemaal niet ver hoeft te gaan om dicht bij de natuur en de elementen te zijn en - al is het maar voor even - deelgenoot te zijn van dat wat in eeuwen is opgebouwd.

Het WF-paasweekend “Bollenvelden & Waterland” van 7 tot 10 april 2023 is een initiatief van Anoushka van Dijk en John de Witt

 

Sponsoren


Zoeken