U bent hier:

Over de Wereldfietser

De Wereldfietser is een vereniging voor en door Wereldfietsers. We hebben als doelstelling om onze leden te informeren, te inspireren en natuurlijk te verenigen.

Wat zijn De Wereldfietsers?

Wereldfietsers zijn reizigers die de wereld per fiets, ongeacht het type fiets, ontdekken en verkennen. Vaak zelfstandig, onafhankelijk, met tent en soms zonder tent. Ofwel ze 'Trappen met Tassen'!

Waarom zou ik lid worden van De Wereldfietser?

Als je lid wordt van De Wereldfietser, dan:

  • Ontvang je elk kwartaal het tijdschrift: De Wereldfietser. Hét tijdschrift over reizen per fiets. Met leuke en boeiende verhalen, interviews, reisverslagen en informatie over het reizen per fiets, zowel ver weg als dicht bij huis. Geschreven voor en door fietsers.
  • Kun je meedoen met activiteiten die de vereniging organiseert. Bijvoorbeeld gezamenlijke fietstochten in Nederland, maar ook in het buitenland. Gezelligheid, saamhorigheid, uitwisselen van ervaringen: De wintertrektocht, carnavalstocht, Sinterklaastocht, en vele andere tochten.
  • Kun je met ondersteuning van de vereniging zelf fietstochten organiseren.
  • Krijg je de mogelijkheid tot het deelnemen aan cursussen die je helpen bij je fietstochten: Wereldfietser beginnerscursus, over GPS navigatie, smartphone fotografie en andere cursussen die de leden organiseren.
  • Word je onderdeel van een breed kennisnetwerk van wereldfietsers uit Nederland en daarbuiten: kennisdragers op het gebied van fietsen, techniek, campingmaterialen, reizen, landen en culturen.
  • Geniet je vaak van ledenvoordeel als je iets koopt bij onze sponsors. Klik op de sponsorlogo's om te zien wat zij te bieden hebben. Leden krijgen ook voordeel en voorrang bij activiteiten waar een vergoeding voor wordt gevraagd.
  • Word je deel van een gezellige vereniging van gelijkgestemde liefhebbers van reizen en kamperen per fiets, binnen en buiten Nederland.
  • Draag je bij aan de verdere ontwikkeling van het Wereldfietserforum (17.000 forumleden) en de Wereldfietser Facebookgroep (12.000 Facebookleden)

Lijkt het bovenstaande je wat dan kun je je hier aanmelden als lid van de vereniging.

Geschiedenis

Het is 1993. Jan Ter Burg wil een wereldreis maken op de fiets en is naarstig op zoek naar mensen met ervaring en gelijkgestemden. Hij neemt contact op met Bert Sitters, die een boek had geschreven over zijn fietstocht in Centraal-Azië: “Oosterse theehuizen en besneeuwde bergpassen.” Jan en Bert hebben een uitgebreid gesprek. Een paar weken laten belt Jan Bert weer. Hij was op een kampeerweekend voor globetrotters geweest, maar daar voelde hij zich niet thuis. Voornamelijk gemotoriseerde reizigers en slechts een enkele fietser. Zij hadden het zelfde gevoel als Jan. “Ik ga een kampeerweekend voor fietsreizigers organiseren. Doe je mee?” Bert mobiliseert de deelnemers van de tocht in Centraal-Azië. De Fietsvakantiewinkel in Woerden had een prikbord met “reisgenoten gezocht”. Deze worden allemaal uitgenodigd. Het eerste kampeerweekend op camping de Woensberg blijkt een succes. “Dit moeten we volgend jaar weer doen”! Jan zal dan echter op reis zijn. Bert, Cok Oostveen en Guido Schöpping, die elkaar kenden van de tocht in Centraal-Azië, nemen het stokje over. 

Het idee is om het groots aan te pakken. Op de Fietsvakantiebeurs staan we met een standje om het weekend aan te kondigen. Een stroom van enthousiaste reacties is het gevolg. Daar moet iets structureels mee gebeuren: een vereniging voor Wereldfietsers. Al snel ontstaan er  plannen voor een tijdschrift.

De oprichting zal geschieden op het kampeerweekend van 17 en 18 september 1994. De verwachtingen zijn hoog, maar het weer is bar en boos. In een grote tent vinden dialezingen plaats. Terwijl de regen op het tentdak klettert, schuift Frank van Rijn de ene na de andere diabak in de projector. Drie uur weet Frank zijn publiek te boeien, maar ook andere prachtige verhalen komen voor het voetlicht. Ondertussen blijft het door regenen. Ook op zondagmorgen daalt het hemelwater neer. De oprichtingsvergadering verloopt echter gesmeerd. Iedereen lijkt het eens te zijn over de doelen en de organisatievorm. Met applaus kiest het gezelschap het eerste bestuur. Als het applaus langzaam wegzakt, klinkt ineens de kreet: “Het is droog!” Zonnestralen priemen tussen de boomtakken. 
In de zon gaan we verder. Er vormt zich een redactie voor het tijdschrift en een groepje gaat in gesprek over activiteiten. Daarna heeft niemand zin om naar huis te gaan. Op het terras van de camping genieten de deelnemers van een drankje in het zonnetje, maar dat is voor een groep niet voldoende. Tafels worden tegen elkaar geschoven in de plaatselijke Chinees. Agenda’s worden getrokken en fietsafspraken komen tot stand. ”Het was een wereldweekend,” schrijft een van de deelneemsters een week later.
Een maand later gaat het eerste nummer van ons tijdschrift de deur uit. Op 27 november van dat jaar organiseert de Wereldfietser de eerste activiteit in de Utrechtse Kargadoor met lezingen en praktische informatie over vakantiefietsen. Met ruim 200 bezoekers is iedereen dik tevreden. Het is op dat moment duidelijk: De Wereldfietser staat als een huis!

Helaas is Jan ter Burg enige jaren later in het harnas overleden. Gevonden in zijn tentje in Frankrijk. 

Sponsoren


Zoeken